Meni

Politika

Dačić: Nastavljamo da tražimo kompromis o Kosovu

BEOGRAD – Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je da će se u narednim danima nastaviti diplomatske aktivnosti oko pronalaženja održivog rešenja za Kosovo.

Dačić je na konferenciji za novinare u zgradi Vlade Srbije rekao da je već bilo takvih kontakata i da se neće dozvoliti da propadne sve što je dobro postignuto u dijalogu sa Prištinom.

Dačić je kazao da će Vlada Srbije sutra saopštiti stav o ponuđenim rešenjima za Kosovo i izrazio uverenje da će to biti jedinstveni stav državnog vrha.

Premijer počeo sastanak sa liderom DS-a Draganom Đilasom

Premijer Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa predsednikom Demokratske stranke Draganom Đilasom i šefom poslaničke grupe DS-a Borislavom Stefanovićem kako bi ih upoznao o toku pregovora Beograda i Prištine.

Pre toga, Dačić se sastao da predstavnicima partija vladajućih stranaka.

Na tom sastanku učestvovali su i predsednik Skupštine Nebojša Stefanović, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Arsić: SNS sutra o rešenjima za Kosovo

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Veroljub Arsić izjavio je danas da će naprednjaci konačnu odluku o ponuđenim rešenjima za Kosovo doneti sutra na sednici predsedništva.

„Danas nam je premijer (Ivica Dačić) podneo izveštaj o načinu vođenja i ishodu pregovora u Briselu”, rekao je Arsić novinarima ispred zgrade Vlade Srbije gde je završen sastanak premijera sa predstavnicima vladajuće koalicije o toku pregovora Beograda i Prištine.

Arsić je pozvao političke činioce da poštuju odluku SNS-a, a državni vrh na jedinstvo imajući u vidu složenu političku situaciju.

Iz zgrade Vlade izašao je i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković, ali nije hteo da daje izjave novinarima.

U toku je sastanak Dačića sa predsednikom i zamenikom predsednika Demokratske stranke (DS), Draganom Đilasom i Bojanom Pajtićem, i šefom poslaničke grupe DS-a Borislavom Stefanovićem.

Jeremić: Obavestio sam državni vrh o svom stavu

Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić napisao je na svom tviter profilu da je državnom vrhu Srbije preneo stav o sporazumu Beograda i Prištine, o kome odluka treba da bude doneta do utorka, 9. aprila.

Jeremić je na Tviteru, odgovarajući na pitanje jednog od pratilaca „šta bi on radio na mestu državnog vrha Srbije budući da je stiuacija teška i da smo sami sebe saterali u ćošak napisao:

„Rekao sam rukovodstvu šta ja mislim o tome. Ali zaista ne ide da sa tim izlazim u javnost, u UN-u predstavljam državu, ne sebe”.

Bivši šef srpski diplomatije i predsedavajući GS UN je na svom Tviter profilu preneo pismo patrijarha Irineja premijeru Ivici Dačiću u kome se, između ostalo, apeluje na državni vrh Srbije da ne izneveri predizborno obećanje i izborno poverenje i da u ovom „burnom i smutnom” vremenu „ni pod kakvim uslovima ne preda, ne izda niti proda Kosovo i Metohiju”.

Koštunica: Odbiti sporazum, pregovore vratiti pod okrilje UN

Lider DSS Vojislav Koštunica izjavio je danas da je sporazum koji je ponuđen Srbiji apsolutno neprihvatljiv i da se mora odbaciti i naveo da je neophodno insitrati na novom formatu pregovarnja, odnosno na povratku dijaloga pod okrilje Saveta bezbednosti UN.

„Stvari će se razrešiti ovih nekoliko dana, a reagovanje javnosti, Srba na Kosovu i Metohiji, rukovodstva Republike Srpske i poruke Srpske pravoslavne crkve govore u zbiru da sporazum treba da bude odbačen”, ponovio je Koštunica.

On je ukazao da se stvari sa mrtve tačke mogu pokrenuti jedino ukoliko se pregovori vrate pod okrilje UN i tako ujedno spreči potpuno priznanje nezavisnosti Kosova.

„Sporazum treba odbaciti i težiti novom, koji će biti saglasan međunarodnom pravu pod okriljem UN”, podvukao je Koštinica.

On je podsetio da je albanska strana sve vreme dijaloga insistirala i pozivala se na svoj ustav i svoje zakone, ocenivši da se i Srbija mora čvrsto pridržavati Ustava i pravnog sistema.

„Zapad i EU su u ove pregovore ušli isključivo sa namerom da Kosovo postane nezavisno i to se može sprečiti jedino ukoliko se stvari vrate u UN”, zaključio je Koštunica.

Jovanović:Brisel nije Rambuje i ovo nije 1999. godina

Lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je da od Predsedništva SNS očekuje da razmišlja o budućnosti i preuzme teret odgovornosti kao najjača stranka u vlasti.

On smatra da je bez razloga stvorena loša atmosfera jer sada nije ni 1999. godina niti je Brisel Rambuje.

Jovanović je nakon konsultacija sa premijerom Ivicom Dačićem rekao da je Dačiću savetovao da počne da razmišlja o Srbiji i ocenio da nije samo njegova odgovornost za ono što se danas u Srbiji događa.

„Dačić je u pravu, kao što je to rekao i Vučić, sutra će nam biti teže. Naša kosovska agonija ne može se završiti dok se ne suočimo sa onim što smo sami sebi učinili na Kosovu i ne mislim da je utorak sudbinski dan za Srbiju - tada će Ketrin Ešton početi da piše izveštaj komesarima EU” rekao je Jovanović i naglasio da na Kosovu žive Srbi koji su odavno napušteni od same Srbije.

„Ovo nije ni 1999. godina, Brisel nije Rambuje i na Kosovu ne možemo da izgubimo bogzna šta. Taj Gordijev čvor moramo da presečemo” ocenio je lider LDP i podvukao da je bez razloga stvorena loša atmosfera za šta su odgovorni lideri koji su neodgovornom politikom zatrovali Srbiju i od 2013 opet napravili 1999. godinu.

Podrška sa severa Kosova da se odbije ponuđeni sporazum

Predsednici četiri opštine sa severa Kosova očekuju od državnog rukovodstva „da se istraje u stavu” i da se sporazum ponuđen u Briselu odbije.

„Ovim putem upućujemo punu podršku državnom pregovaračkom timu u stavu da odbije ponuđeni sporazum u Briselu” navodi se u saopštenju četiri predsednika u kojem se podvlači da srpski narod na Kosovu i Metohiji daje punu podršku Vladi Srbije i Kancelariji za KiM u istrajnom stavu u vezi sporazuma.

Oni istovremeno odaju posebnu zahvalnost Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi na stavu i podršci srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

„U ime građana koje zastupamo zahtevamo da se istraje na stavu da se ovakav sramni sporazum odbije” ističe se u saopštenju u kome predsednici četiri opštine sa severa poručuju da Srbija i srpski narod „nemaju razloga za strahovanja od praznih pretnji Hašima Tačija, još jednih u nizu, i da su Srbi sa severa Kosova i Metohije spokojni i spremni da se odbrane od ovakvih pretnji”.

Pastor: Biramo ostanak na evropskom putu

Predsednik SVM Ištvan Pastor izjavio je danas da je, ukoliko je Srbija prinuđena da bira, izbor njegove stranke ostanak na evropskom putu.

„Što se tiče našeg stava on je nepromenjen. Ako treba birati, onda se mi opredeljujemo onako kako smo to činili i u proteklom periodu - za evropski put Srbije”, rekao je Pastor posle konsultacija sa premijerom Ivicom Dačićem u Vladi Srbije.

Pastor je rekao da ga je premijer obavestio o toku dijaloga Beograda i Prištine.

Dinkić: očekujem jednistven stav Vlade Srbije

Ministar ekonomije i lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić istakao je da se mora naći rešenje za sporazum s Prištinom koje će Srbiju u celini voditi napred i obezbediti mir na Kosovu.

Dinkić je novinarima rekao da očekuje jednistven stav Vlade Srbije povodom potpisivanja Sporazuma sa Prištinom, isticučhi

„Sutra ćemo imati sednicu republičke Vlade i ja sam ubeđen da će Vlada zauzeti jedinstven stav. Srbija se nalazi u Evropi, najviše investicija dolazi iz Evrope, najviše naše robe plasiramo u Evropu. Nema alternative, mi moramo da održimo najbolje moguće odnose sa EU”, poručio je Dinkić na konferenciji za novinare.

Dinkić smatra da s druge strane, moramo da vodimo računa o našim nacionalnim interesima i u okviru ovakve strategije donesemo jedinstvenu odluku.

Ministar ekonomije je naglasio da će Vlada, s obzirom da je, kako je naveo, potpuno jasno da svi u Vladi žele da ostanu u tesnim i dobrim odnosima sa EU, naći najbolje rešenje i za građane koji žive na Kosovu, rekao je Dinkić ističući da ne može biti ekstremnih „rešenja”.

„Mi moramo naći rešenje koje će s jedne strane Srbiju u celini voditi napred, a s druge strane obezbediti mir na Kosovu”, zaključio je Dinkić.

Tanjug/Beta
objavljeno: 07/04/2013

Poslednji komentari

Voki  | 08/04/2013 06:25

Sa kim to sagovornikom državni vrh traži kompromis,kada su se ovi dosadašnji već iskazali?

Mister X | 08/04/2013 08:55

@Deda Djole | 07/04/2013 11:03
- Kakve veze imaju Francuska i njena KOLONIJA sa Srbijom i njenom kolevkom ?

Боро  | 10/04/2013 14:17

Гос'н Премијеру, по "компромис" пут под ноге, па у Савет безбедности!

И, молим Вас, без снисисходљивих оправдања и "објашњења"...

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije