Meni

Политика

Бериша: Београд провоцира Албанце, не поштује мањину

ТИРАНА – Албански премијер Саљи Бериша оптужио је власти у Србији да провоцирају Албанце и позвао Београд да одбаци „стару праксу албанофобије” и покаже поштовање према албанској мањини на југу Србије.

„Најновији став власти у Београду, која није показала нимало поштовања према албанским мученицима, представља провокацију за све Албанце и њихове озбиљне напоре усмерене ка миру и стабилности у региону, путем успостављања нових односа са суседима”, оценио је Бериша у саопштењу, преноси агенција АТА.

Албански премијер је позвао Београд да одбаци „стару праксу албанофобије и покаже поштовање према албанској мањини која живи на територији Србије”.

Напомињући да је албанска влада уложила знатне напоре ради ублажавања напетости у на југу Србије и да охрабрује „конструктивну и инклузивну улогу албанске мањине у Србији”, Бериша је позвао Албанце да „не реагују на провокације Београда”.

Тензије на југу Србије изазвало је недавно постављање споменика припадницима такозване Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе (ОВПБМ), чије уклањање су затражиле власти у Београду.

Премијер Србије Ивица Дачић јуче је поновио да би било добро да Албанци с југа Србије сами уклоне споменик до 17. јануара, а да ће уколико се то не догоди, државни органи деловати у складу са законом.

Споменик ће бити уклоњен „милом или силом”, поручио је Дачић, подсетивши да тај споменик није једини на југу Србије и да се у Прешеву и Бујановцу вијоре албанске заставе.

Амбасада САД у Београду осудила је претње насиљем које су, према медијским извештајима, изнели бивши припадници ОВПБМ и позвала на решавање политичких неслагања кроз дијалог.

Београдски медији објавили су да ће амбасадори САД, Велике Британије, ЕУ и ОЕБС разговарати са властима у Београду, али и Албанцима са југа, како би нашли компромисно решење за спорно спомен-обележје.

Танјуг
објављено: 06/01/2013

Последњи коментари

Obrads  | 06/01/2013 18:01

Ti kojima je podignut spomenik ubijali su policajce i vojnike ove države u oružanoj pobuni. Koja zemlja na svetu bi dozvolila takav spomenik!?

Miro Markovic | 07/01/2013 02:19

Druze Berisa, ti imas dovoljno podataka o svim izbeglim Albancima iz Albanije u Makedoniju i Srbiju za vreme diktature tvojeg prethodnika, druga Envera Hodze. Koliko je meni poznato, ima ih sada na Kosovu i Metohiji nesto malo vise od pola miliona. Lepo ti njih vrati u tvoju sada demokratsku i evropski orijentisanu Albaniju, i svi problemi ce da budu reseni. Albanija je dovoljno velika i bogata za sve svoje gradjane. Na taj nacin ces da spases svoje gradjane od losih Srba. Da li se sada lepo razumemo?

kaktus kaktusic | 07/01/2013 14:07

Jedini pravi komentar je dala G-dja Biljana Jankovic.

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније