Meni

Moja kuća

Krečenje – prolećna razonoda

Krečenje je jedan od osnovnih prolećnih radova u kući. Ako posao prepustite majstorima profesionalcima, biće vam znatno lagodnije, ali to je, svakako, i skuplje rešenje. Pripremu zidova, skidanje tapeta, gletovanje, krečenje, farbanje stolarije i radijatora za prosečan stan od 60 kvadrata platićete majstorima od 800 do 1.200 evra. Ukoliko rešite da to radite sami, potrošićete trećinu novca manje.

Pre nego što počnete sa krečenjem, izračunajte tačnu kvadraturu površine za rad da biste mogli da planirate utrošak novca za potreban materijal. Ako kvadraturu stana pomnožite sa tri ili četiri (ako su plafoni viši od standardnih), znaćete za koliko kvadrata vam je potreban materijal. Na primer, za stan od 60 kvadrata puta 3,5 to iznosi 210 kvadrata (150 zidovi, 60 plafoni).

Krečenje poludisperzijom ili disperzijom (kvalitetnija, ali i skuplja) uobičajeno je uz dodavanje raznih tonera. Kanta od 25 kilograma poludisperzije košta 1000-1.200 dinara (pokriva 80 kvadrata u dve ruke). Za stan od 60 kvadrata to će vas koštati oko 40 evra (dve-tri kante). Cena disperzije je oko 2.000 dinara za 25 kg, što je dovoljno za 100 kvadrata u dva premaza. Za naš stan od 60 kvadratnih metara potrebne su dve kante (oko 50 evra). Flašica tonera košta oko 120 dinara. U farbarama postoji mogućnost kompjuterskog mešanja boja u nijansi koju želite, a to će vas koštati oko 600 dinara za dva kilograma vodoperive farbe, uz prednost da sledećih godina pod istom šifrom možete da dobijete potpuno istu nijansu ukoliko vam je potrebna za popravke ili doradu pa nećete farbati čitavu sobu ili zid već samo ono što je oštećeno sa 100 ili 200 grama boje. Oni koji žele neke od novih, neškodljivih akrilnih boja na vodenoj bazi moraće da plate više. Jednim kilogramom može da se pokrije oko osam kvadrata po ceni evro za kvadrat pa bi za naš prosečan stan bilo potrebno od 160 do 200 evra.

Alat

Za „uradi sam” varijantu krečenja trebaće vam i osnovni alat a za upotrebu četki važno je da znate da se one sa prirodnom dlakom koriste za uljane boje, a sa sintetičkom za boje na vodenoj bazi, jer se, kažu stručnjaci, bolje razliva. Valjci obavezno treba da budu od mikrofibera.

Valjak veliki (mikrofiber) – 1000 dinara;

valjak mali (mikrofiber) od 350 do 750 dinara;

tri četke (veličine od dva do četiri cola) od 500 do 1.200 dinara;

gleterica (mala nerđajuća) oko 1.500 dinara;

špahtle tri veličine (od 8 do 12) koštaju od 500 do 700 dinara;

rešetka za ceđenje oko 100 dinara;

teleskop za valjak oko 300 dinara;

merdevine drvene molerske („četvorka”) oko 2.000 dinara.

Gletovanje

Glet masa košta od 800 do 1.200 dinara za 25 kilograma, u zavisnosti od proizvođača i kvaliteta. Za 210 kvadrata (oko 1,5 kilograma po kvadratu) u dve ruke potrebno će biti od 100 do 150 evra.

Trenutno su među najpopularnijim enterijerima španski zid (majstori naplaćuju dva-tri evra po kvadratu) i razne „kerefeke” bojenja sunđerom, rukama, ali i špatulat sa dobrom pripremom podloge (cena oko 350 dinara po kilogramu, što je dovoljno za tri-četiri kvadrata). Majstori za špatulat naplaćuju od 10 do 20 evra po kvadratu. Mnogi rade i sa štuko gitom koji košta 15 evra za pet kilograma, ali je, kažu stručnjaci, i daleko kvalitetniji.

Stolarija

Kod bojenja stolarije potrebno je prvo skinuti staru farbu. Kilogram tečnosti za skidanje farbe košta oko 400 dinara. Radijatore treba prvo ošmirglati (metar šmirgle br. 80 je oko 120 dinara) pa tek tada ofarbati uljanim bojama za radijatore (otporne na visoke temperature). Cena radijatorske farbe je oko 500 dinara po kilogramu, što znači da je za naš prosečan stan potrebno od 50 do 80 evra.

Majstorske cene

Ako, ipak, dođete do zaključka da je sve ovo prekomplikovano i teško za vas, evo nekih majstorskih cena.

Krečenje košta od 0,7 do 1,5 evra po kvadratu (dve ruke) i evro za plafone. Farbanje akrilnim bojama košta 1,5 evra po kvadratu, a kompletan posao (priprema zidova, gletovanje i čišćenje posle završenog posla) čak četiri evra po kvadratu.

Farbanje stolarije i radijatora naplaćuje se od 10 do 20 evra po komadu.

Gletovanje zidova i priprema za krečenje košta evro po kvadratu (jedna ruka), dok su plafoni oko 1,5 evro po kvadratu (jedna ruka). Po skidanju tapeta uglavnom su potrebne „dve ruke” gletovanja, što za naš prosečan stan iznosi oko 400 evra. Samo skidanje tapeta i priprema zidova naplaćuje se prema dogovoru, zavisno od vrste tapeta (papirne ili plastificirane) i kvaliteta zidova.

U poslednje vreme majstori profesionalci vode sa sobom i pomagače (one koji pomeraju nameštaj, zaštićuju, donose materijal a posle završenog posla sve počiste i srede) i to često neznatno povećava cenu, ali je daleko efikasnije od onih agencija i preduzimača kod kojih te usluge koštaju koliko i krečenje. Pa ko voli nek izvoli.

Ištvan Dekanj
objavljeno: 03/04/2008

Poslednji komentari

Maja Živković | 09/03/2012 07:26

Delimično se slažem sa vašim člankom. Ali ako se odlučite da poslove uradi profesinalac to će vas koštati oko 50% više, ali uštedećete dragoceno vreme sačuvati stvari u stanu (nameštaj...) pa kad sve sagledate sigurno pvoljnije jer vreme je novac.Cena rada krečenja po 1m2 iznonosi oko 90din.m2 . Meni je radila firma WORLD COLORS pravi profenialci, korekna cena brzo , sigurno, kvalitetno !

davor radujko | 18/11/2013 12:34

ma sta je 90din po m2 bagatela , nebi se covek mucio a znajuci da zivimo u ekonomsko razvijenoj zemlji Srbiji pa cak znajuci kako su nasi majstori posteni i radan narod ,mislim da je svaki komentar suvisan

janos erdes | 01/07/2015 07:00

Za koji je to grad u pitanju cenovnik ? U novom sadu je glet masa oko 500 din a poludisperzija bela boja maximum 1300 din toneri su 100 din , a nikako nemojte koristiti nikrofiber valjkove koristite koncane valjkovove cije su duzine konci 2 - 2.50 cm duzine mikrofiber je za idealno ravne zidove i za posebne materijale kao sto su SAN MARCO I OIKOS , VAL PAINT ITD ITD , PRE NEGO STO BI OKRECILI VALJDA TREBA ISKRPITI SREDITI ZIDOVE , PA NEMOZETE DA KRECITE PRE NEGO STO STE IZKRPILI I OSMIRGLALI POVRSINU ZIDOVA A SVI ZNAMO DA JE PRIPREMA 65% ODRADJENOG POSLA !! Trebate zvati majstore da vam okrece stan , treba paziti koga primate u stan i kakav je majstor nije svaki put preporucen majstor dobar milon puta smo to doziveli , pedantan i vest majstor mora biti jedno bez drugog nemogu !

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije