Meni

Nekretnine

Kupovina stana u tuđe ime

Ukoliko kupac ili prodavac nisu u mogućnosti da prisustvuju mogu da ovlaste fizičko lice koje će u njihovo ime da obavi kupovinu

(Foto Rade Krstinić)

Jedna naša sugrađanka koja trenutno živi u Australiji odlučila je da kupi stan u Beogradu. Otišla je u agenciju i izabrala jedan koji joj je najviše odgovarao. Sve je bilo dogovoreno. Ali, kad je na red došla papirologija nastao je zastoj. Nije mogla da završi posao do povratka u Australiju gde su je čekale poslovne obaveze. I– odustala je. Na žalost, to nije jedini slučaj. Mnogi naši građani doživeli su isto ili slično iskustvo. Da bismo im pomogli u nameri da ostvare ono što su naumili, zamolili smo Katarinu Lazarević, suvlasnicu agencije Alka, eksperta za promet nekretnina da posavetuje građane šta da učine i da predloži način na koji bi se postupak skratio.

– Uobičajeno je da se zimi kupuju i prodaju stanovi jer veliki broj naših građana koji žive u inostranstvu dolazi da provede odmor u zemlji. Njihov cilj je da ukoliko nađu odgovarajući stan, posao obave u što kraćem roku. Vlasnički list je dokument bez koga ne počinje kupoprodaja. Na žalost u Republičkoj geodetskoj upravi trenutno je zastoj i još uvek se primaju samo zahtevi, ali se ništa ne realizuje. Bez izdatog „svežeg” vlasničkog lista u kome se jasno vidi da li je situacija čista ili je nekretnina pod hipotekom posao ne može da počne. Republička geodetska uprava zadužena je i za legalizaciju što dodatno otežava posao jer treba da se angažuju ljudi kojih ionako nema dovoljno. Država bi mogla da pomogne ukoliko napravi bolju organizaciju posla i zaposli više ljudi, a ne da ih otpušta. Tako bi postupak oko izdavanja vlasničkog lista bio brži.

Za sve one koji žele stan, a nisu u mogućnosti da budu prisutni u vreme kupoprodaje naša sagovornica predlaže:

– Klijent može da izabere osobu u koju ima apsolutno poverenje i ovlasti je da za njega obavi posao u vezi sa kupovinom ili prodajom nepokretnosti. Punomoćje mora biti overeno u nadležnom sudu. I za vlastodavca i za punomoćnika je dobro da ukoliko žele da budu sigurni, da imaju realnu procenu i uspešno realizovan posao, da ga povere profesionalcima i izaberu neku od renomiranih, proverenih agencija za promet nekretnina. Klijent treba punomoćniku da da saglasnost i za poslove u vezi sa otvaranjem deviznog računa u banci i prebacivanjem novčanih sredstava od kupoprodaje. Punomoćnik ne može da raspolaže novcem koji se nalazi u banci već samo da pomogne da se on prebaci. Transfer novca iz naše banke u inostranstvo nije moguće izvršiti za naše građane. Za sada je to dozvoljeno samo za strane državljane, ali u tom slučaju mora da postoji dokaz da su svi porezi plaćeni i izmireni svi dugovi prema Telekomu, Elektrodistribuciji i Infostanu. Strani državljanin novac može podići narednog dana u inostranstvu.

Pre svake kupoprodaje treba dobro pregledati kompletnu dokumentaciju. Kod uknjiženih stanova neophodan je novi vlasnički list.

Za naše ljude u inostranstvu Katarina Lazarević, ima i savet plus!

– Važno je da oni znaju da punomoćje nije moguće overiti kod notara već isključivo u našem konzulatu.

Slađana Raner
objavljeno: 22/01/2010

Poslednji komentari

milan kotelic | 22/01/2010 19:02

Jeste, a posle se pojavi pravi vlasnik stana i kaze da ga nije prodao...zatim ulazi u svoj stan a nesudjenom kupcu ostaje da se sudi.

nebojsa Jack | 25/01/2010 21:27

...a proverena profesionalna agencija za nekretnine vise ne postoji na predjasnjoj adresi.

Robert De Niro | 06/11/2010 21:09

Agencije zanima samo da vam uvale stan,ne gledaju i ne proveravaju previ identitet vlesnika.Moze da vam se dogodi da vam prevarant preoda stan i onda nemate ni novac ni stan,a zakoniti vlasnik je u velikom problemu.Naravoucenije:Kupujte samo od poznatih vlasnika.Good Luck

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije