Meni

Politika

Na Kosmetu obustavljene plate opštinama koje kriju podatke

Postoje indicije da izvestan broj zaposlenih prima punu platu na dva radna mesta i da se time krši dozvoljeni procenat angažovanja, kaže Ružica Milić

Oliver Ivanović

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju je, prema podacima o načinu trošenja budžetskih sredstava u lokalnoj samoupravi iz 26 opština u pokrajini, ustanovilo da su do sada sporna 584 dokumenta i status 191 osobe. Kako „Politika” saznaje, potpuna evidencija čeka se iz još tri kosovskometohijske opštine koje nisu dostavile precizne podatke o zaposlenima u lokalnoj samoupravi. Ovih dana trebalo bi da bude kompletirana i evidencija iz ministarstava zdravlja i prosvete, tako da će se objedinjavanjem svih podataka dobiti potpuna slika koliko ima budžetskih korisnika i koliko svako od njih i preko kog ministarstva dobija novac.

Prema dosadašnjim podacima, najčešće primedbe odnose na to da penzionisano lice nije odjavljeno, da nije evidentiran raskid radnog odnosa, da su neuredne prijave kod Penzionog fonda ili da je osoba zaposlena i evidentirana kod dva poslodavca.

Proces provere počeo još u novembru, a bilo je planirano da se završi do kraja februara. Državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović naglašava da, iako se suočavaju s velikim otporima, neće odustati, a jedna od mera koju su preduzeli je obustavljanje isplaćivanja zarada zaposlenima u opštinama koje izbegavaju da dostave podatke.

„Sada je već evidentno da postoji neravnomerna raspodela novca, da je više članova jedne porodice na budžetskim primanjima i da je neravnomernost zastupljena i po regionima”, kaže Ivanović i naglašava da će utvrđivanje pravog stanja i ispravljanje nepravilnosti omogućiti pravedniju raspodelu i stvoriti uslove da mlađe generacije lakše dođu do posla u prosveti, zdravstvu i lokalnoj samoupravi na Kosmetu.

Načelnica odeljenja za prosvetu, zdravstvo, zaštitu životne sredine i sport u Ministarstvu Ružica Milić kaže za „Politiku” da bi nadležni u zdravstvu i prosveti, kao i druga ministarstva koja imaju zaposlene u pokrajini, u koordinaciji s Ministarstvom za KiM, trebalo što pre da izvrše provere po istom osnovu kako bi formirali zajedničku bazu budžetskih korisnika i izbegli dvostruka plaćanja. „Postoje indicije da izvestan broj zaposlenih prima punu platu na dva radna mesta i da se time krši dozvoljeni procenat angažovanja, koji u slučaju drugog radnog mesta iznosi 30 odsto”, kaže Ružica Milić.

Premijer Mirko Cvetković je nedavno u sklopu mera štednje tražio da se preispita način na koji se raspodeljuju sredstva iz budžeta za zaposlene Srbe na Kosovu i Metohiji. Od početka ove godine isplate zarada za zaposlene u zdravstvu i prosveti, na osnovu zaključka vlade, obavljaju se uz umanjenje „kosovskog dodatka”. Tako je taj dodatak sa 100 odsto za lica koja žive i rade na KiM smanjen na 50 odsto, a za lica koja rade na KiM a žive van te teritorije (interno raseljeni) sa 50 odsto smanjen na 25 odsto.

Ministarstvo zdravlja je „Politici” dostavilo podatak da su u pokrajini zaposlene 6.744 osobe i da je, prema podacima za januar ove godine, bruto iznos za plate iznosio 425.406.990 dinara.

Od 6.744 ukupno zaposlenih 4.305 radnika živi na Kosmetu i prima 150 odsto zarade; 1398 radnika ne živi ali radi u pokrajini i prima minimalnu zaradu; 111 prima minimalnu zaradu uvećanu za 30 odsto i nije radno angažovano, ali živi na KiM, 778 radnika radno je angažovano van KiM i oni primaju 100 odsto zarade, a 144 radnika koji ne žive a rade na KiM primaju 112,5 odsto zarade.

Od ukupnog broja zaposlenih osoba u zdravstvenim ustanovama na KiM, u ovoj godini 176 osoba radno je angažovano i na fakultetima. Iz Ministarstva zdravlja su saopštili da ovi radnici, shodno sporazumu o saradnji između Medicinskog fakulteta Priština u Kosovskoj Mitrovici i Kliničko-bolničkog centra Priština iz 1993. godine (koji između ostalog važi za sve fakultete u Srbiji), primaju deo svoje zarade preko Ministarstva prosvete.

Pošto Ministarstvo prosvete nije dostavilo podatke o svojim budžetskim korisnicima, za sada je nemoguće ustanoviti koliki je taj deo zarade koji pokriva ovo ministarstvo. Tek kada se podaci iz svih ministarstava prikupe i ukrste tačno će se znati koliko lica prima veće zarade nego što po zakonu mogu da dobiju. U Ministarstvu za KiM saznali smo da je u dve školske uprave (Kosovska Mitrovica, koja obuhvata sve škole na severu, centralnom Kosovu i Metohiji, i Ranilug, koji pokriva Kosovsko Pomoravlje) u osnovnim i srednjim školama zaposleno ukupno 4.211 radnika i za njih se mesečno izdvaja bruto 334.713.980 dinara.

Biljana Mitrinović

-----------------------------------------------------

Oko 5.000 opštinskih službenika

Na KiM postoji 29 opština raspodeljenih u pet upravnih okruga. Lokalna samouprava finansira se iz budžeta, a preko Ministarstva za KiM. U okviru lokalne samouprave finansiraju se javna preduzeća, poreska uprava, ustanove kulture, itd., čiji je osnivač opština.

U 29 opština zaposleno je 5.400 osoba, od toga je 5.200 zaposlenih i 100 izabranih (predsednici opština, zamenici, predsednik i zamenik skupštine opštine, članovi opštinskih veća) i 100 postavljenih (sekretari opština, načelnici opštinskih uprava i načelnici odeljenja).

objavljeno: 02/03/2009

Poslednji komentari

ema ema | 16/03/2009 13:41

Pa drzava srbija nezna sta finansira i koga finansira.
Ima te opstinu srbica ima tamo zaposlenih i nprimaju enormno velike plate a nista ne radi nemogu izdati nijedan dokument....smesnoo!!1
Opstina Gora ko zna gde koga ima ,a drzava srbije tu finanisra Vehabije ima njih podosta zaposlenih koji primaju plate,a nista nemogu izdati nijedan dokument sve treba da se uradi u strpce,pa jel vi uopste znate koga placate?

željko matić | 14/11/2009 12:36

kada će biti isplata zaostalih plata,zdravstvenim radnicima,sa područja Kosova i Metohije,koji su radno angažovani u Srbiji.

radnik opstine | 11/04/2012 17:40

Iz opstine Srbica stizu potpuno neprovereni podaci sto se tice platnih spiskova i ostalih primanja koje dotira ministarstvo RS, da li slucajno ili svojom voljom, i dalje tolerisu da pojedini mocnici, koji su trenutno na vlasti dele kapom i sakom sredstva koja stizu iz republickog budzeta svojim uzim prijateljima i porodicama, a da istovremeno svi primaju plate od ministarstva lokalne samouprave tzv. ``Republike Kosovo``

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije