Meni

Moja kuća

Reč arhitekte

Boje za dobro raspoloženje

Osnovni utisak i atmosferu svakog prostora prevashodno diktiraju boje, veština njihovog kombinovanja, kao i usklađenost sa elementima nameštaja i dekorativnim predmetima. Boje su snažno oružje arhitekata pri kreiranju ambijenta, ali i moćno pomagalo u transformacijama i prikrivanju nedostataka prostora. Njima mogu vizuelno da se povećaju ili smanje prostori, da se spuste ili podignu plafoni, naglase kvaliteti, a maskiraju nedostaci.

Najveća prednost primene boja u enterijerima je ta što se sa malo novca i jednostavnim radovima postižu dramatični rezultati.

KAKO IZABRATI BOJE

Izbor boja u stanu usklađuje se sa željama i navikama domaćina. Dizajner ne nameće svoje omiljene boje. On poznaje pravila slaganja boja, odnose svetla i tonova, zna modne trendove, ali i kako pojedine boje utiču na raspoloženje. Sve zakonomernosti znalački kombinuje sa željama ukućana, ali ne dozvoljava kompromise sa lošim ukusom. Birajući boje, razmišlja o svim površinama prostora istovremeno. Zidovi, plafon, ali i pod, čine međusobno ukrštene ravni, ali i celovitu sliku koja se jednovremeno sagledava. Zavese, nameštaj, tepisi i slike na zidu su deo kolorističkog sklopa, te se moraju uskladiti sa bojama velikih podno-zidnih površina.

Savremeno dizajniran prostor koristi jednu osnovnu boju ili paletu srodnih, ujednačenih boja, sa naglašenim akcentima u drugoj boji. Ti akcenti mogu biti deo nameštaja (komoda, fotelja, vitrina ili police za TV) ili dezen sedeće garniture.

PONEŠTO O SVAKOJ BOJI

Boje koje čine dugin spektar dele se na tople i hladne. Tople boje su:crvena, narandžasta i žuta, a hladne: zelena, plava i ljubičasta. Svaka od njih može da varira ka toplijoj ili hladnijoj, zavisno od komponente koja u njoj dominira. Osim osnovnih, tu su i crna, bela, siva, braon, bež, oker, roze, srebrna, zlatna...

Žuta boja je najtoplija i simbolizuje svetlo čiji je izvor Sunce. Snažno je ekstrovertna, optimistična i dinamična. Preporučuje se za male prostorije i sobe za mlade. Ublažava se belom, izbegavaju se zeleni karakteri i jake žuto-narandžaste kombinacije.

Zelena boja se retko koristi u svom osnovnom tonu kao dominirajuća boja enterijera. Savremeni dizajneri zeleno boje prijemne prostorije, mladalačke kuhinje i radne prostore. Insistira se na ekološkoj vezi stana i okruženja, čime zelena i banalno simbolizuje tu vezu. Kao detalj uz harmonično ujednačeni enterijer i nameštaj, zelena se sreće u „kivi“ varijanti.

Plava boja čini većinu našeg okruženja i skladno živimo sa njim. Otrgnuta od neba i mora, u enterijerima je prijatna kada valerski podseća na boje iz prirode. Simbolizuje mir, hladnoću, zatvorenost u sebe, sklonost ka sanjarenju. U engleskom jeziku ista reč (blue) koristi se za plavu boju i „tugu“.

Ljubičasta boja je nastala mešanjem plave i crvene i u svom karakteru sadrži njihove najlošije osobine. Sreće se u mnogo varijanti, i po pravilu je hladna i monotona. Treba je izbegavati kao dominantnu boju u dnevnim sobama i trpezarijama. Prikladna je za prostore sa malo svetla jer bez obzira na veličinu prozora, daje karakter zamračenosti. Ako baš volite ovu boju, koristite je u detaljima.

Crvena boja je simbol ljubavi, strasti, ali i krvi i vatre. Izaziva snažne emocije i pobuđuje na aktivnost. Koristi se kao podsticaj radnoj energiji, ali i buđenju emocija. Dizajneri je rado primenjuju, sa promenljivim uspehom. Odlično se slaže sa većinom boja, ali caruje u belo-crnim i sivim prostorima.

Oranž boja je jedna od najtoplijih boja, puna života i optimizma. Naučnici tvrde da podstiče brži protok kiseonika u mozgu te je psiholozi preporučuju za radne prostore i dečje sobe. Kažu da stimuliše intelektualni razvoj i formiranje stabilne ličnosti.

Crna boja je odsustvo boja. Veoma se primenjuje u enterijerima. Kada dominira, to su po pravilu hladni prostori, no u slučaju kombinovanja, odličan je komplement bilo kojoj boji.

Efektna je posebno u kupatilima i kuhinjama, ili kao dominantna boja u različitim dezenima (tapete, mebl štofovi, tepisi...). Nepogrešiva je kao boja sedećih mebliranih ili kožnih garnitura, ali i za detalje – abažuri, vaze, skulpture, ramovi ogledala i slika.

Bela boja u teoriji predstavlja skup svih duginih boja. U praksi, više podseća na odsustvo svih boja. Veoma se koristi u savremenim enterijerima svih stilova. Ostavlja utisak naučne fantastike u kojoj forma i funkcija dominiraju nadestetikom. U zavisnosti od boje koja joj se doda kao pigment, varira i karakter prostora. Uz malo plave ili sive, ambijent je ledeno hladan. Sa oker ili oranž notom, prostor dobija na toplini i živosti. Bela je, poput crne, savršena za sve kombinacije i dekorativne akcente.

Oker boja je tradicionalno najkorišćeniji pigment u bojenju prostora za koju se kaže „ziher boja”. Zaboravite „kajsija” varijante, birajte boje i tonove peska.

Braon boja simbolizuje zemlju, snagu, ali i nežnost jeseni. Tako je treba i primenjivati.

Siva boja nosi sve dobro svojih komponenti – crne i bele. Odlično se kombinuje sa akcentima svih duginih boja.

Srebrna, zlatna, bakarna, kao detalji u domu su dobre, ali kao osnovne boje koriste se u klubovima, restoranima, izložbenim prostorima.

PRINCIPI BOJENJA PROSTORA

Boje se kombinuju po principu sklada – slične, analogne boje (zeleno-plava, zelena i zeleno-žuta) i principu kontrasta– komplementarne boje za koje, inače, teoretičari boja kažu da se najbolje slažu (crvena i zelena, plava i oranž, ljubičasta i žuta). Ukoliko želite mirnu, harmoničnu, relaksirajuću kućnu atmosferu, birajte prvi princip. Princip kontrasta koristi se u dinamičnim i kreativnim prostorima, koji živo komuniciraju sa korisnicima, privlače pažnju gostiju i bude maštu.

Monohromatizam – primena jedne boje koja dominira prostorijom, uz kombinovanje njenih blago nijansiranih tonova. Svojstven je minimalističkim enterijerima, koji istovremeno ne moraju dabudu i „hladni”.  

Harmonija – nastaje korišćenjem boja iste game, sličnih svojstava ili različitih boja ujednačenih valera.

Gradacija boja – iskusni dizajneri kombinuju boje vešto postavljajući osnovne tonove kao podlogu, različito bojeći zidove ili nameštaj po principima koje sami postave.

Multikolorizam (višebojnost) – savremeni enterijeri često ne poštuju kanone slaganja i kombinovanja boja, ali samo oni najveštiji uspeju u tome.

Transparentnost – upotrebom stakla i providnih plastika nastali su enterijeri za koje je teško definisati boju. Kombinovanjem svetala koja menjaju boje, ta nepoznanica je još veća.

UTICAJ SVETLA NA BOJE

Da bi se postigao željeni efekat korišćenih boja u prostoru, neophodno je znati pravila uticaja svetla na njih. Osvetljeni zidovi boje se svetlijim tonovima, a zidovi senke – tamnijim. Crna guta svetlost i toplotu, a bela ih snažno reflektuje.

Veštačko svetlo, ako je prejako, poništava osnovni karakter boja; difuzno svetlo toplog osvetljaja, naglašava izvornu boju. Postoje svetiljke koje daju led hladnu svetlost, žuto toplu ili pak neutralnu – poput sunčevog zraka.

Savremeni prostori opremaju se le-diodnim svetiljkama koje po zadatom ritmu menjaju boju svetla. Puni efekat primene je u ambijentima belih zidova i nameštaja. Ređe se koriste u domovima, ali su prikladne u prostorima zabave.

NEKOLIKO SAVETA UZ TEORIJU O BOJAMA

• Boja može da promeni karakter ako se nanosi u visokom sjaju; isto važi i za mat.

• Metalik efekat u stanu se isključivo primenjuje za efekte.

• Rustik grubo bojenje i špatulato nisu u trendu –koriste se pravilne strukture i teksture.

• Sedefi i šljokice dobro se kombinuju sa staklom i modernim lusterima.

• Nameštaj visokog sjaja koristi se u fragmentima, nikako ceo.

• Moderni su dezeni u dve boje, ili jednobojna osnova sa floralnim crnim crtežima.

• Ne zaboravite biljke u enterijeru – njihova boja dopunjava svaku kombinaciju boja.

Branka Bošnjak, dipl. inž. arh.
objavljeno: 03/04/2008

Poslednji komentari

Nataša Momčilović | 28/08/2008 19:54

U velikoj sam nedoumici kako da okrečim dnevnu sobu.Veoma je osunčana i stoga razmišljam da mi zidovi budu ili žuti ili boje kajsije s obzirom da mi je ugaona garnitura narandžasta a police i komoda crni kao i stočići.Volim taj kontrast pa me zanima stručno mišljenje kako bi se žuta boja u to uklopila ili da se držim već proverene boje kajsije.Imate li vi možda bolju ideju? Unapred zahvalna , Nataša.

vladica milosevic | 09/12/2009 05:21

Soba mi je okrecena u tamno roze{ne bebi roze},u sobi imam samo regal i sto za komp. U wenge(braon) boji i crnu pec.Sta dalje raditi sa zavesama,tepihom, lusterom,osvetljenjem i da li da uzmem stakleni ili stocic u wenge boji?UNAPRED ZAHVALNA

Katarina Stojinovic | 28/02/2015 19:52

Odlican tekst , ali meni treba savet, renoviramo kucu i u dnevnoj sobi ce nam biti namestaj crno bêla kombinacija, kojom bojom bi najbolje bilo da razbijem malo da ne bude hladno samo tako sve crno- belo? Hvala

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije