Meni

Magazin

DOK SE „MONTEVIDEO, BOG TE VIDEO” VRTI U BIOSKOPIMA

Sačuvana medalja Moše Marjanovića

Sin poznatog fudbalera rado pokazuje osvojeno odličje i druge sitnice iz njegovog života

Film „Montevideo, bog te video”, snimljen po knjizi novinara Vladimira Stankovića, a u režiji Dragana Bjelogrlića, primiče se rekordnoj gledanosti. U ovom slučaju naša kratka priča započinje u stanu Zorana Marjanovića, sina Blagoja Moše Marjanovića. Iz prebogate kolekcije predmeta i pisanih dokumenata o karijeri poznatog sportiste, čuvene polutke klubova Jugoslavija i BSK-a i ondašnje reprezentacije, Zoran nam pokazuje medalju sa Prvog svetskog prvenstva u Urugvaju, tačnije Montevideu, daleke 1930. godine.

– Ovo jeste medalja, mada ni do danas nije tačno rešeno ko je tada bio treći odnosno četvrti, jer ta utakmica nije odigrana – kaže Zoran Marjanović.

Urugvaj je svakako bio prvi, što se podrazumevalo bez pardona i izuzetka.

Pored medalje, u kolekciji „suvenira” je i značka sa šampionata koju su svi igrači nosili zakačenu na svojim odelima. Pravi mali muzej ispunjen isečcima iz novina, brojnim fotografijama sa fudbalskih terena, priznanjima, peharima, diplomama, zahvalnicama i od kralja Jugoslavije AleksandraKarađorđevića... oformila je Mošina supruga Planinka.

– Sve je sačuvano, o tome brinemo moja supruga Olga, ja i sestra Višnja Marjanović (novinar i urednik izdanja naše kuće) – dodaje Zoran.

– Poslednju utakmicu za reprezentaciju tata je odigrao protiv Češke 1938. godine. I tada jepostigao gol. U kolekciji su i poslednje kopačke, koje samo podsećaju nadanašnje. Knjiga „Hiljadu golova Moše Marjanovića” je iz pera čuvenog „Politikinog” novinara Ljubomira Vukadinovića...

Tekst i snimci M. Veličković
objavljeno: 16.01.2011.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije