Meni

Magazin

Porodični lekar

Svrbi, crveni se i nervira

Gotovo da nema osobe koja nije imala koprivnjaču od neke namirnice ili leka, ali ima i onih koji je dobiju od visokih spoljašnjih temperatura, sunca pa čak i od vode

Na velikim vrućinama rashlađivanje prija ali ne svima

Urtikarija (latinski naziv „urtica“ znači kopriva) je alergijska kožna bolest koja se s razlogom naziva „koprivnjača“, budući da crvenilo i uzdignuća na koži podsećaju na ona koja nastaju kada nas ožari kopriva. Zanimljivo je da sastojci koprive deluju na kožu samo dok je u svežem stanju, dok kuvanjem njena alergena svojstva iščezavaju. Koprivnjača se prepoznaje po crvenoj ospi na koži, različite veličine i oblika i upornom i dosadnom svrabu. Svaka četvrta osoba iskusila je ovu neprijatnu kožnu reakciju.

Koprivnjaču mogu da izazovu mnogi sastojci namirnica, pojedini lekovi, ubodi i otrovi insekata, prašina, grinje, životinjska dlaka, polen i psihogeni činioci, ali i vrućina, veliki fizički napori, mehanički pritisak, znoj i sunčevo zračenje.

U dodiru s alergenom na koži osip može da nastane brzo, najkasnije za pola sata, ili odloženo, za nekoliko sati. Obično traje jedan dan, ali može, zavisno od vrste, da se produži i na nekoliko nedelja, pa i duže, premeštajući se s jednog dela kože na drugi. Kao i kod drugih alergijskih reakcija, i za koprivnjaču je važno otkriti uzrok i izbegavati alergene kad je to moguće. Međutim, to nije nimalo jednostavno, jer izbegavanje alergena ponekad zahteva i promenu radnog mesta.

Reakcije na znoj

Poneko reaguje koprivnjačom i na mehanički nadražaj, kao što je jače brisanje kože peškirom posle kupanja (dermografizam). Urtike potraju izvesno vreme, a zatim spontano iščezavaju. Lek još nije pronađen, a stručnjaci preporučuju izbegavanje mehaničke iritacije i uzimanje antihistaminika sa sedativnim dejstvom.

Visoke spoljašnje temperature takođe izazivaju ovu vrstu alergije koja obično nastaje kod osoba koje su tokom cele godine profesionalno izložene toploti, ali i usled tropskih vrućina, sve češćih na našim prostorima. U ovom slučaju pomažu antihistaminici i antiholinergici.

Urtikarija može da se pojavi i kao reakcija na sopstveni znoj u uslovima visokih spoljašnjih temperatura, za vreme intenzivnog vežbanja u sportskoj sali, pod dejstvom vruće vode i stresa. Nastaje delovanjem acetilholina koji sa znojem oslobađaju znojne žlezde. Koprivnjača je sitna, ali je okolna koža crvena i neprijatno svrbi.

Poseban oblik ove bolesti javlja se pod uticajem ultraljubičastih zraka na kožu (solarni dermatitis). Reakcija ne nastaje odmah, a nestaje posle povlačenja sa sunca, i treba je razlikovati od crvenila izazvanog opekotinama od sunca koje traje i više dana i veoma je bolno. Jedina zaštita od sunčeve urtikarije je pokrivanje kože odećom koliko god je to moguće i upotreba preparata sa visokim zaštitnim faktorom, ali ne većim od 50. Za smanjivanje svraba preporučuje se uzimanje antihistaminika, koji sprečavaju vezivanje histamina za ćelije i pomažu njegovo izlučivanje iz organizma.

Alergija na sunčevo zračenje može da se pojavi u posebnim uslovima fotosenzibilizacije - udruženim delovanjem ultravioletnih zraka i pojedinih supstanci koje stavljamo na kožu ili ih unosimo u organizam. Ima ih u nekim biljkama, kozmetičkim preparatima, parfemima, kremama za zaštitu od sunca, čak i sapunima. Pod dejstvom sunčeve svetlosti, na primer, ako se na kožu osobe alergične na celer prisloni ova biljka, može da se pojavi crveni otisak u obliku njegovog lista.

Fotosenzibilizaciju mogu da izazovu i antibiotici iz grupe tetraciklina, sulfonamidi, acetilsalicilna kiselina, antireumatici, pojedini lekovi za dijabetes i za izlučivanje tečnosti, veštački zaslađivači, pa čak i neki antihistaminici! Na uputstvu se naznačuje da li lek izaziva fotosenzibilizaciju i obavezno ga treba pročitati.

I kontakt s vodom može da prouzrokuje koprivnjaču. U ovom slučaju acetilholin, koji izaziva neželjene reakcije na koži, oslobađa se automatski, bez učešća drugih imunoloških posrednika. Ispoljava se u obliku sitnih tvrdih urtika. Nastaje posle kupanja u slatkoj i slanoj vodi, nezavisno od njene temperature. Ublažava se uzimanjem antihistaminika i antiholinergika, a na letovanju pomaže i preventivno uzimanje ovih lekova.

Pomaže i dijeta

Kod svih koprivnjača, bez obzira da li nastaju samostalno ili u sklopu drugih alergijskih reakcija, uvek je najvažnije, naglašavaju stručnjaci, izbegavanje alergena i njegova brza eliminacija iz organizma. Osim toga, na pojavu koprivnjače koja traje duže trebalo bi preduzeti i određene dijetetske mere. Dijeta se sastoji u izbegavanju namirnica koje sadrže belančevine: mesa, jaja, ribe, sira, mleka, jogurta... Proteini, naime, transportuju alergene do kože. Svrab ćete brzo ublažiti ili će on sasvim prestati ako prvog dana ne uzimate hranu, već samo zaslađen čaj i dovoljno vode koja pomaže izlučivanje produkata alergijske reakcije. Drugi dan jelovnik je bogatiji za pirinač i dvopek, treći dan prijaće obaren krompir. Četvrti dan možete da uzmete obarenu piletinu, teletinu ili junetinu sa šargarepom, krompirom i zelenom salatom. Nedelju dana kasnije vraćate u ishranu jogurt i mleko. Lekove uzimajte još nekoliko dana posle povlačenja ospe.

Stručnjaci upozoravaju da histamin može da se oslobodi iz potkožnih ćelija (mastocita) za vreme alergijske reakcije i razgradnjom unetih proteina. Osobe sklone koprivnjači zato ne bi trebalo da uzimaju namirnice koje dugo stoje i podgrejana jela s mesom, jer sadrže velike količine histamina koji može da pojača reaktivnost organizma. Toplota i zamrzavanje ne uništavaju histamin.

Deca i odrasli skloni alergiji trebalo bi da izbegavaju sireve, naročito „stare“, plavu ribu (skuša, sardela, haringa), konzervirane namirnice i suhomesnate proizvode.

Koprivnjača na koži najčešće prolazi bez posledica, pa ipak trebalo bi biti oprezan, budući da ona može da bude i samo jedan od niza simptoma opšte reakcije organizma koja se ispoljava na različitim organima, a u pojedinim slučajevima izaziva i anafilaktički šok sa prestankom disanja.

Vera Bošković
objavljeno: 15/06/2008

Poslednji komentari

milica simic | 18/08/2011 22:37

koji lekovi su najadekvatniji za lecenje koprivnjace?

Ana Jankovic | 06/11/2011 12:48

Prvi put sam dobila koprivnjacu pre 10godina i od tada ne popusta.Za mene je jedini lek injekcija urbazon i sinopen.Pokusala sam sa svim ostalim lekovima za alergije ali nije pomoglo.Sada sam pronasla FENISTIL GEL tako da sam injekcije izbacila iz upotrebe.Svrab potpuno nestaje kad se gel namaze.Nadam se da ce i ostalima pomoci.

Lidija Liki | 02/10/2013 22:22

Imam isto vec 3 nedele probala sam sve lekove i nista ne radi zivim u americi i procitala sam da head and shoulders dandroof shampon koristi dva put il jednas dnevno po celo telo rezultat e nevoravaten

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije