Meni

Magazin

Porodični lekar

Vitamini u lečenju osteoporoze

Nedostatak vitamina K2 ima za posledicu krte arterije sklone prskanju i porozne kosti podložne prelomima. Zato je neophodan u procesima ugradnje kalcijuma u kosti

Prim. dr Milena Đurić

Osteoporoza je metabolička bolest koja se karakteriše gubitkom kalcijuma i nedostatkom čvrstine kostiju. Napreduje bez simptoma, a često se otkrije kasno, tek posle preloma zglobova, kičmenih pršljenova ili kuka. Od nje najčešće obolevaju žene u menopauzi, budući da kod svake treće posle 50. godine dolazi do smanjenog ili potpunog prestanka lučenja estrogena i progesterona, zbog kojeg i nastaje promena metabolizma kostiju i počinje njihova razgradnja. Muškarci takođe boluju od osteoporoze, ali ređe: tek svaki osmi ima smanjenu gustinu kostiju.

Većina stručnjaka savetuje da se približavanjem godinama kritičnim za osteoporozu redovno meri gustina kostiju i uzimaju suplemenati, ali isključivo pod kontrolom lekara. Ne možete otići u apoteku, kupiti kalcijum i vitamin D3 i uzimati po sopstvenom nahođenju, jer posledice mogu biti nesagledive. Najnovija istraživanja, sprovedena na 1.500 žena starijih od 55 godina, piše „British Medical Journal” krajem prošle godine, nepobitno su skenerskim snimcima dokazala da preparati kalcijuma koje žene uzimaju kao dodatak terapiji u lečenju osteoporoze mogu da povećaju rizik od nastanka infarkta miokardaza 50 odsto.

Kalcijum paradoks

Po rečima prim. dr Milene Đurić, člana konzilijuma za osteoporozu Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica”, preparati kalcijuma i dalje su obavezan dodatak terapiji osteoporoze, kao i vitamin D3, budući da on pomaže resorpciju kalcijuma. Sve donedavno se smatralo da su oni dovoljni za preventivu i lečenje osteoporoze, ali su nova istraživanja pokazala suprotno. Posle ulaska u krv, kalcijum cirkulacijom dospeva do kostiju, a da bi mu one otvorile „vrata” neophodan je i vitamin K2. U odsustvu vitamina K2, kalcijum se neće ugraditi u kosti u potrebnoj količini, ma koliko ga uzimali. Ova pojava naziva se „kalcijum paradoks”, a posledica su krti krvni sudovi skloni prskanju i porozne kosti podložne prelomima.

Gubitak koštane mase opasan je za kičmu
Stručnjake ovo ne iznenađuje, kaže doktorka Đurić, budući da kliničke studije godinama unazad ukazuju da se optimalno delovanje kalcijuma na kosti ne postiže čak ni ako se ovaj mineral unosi u dovoljnim količinama. Ne treba zaboraviti, naglašava, da se uzimanjem D3 vitamina apsorpcija unetog kalcijuma povećava, ali ne i iskorišćavanje. Kalcijum koji se nije ugradio u kosti taloži se najviše u arterijama gde stvara kalcifikovane naslage. Krvni sudovi srca zbog toga takođe postaju krti i gube elastičnost, vremenom propadaju, i nastaje opasnost za pojavu kardiovaskularnih oboljenja i infarkta miokarda.

Taloženjem kalcijuma, meka tkiva i hrskavice okoštavaju, a u bubrezima i dojkama dolazi do oštećenja tkiva, starenja i propadanja ćelija.

Inače, vitamin K, koji se naziva i antihemoragični vitamin i faktor dugovečnosti, postoji u dva oblika. Prvi je K1 koji utiče na zgrušavanje krvi. Organizam nije kadar da proizvede vitamin K1 ni u jednom obliku. Dobijamo ga kroz namirnice kao što su kupus, karfiol, prokelj, spanać, kopriva, paradajz, grašak, soja, šargarepa, krompir, džigerica, biljna ulja, riblje ulje, mleko, sir, žumance. Nedostatak vitamina K1 ima za posledicu pad protrombina u krvi, čime nastaje poremećaj zgrušavanja krvi i krvavljenje. Drugi je K2 koji je važan za metabolizam kalcijuma.

Za bolji „transport”

Na koji način vitamin K2 održava čvrstinu kostiju i štiti krvne sudove? Kao jedan od esencijalnih činilaca u koštanom metabolizmu vitamin K2 ima sposobnost da aktivira osteokalcin, protein koji transportuje kalcijum i ugrađuje ga u kosti. K2 vitamin podstiče i matriks-gla protein koji kao sunđer upija višak kalcijuma u cirkulaciji i eliminiše ga iz organizma. U tom,vezanom obliku, kalcijum se ne taloži u bubrezima. Ako ovi proteini nisu „potpomognuti” vitaminom K, oni neće vezati i prenositi kalcijum.

I vežbe povećavaju čvrstinu kostiju
Dnevne potrebe za vitaminom K2 iznose 45 mikrograma. Vitamin K sadrže, recimo, holandska gauda i edamer, i to 40,3 mikrograma na 100 grama, a ista količina mesa samo četiri mikrograma. U Japanu se priprema jelo od posebno fermentisane soje (nato) koja sadrži velike količine vitamina K2( 900 mikrograma u 100 grama). Budući da se naša populacija ne hrani natoom, preporučuje se unos prirodnog vitamina K2 u preparatima izdvojenim iz ovako fermentisane soje.

Najveći proizvođači K2 vitamina su neki sojevi ešerihije koli koji prirodno borave u našim crevima. Ove bakterije mogu da ga proizvedu u količini dovoljnoj i za mesec dana. Pa ipak, u mnogim slučajevima osteoporoze otkriven je njegov deficit. Kako je to moguće kada već imamo sopstvenog „proizvođača” K2? Razlog može da bude uzimanje antibiotika, nesteroidnih antiinflamatornih lekova (salicilati i drugi), ili ishrana namirnicama koje prirodno sadrže velike količine salicilata. Pojedine bolesti – kolitis, infekcija kandidom, Kronova bolest, blaži i teži oblici celijakije – mogu takođe da izazovu deficit ili poremećaj metabolizma kalcijuma.

Naša sagovornica naglašava da je prirodni vitamin K2 neophodan u preventivi i lečenju osteoporoze i arteroskleroze, jer može da otkloni kalcijum iz arteriosklerotičnih naslaga i time olakša njihovo lečenje.

----------------------------------------------

Konzilijum za osteoporozu

U Institutu „Banjica” osteoporoza se kozilijarno leči, što znači da dijagnozu i terapiju određuje tim stručnjaka sačinjen od fizijatra, interniste i ortopeda. Odnedavno je u ovoj ustanovi u upotrebi i deksadenzitometar, aparat najnovije generacije koji se koristi za merenje koštane gustine, čije je zračenje minimalno. Po rečima doktorke Đurić kontrola koštane gustine deksadenzitometrom se preporučuje svim ženama koje uđu u menopauzu jednom u dve godine, a one koje su na terapiji jednom godišnje. Pregled na ovom aparatu može se dobiti besplatno sa uputom svog lekara ili sopstvenim sredstvima.

Vera Bošković
objavljeno: 07/06/2009

Poslednji komentari

jasna predragović | 31/05/2012 16:27

Dijagnosticirana mi je osteoporoza.Željela bih nabaviti vitamin K2,ali ga u Hrvatskoj nigdje nema u prodaji.Gdje bih ga mogla nabaviti?

milana topalovic | 23/10/2012 08:22

molim Vas da me obavjestite putem gore navedenog maila, gdje mogu nabaviti vitamin K2?

vesna stojanovic | 04/03/2014 11:20

Hvala doktorki Mileni Duric na ovim korisnim informacijama za nas koji imamo osteoporozu i naravno korisno saznanje za sve! Gde mogu nabaviti vitamin K2? Molim vas ako mozete obavestiteme me preko mog e-maila. Hvala!

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije