Meni

Politika

Studentske demonstracije početak političke karijere

Angažovanje u studentskim organizacijama često je bilo dobra odskočna daska pojedincima u njihovom daljem partijskom angažmanu

Dragan Đilas, sadašnji ministar bez portfelja zadužen za Nacionalni investicioni plan, prvi put je u žižu javnosti dospeo 1992. godine. Tada je, kao jedan od vođa studentskog protesta, prvi otvoreno rekao Slobodanu Miloševiću da treba da podnese ostavku. Posle toga otišao je u Češku, gde je počeo da se bavi biznisom u oblasti medija i marketinga. Danas je i suvlasnik firme „Dajrekt medija”, kako je navedeno na sajtu Vlade Srbije „vodeće kuće u oblasti medijskog poslovanja na teritoriji bivše SFRJ”.

Najveće političko dostignuće Čedomira Jovanovića, predsednika Liberalno-demokratske partije, bilo je imenovanje za potpredsednika Vlade Srbije, kada je premijer postao Zoran Živković. U javnost je, međutim, isplivao tokom Studentskog protesta 1996/97. kao jedan od njegovih lidera. Posle toga bio je jedan od osnivača Studentskog političkog kluba, da bi potom ušao u DS. Pred septembarske izbore 2000. godine bio je šef Izbornog štaba DS i portparol DOS, a potom i šef poslaničke grupe ove koalicije u Skupštini Srbije. Zbog kršenja stranačke discipline isključen je iz DS-a decembra 2004. godine, a novembra 2005. osnovao je LDP.

Jedan od studentskih lidera iz protesta 1996/97. bio je i Oliver Dulić, sadašnji predsednik Skupštine Srbije. U martu 2001. godine Vlada Republike Srbije imenovala ga je za načelnika Severnobačkog okruga, a u dva mandata bio je poslanik u Skupštini Srbije i Skupštini Srbije i Crne Gore, gde je obavljao funkciju predsednika Odbora za Evropske integracije.

I Čedomir Antić se u javnosti pojavio tokom „zimskih protesta”, posle kojih je zajedno sa Čedomirom Jovanovićem osnovao Studentski politički klub. Prvi stranački angažman i on je imao u DS-u, a do 1999. godine bio je i portparol demokrata, kada je podneo ostavku na funkciju zbog neslaganja sa tadašnjim liderom stranke Zoranom Đinđićem. Prešao je zatim u G17 plus, bio čak i savetnik Miroljuba Labusa u Vladi Srbije. Ostavku na mesto u predsedništvu stranke podneo je nakon što je na njeno čelo došao Mlađan Dinkić, zbog toga što je Dinkić sprečio njegovu kandidaturu za partijskog potpredsednika. Stranku nije napustio.

I Slobodan Homen je politikom počeo da se bavi tokom „zimskog protesta”, ali se stranački opredelio tek kada je „Otpor” prerastao u stranku 2003. godine. Već sledeće godine, međutim, „Otpor” se kolektivno učlanio u DS. Homen je danas pomoćnik ministra pravde u srpskoj vladi.

Studentski protest 1996/97. „iznedrio” je i Vladimira Dobrosavljevića, sadašnjeg potpredsednika beogradske opštine Rakovica. On se, međutim, stranački „pronašao” u Demokratskoj stranci Srbije, u kojoj je bio i potpredsednikIzvršnog odbora, kao i jedan od poslanika posle 5. oktobra 2000.

Istim putem krenuo je i Boris Karaičić, nekadašnji studentski lider i „otporaš”, On je, međutim, do DSS-a došao „obilaznicom” preko Pokreta za demokratsku Srbiju Momčila Perišića i Narodne demokratske stranke Slobodana Vuksanovića. U trenutnom skupštinskom sazivu ga nije bilo, ali se sada nalazi na listi poslaničkih kandidata DSS-a.

Jedan od retkih koji kao student politkom nije počeo da se bavi u redovima opozicije je Nemanja Đorđević, „Lider studentskih kontrademonstracija” 1996 /97, koji je tada tražio prekid štrajka i insistirao da se studentima „koji hoće da uče” omogući da pohađaju nastavu. Sada je autor emisije „Samo vas gledamo” na novosadskoj televiziji Most, čiji je direktor visoki funkcioner SPS Dušan Bajatović.

Đorđević je nakon neuspešnog pokušaja da pokoleba studente i vrati ih u slušaonice sa sličnim efektom branio stavove vladajućih stranaka i u svojoj Studentskoj levici. U ime režima i Omladinskog saveta Beograda 1999. godine učestvovao je i u preuzimanju radija B92.

M. R. P.
objavljeno: 18.04.2008

Poslednji komentari

Slobodan  | 19/04/2008 10:52

U Titovo vreme bilo je dovoljno vikati "Smrt fašizmu, sloboda narodu" i eto nama doživotnog političara. U Miloševićevo vreme bilo je dovoljno vikati na ulicama "goto je, puko je" i eto nama političkog potomstva. A što se tiče komentara čitaoca da li neko čita naše komentare, budite sigurni da se to radi. "Samo vas gledamo"

J Stefan  | 20/04/2008 17:33

......,kameleoni.....!

znajte  | 24/04/2008 06:34

Otporasi, otporasi. Ovih dana ste nesto mnogo aktivni u Zimbabveu. A?

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije