Meni

Magazin

Porodični lekar

Tumor koji se može pobediti

Maligni tumor debelog creva je sasvim izlečiv dok je u fazi polipa. Genetskom analizom može da se otkrije da li će neka osoba da oboli i na osnovu toga planira lečenje

Operacija sprečava eventualnu pojavu raka

Uprkos mnogobrojnim naučnim istraživanjima, uzrok raka debelog creva još uvek nije poznat. Otkrivene su sve etape njegovog razvitka – od bezopasne peteljčice (polipa) do opasnog karcinoma – ali nije pronađen činilac koji je nesumnjivo odgovoran za mutaciju zdrave ćelije u malignu. Ipak, ne bez razloga, najveći broj istraživača smatra da je osnovni pokretač oksidativni stres. Pod procesom oksidacije se podrazumeva biohemijska reakcija kojom se stvaraju energija i slobodni radikali. To su visoko reaktivni molekuli posebno korisni u odbrani organizma od mikroba. Ukoliko se pojačano proizvode, što se i događa u stresu ili u posebnim okolnostima, sav višak se usmerava protiv sopstvenih ćelija i u njima se stvaraju oštećenja zbog kojih neke propadaju ili postaju maligne.

Po rečima prof dr. Zorana Krivokapića, eksperta za preventivu i rano otkrivanje raka debelog creva u Ministarstvu zdravlja Srbije i predsednika Komisije nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog creva i njegovu implementaciju – ovaj karcinom ima neke specifičnosti koje ga razlikuju od ostalih malignih tumora.

– Procenjuje se, naime, da su kod 10 do 15 odsto obolelih geni uticali na nastanak tumora. Ovaj rak se dovodi u vezu i sa crvenim mesom, ali ovo tvrđenje nijedna studija nije dokazala. Međutim, nesumnjivo je potvrđeno da masne namirnice, pržena i masna mesa, fizička neaktivnost, sedenje, konzervansi i neredovno uzimanje obroka, mogu da utiču na njegovu pojavu. Isti nepovoljni uticaj imaju i hemijske supstance, pesticidi i zračenja. Takođe je dokazano da gojazni i osobe s opstipacijom češće obolevaju, jer se na sluznici creva previše dugo zadržavaju supstance koje mogu da pokrenu maligne procese.

Da li bolest može da se spreči? Za gensku predispoziciju nema preventive osim redovnih pregleda. To posebno važi za one koji među najbližim rođacima imaju obolele od ovog raka – ističe naš sagovornik. Jer, ma koliko uredno živeli i pravilno se hranili, geni kod osoba s naslednom sklonošću diktiraju pojavu bolesti. Danas je moguće napraviti i preventivni genetski test sluzokože debelog creva i utvrditi da li će se i kada kod neke osobe razviti polip ili rak i na osnovu tog nalaza planirati preventivna operacija uklanjanja debelog creva.

– Najvažnije je kod mladih između 17. i 20. godine prepoznati naslednu porodičnu sklonost ka polipima i preventivno ukloniti celo debelo crevo. To je složena operacija kojom se ono naknadno rekonstruiše od dela tankog creva, da bi u potpunosti obavljalo funkciju i da bi operisani nastavili normalno da žive kao i pre operacije.Često se ovakve operacije izvode kod čitave porodice. Samo na Trećem odeljenju Prve hirurške klinike operisano je više desetina porodica kod kojih je otkrivena nasledna polipoza kod dve, čak i tri generacije. U rizičnu grupu spadaju i oboleli od ulceroznog kolitisa i Kronove bolesti kod kojih bolest napreduje više od osam godina.

Endoskopski preventivni pregledi se, nezavisno od porodične anamneze preporučuju svima posle 50. godine, čak i kada nemaju nikakve tegobe u stomaku, budući da se polipi ili rak debelog creva, naročito u ranoj fazi, ne moraju ispoljiti nikakvim simptomima. Ukoliko se tokom pregleda otkrije polip, odmah se i odstranjuje, a pacijenti su sigurno zaštićeni od ovog karcinoma sedam do deset godina

prof. dr Zoran Krivokapić, koloproktolog
Postoje i druge metode koje se koriste pri ranom otkrivanju ovog karcinoma, kao što je kontrastni pregled debelog creva (irigografija). Primenjuje se i virtuelna kolonoskopija (irigografija sa skenerom abdomena) koja omogućava otkrivanje polipa ili tumora manjih od jednog centimetra Ali, bez obzira na vrstu pregleda, ukoliko se na snimku otkriju promene, bolesnik opet mora da bude podvrgnut endoskopskom pregledu – naglašava prof. dr Krivokapić.

Osim pregleda, u preventivne mere ubraja se i uzimanje antioksidantnih vitamina Ce, E, betakarotena i minerala kao što su selen i kalcijum koji na različite načine sprečavaju ili popravljaju oštećenja ćelija. Preventiva ovog oblika raka podrazumeva i konzumiranje mlečnih napitaka sa laktobacilima. Voće, povrće, a naročito mahunarke i namirnice koje sadrže dosta biljnih vlakna, su nezamenjivi budući da podstiču svakodnevno pražnjenje creva. Tokom nedelje trebalo bi naizmenično uzimati pileće meso, ribu, a crveno meso dva do tri puta nedeljno.

Najviše obolelih od raka debelog creva (50 na 100.000 stanovnika), imaju SAD, Izrael i Češka, zatim Škotska i Australija, dok Azija i Afrika jedva da imaju jednog do dva obolela na istoj populaciji. Kakva je situacija u našoj zemlji? Od prof. dr Krivokapića saznajemo da je Društvo koloproktologa utvrdilo da ne zaostajemo mnogo za razvijenim svetom i da na 100.000 stanovnika imamo 45 obolelih. Samo kod tri do pet odsto bolest se otkriva u ranom stadijumu kada je izlečenje potpuno. Nažalost, kod trećine bolesnika već tokom postavljanja dijagnoze bolest se proširila. Osim toga, uprkos uspešno izvedenoj operaciji i hemoterapiji kod polovine lečenih bolesnika bolest napreduje.

Na Trećem odeljenju Prve hirurške klinike na kojoj radi prof. dr Krivokapić, od 1993. godine operisano je 2700 bolesnika. Kada se bolest otkrije u takozvanoj B fazi izlečenje je verovatno, dok  u C stadijumu petogodišnje preživljavanje iznosi 50 odsto. Rano otkrivanje bolesti je jedina preventivna mera, ali na skriningu u beogradskoj opštini Voždovac, Valjevu, Subotici i još četiri vojvođanska grada, odziv je bio mali, jer građani nisu dovoljno upoznati sa značajem ovog pregleda. Koliko je značajan pokazuje podatak da je prilikom tog skrininga kod 15 osoba otkriven maligni tumor, a kod 30 polip. Upravo toliko je i spasenih života.

Kakva je prognoza? Od našeg sagovornika saznajemo da se u lečenju ovih tumora prvo koristi radioterapija da bi se tumor smanjio koliko je moguće, a zatim hirurško lečenje i na kraju i hemoterapija. Kombinacijom ovih vrsta lečenja i primenom drugih metoda, polovina bolesnika uspeva da savlada bolest. Procenat petogodišnjeg preživljavanja ne zavisi samo od prirode tumora već i od izbora odgovarajuće operativne tehnike i veštine hirurga, napominje prof. dr Krivokapić, koji je u našu hiruršku praksu za lečenje debelog creva uveo 40 novih hirurških procedura.

– Na našem odeljenju ukupno preživljavanje iznosi čak 65,8 odsto, što je rezultat izuzetne kadrovske osposobljenosti i primene najnovijih hirurških tehnika i dostignuća. Osim toga posle operacije kontrolišemo sve operisane bolesnike kroz redovne preglede i posredstvom specijalnog kompjuterskog programa. Mora se mnogo raditi na edukaciji lekara i medicinskih sestara jer sudbina pacijenta ne sme da zavisi od toga gde je rođen i gde se leči – mišljenje je prof. dr Zorana Krivokapić.

-------------------------------------------------

Simptomi na koje treba obratiti pažnju su: naizmeničan zatvor i proliv, krvustolici, boloviustomakuiligrčevikojisuučestalibeznekog vidljivog razloga, promenauritmupražnjenja creva ili obimu stolice (tankakaoolovka) gubitaktelesnetežine, malokrvnost, nadimanjeiliizostanak gasova istolice, lažni pozivi za stolicu i dugotrajna nelagodnost u trbuhu.

Vera Bošković
objavljeno: 14/12/2008

Poslednji komentari

Bojana Tajna | 11/10/2010 19:52

Takodje molim za broj telefona, e-meil ili adresu neke privatne klinike u kojoj ordinira Dr Krivokapic?

rada kostić | 11/02/2011 09:34

da li neko zna privatnu kliniku gde radi dr. Krivokapic tj. br. telefona

zorica grgic | 09/03/2011 18:31

Operisana od familijarne polipoze colona. Pored Dr. Krivokapica,koji radi u KCS, ova vrsta operacije se radi i u KBC Zvezdara gde sam i operisana. Dr. Cuk je nacelnik hiruskog odelenja, vrsan hirurg, radio je na VMA. S punim poverenjem vam preporucujem ovu kliniku.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije