Meni

Moja kuća

Fikus bendžamin

Mnogi od vas sigurno žele da oplemene životni prostor. Fikus može biti ukras svakog doma i tokom hladnih zimskim meseci. Biljka, koja ima više od 700 vrsta, vodi poreklo iz tropskih predela Azije. Rod fikusa danas se može naći u svim toplijim delovima sveta. Najveći je fikus carica, odnosno svima poznata smokva koja najbolje uspeva u Sredozemlju, dok je fikus bendžamin verovatno najpoznatija i u stanovima najzastupljenija vrsta. Zanimljivo je da je dok je mali pogodan za oblikovanje u bonsai stilu.

Fikus bendžamin je omiljena ukrasna biljka i kod nas. Prepoznatljiva je po skladno opuštenim granama sa malim, ovalnim listićima sa šiljastim vrhom. Listovi su obično tamnozeleni, ali mogu biti i šareni, dužine od pet do osam, a debljine oko 2,5 santimetra. U stanu može da dostigne visinu od pola do tri metra. Fikus bendžamin, uz malo umeća, nege i brige, može da bude prelepo tropsko drvo i u vašem domu.

Predrag Spasić, inženjer poljoprivrede u Garden centru koji je pripremio izuzetnu novogodišnju ponudu biljaka i ukrasa, daje savet kako da vaš bendžamin zablista u danima predstojećih praznika.

– Fikus bendžamin potiče iz Indije i Malezije i u prirodi može da raste kao veliki žbun. U stanu uspeva na svetlom mestu, zaštićen od popodnevnog sunca, na metar udaljenosti od prozora. Najbolje je da bude okrenut prema jugu i da se ne pomera. Ukoliko se biljka pomera može da se dogodi da listovi počnu da opadaju. Odgovara joj humusna zemlja iz bašte sa dodatkom peska. Biljku leti treba zalivati dva puta nedeljno, a zimi ređe. Fikus bendžamin zahteva visoku vlažnost, zato ga treba orošavati ustajalom vodom. Slaba vlažnost, takođe, može biti uzrok opadanja listova. Zato biljku treba držati na dva metra udaljenosti od radijatora ili nekog drugog grejnog tela. Podno grejanje joj ne prija, kao ni promaja. Zato je treba držati dalje od ulaznih vrata i klima-uređaja.

Zemlju u saksiji najbolje je đubriti u martu, a nikako ne u periodu od novembra do februara. Presađuje se jednom godišnje u veću saksiju. Tada se menja i površinski sloj zemlje. Vek trajanja fikusa bendžamina je od dve do 15 godina. Ukoliko ga napadnu štitaste vaši, ne očajavajte. Dovoljno je da listove očistite vlažnom vatom. Međutim, kad se pojavi crveni pauk, onda pomažu samo insekticidi. Savet plus kaže da biljci prija manje orezivanje da bi se lepše oblikovala i uspešnije napredovala.

U novogodišnjoj noći i za Božić fikus bendžamin možete diskretno da ukrasite mašnicama od svile ili hartije koje će doprineti prazničnom izgledu doma.
objavljeno:

Poslednji komentari

Biljana Milojevic | 16/02/2008 22:29

Procitala sam predhodni clanak o benjaminu.Ja ga imam 5 godina ali nisam zadovoljna njegovim napretkom.Trenutno mu je toliko opao list,da ga je premalo ostalo na biljci.Inace obozavam i mnogo mi je stalo da ga sacuvam.Lokacija biljke je u svemu kako se opisuje u clanku.Jedino ga retko orosavam jer smatram da temperatura u prostoriji ne prelazi 20 stepeni.Kako da sacuvam biljku?Volela bih da mi strucnjak ili neko ko vec ima ovu biljku odgovori na ovo pitanje.Moj benjamin je sa sarenim liscem i on je u ovavom stanju,dok onaj sa zelenim liscem je napredniji i listovi sa njega manje opadaju.
Bila bih veoma zahvalna na savetu.
Biljana

jelena  | 26/03/2008 14:46

Moj fikus bendzamin je star 14 godina (dobila sam ga kao pelcer i to dva pelcera u saksiji). Sada mu je ostalo 10-tak cm do plafona i zauzima oko 3m2. Dok je bio manji odnosila sam ga u kupatilo i tusirala, a sada leti, iznesem na terasu i tusiram ga crevom. Smesten je uz dupla balkonska vrata, tako da ima dosta svetla. Dok je bio manji presadjivala sam ga svakog proleca, a sada kako nema vece saksije samo promenim gornjih 5 cm zemlje. Zalivam ga leti svaki 2. dan, a zimi otprilike jednom nedeljno. Povremeno ga zalijem vodom u kojoj sam barila spanac, blitvu ili koprivu, i to je jedino osim vode sto je dobijao.I puno ga volim... Mozda ce nekom pomoci u gajenju ove divne biljke..

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije