Meni

Politika

Umesto sedam, uvodi se pet statističkih regiona

Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj, zbog pritiska javnosti, predložiće izmenu Zakona i novu podelu centralne Srbije

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja predložiće u toku februara izmene Zakona o regionalnom razvoju kojima će se broj statističkih regiona smanjiti sa sedam na pet. Umesto četiri statistička regiona u centralnoj Srbiji biće predložena dva – „Južna i istočna Srbija” i „Šumadija i zapadna Srbija”. Ostala tri statistička regiona ostaju nepromenjena i biće Vojvodina, Beograd i Kosovo i Metohija.
Bura u javnosti koju su pokrenule parlamentarne stranke Bošnjaka, nezadovoljne što, prema podeli Srbije na sedam statističkih regiona, Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Prijepolje, Priboj i Nova Varoš neće biti u jednom regionu, očigledno je imala efekta. Posle Bošnjaka, primedbe suprotne njihovim izneli su i pojedini predstavnici Srba iz Zlatiborskog i Raškog okruga. Nisu bili zadovoljni ni građani Rekovca zato što su pripali Istočnom regionu, a na sve su se svojim zahtevima nadovezali i nezadovoljni Albanci s juga i Mađari sa severa Srbije.

U jučerašnjem saopštenju Ministarstva koje vodi Mlađan Dinkić navodi se da „cilj ovog Zakona nije bio da se građani Srbije dele i grupišu po nacionalnoj osnovi, već da se formiraju statistički regioni u funkciji ravnomernog regionalnog razvoja i što efikasnijeg korišćenja pretpristupnih fondova EU”. Izmenom Zakona o regionalnom razvoju, Srbija treba da dobije statističke regione koji su ujednačeniji po broju stanovnika. Takođe, predviđa se minimalan broj regionalnih razvojnih agencija koje će sprovoditi projekte čiji je cilj ravnomerniji regionalni razvoj naše zemlje, kaže se u ovom saopštenju.

Profesor Miladin Kovačević, zamenik direktora Republičkog zavoda za statistiku, koji je, kao stručni organ, izradio i sadašnju mapu sedam regiona, kaže za „Politiku” da je smanjenje broja regiona sa sedam na pet „moguće i čak je optimalnije u odnosu na postojeću šemu, zato što će u tom slučaju biti bolje izbalansirana veličina regiona”. Jer, kako dodaje, Beograd i Vojvodina su preveliki regioni u odnosu na to kako su sada definisana četiri regiona centralne Srbije. U ta dva regiona je, naime, oko četiri miliona, dok u centralnoj Srbiji živi oko 3,6 miliona građana.

Objedinjavanje šest opština sa bošnjačkim stanovništvom u jedan region „dobro je kao prvi korak”, kaže za naš list Munir Poturak, narodni poslanik iz Sandžačke demokratske partije, dodajući da je suština i cilj statističke regionalizacije da regioni budu funkcionalni. Prema njegovim rečima, faktička podela na istočni i zapadni region možda je najbolja varijanta jer može da pruži priliku za međusobno upoređivanje regiona u smislu razvijenosti i potencijala. „Kada sam navodio primedbe na sadašnju statističku podelu, nisam nijednog trenutka koristio političke i etničke argumente, mada i to stoji, nego sam govorio o ekonomskoj efikasnosti. Mislim da je to prioritet svih onih koji razmišljaju o koristi za naše građane”, ističe Poturak.

Zdravko Terzić, predsednik Izvršnog odbora Društva „Stara Raška”, sumnjičav je i prema novom rešenju, jer smatra da je Zakon o regionalizaciji veoma loše napravljen i da bi ga trebalo uraditi iznova, jer se postojećim rešenjima neće ništa suštinski uraditi na razvoju nerazvijenih sredina. „Nažalost, kao i kada su donosili zakon, tako se i sada ’zbrzavaju’ rešenja koja se ne bave suštinom problema, već je bitno da se udovolji zahtevima određenih stranaka i etničkih grupa. Ovo udovoljavanje bošnjačkim strankama nema veze s ekonomijom, kako se tvrdi. Bošnjaci žele autonomiju po svojoj meri, ne vodeći računa šta žele Srbi. Živi bili pa videli, ovakva regionalizacija neće na dobro izaći”, kaže Terzić.

B. Baković
objavljeno: 04/02/2010

Poslednji komentari

Svetlana Pesic | 05/02/2010 18:05

Budi Bog sa nama? Ali, meni se cini da ce ovako, statisticki, svi biti ravnomernije razvijeni, svi biti ravnomernijeg etnickog sastava i sl. pa da se, statisticki, ne uznemiravamo zbog enormnog siromastva pojedinih delova drzave, zbog demografskog praznjenja prostora i t d. More, kako god da nas podele, otpevali smo svoje, ako se najzad narod ne probudi! Ni sa ovima, ni sa proslima nije nam bilo spasa, jer su se za vlast zakacile ale i kile, lopuze i manipulatori, lazovi i prevaranti!!!

Stevka  | 06/02/2010 17:05

zanimljivo. znaci palanka i plana odjednom vise nemaju veze sa sumadijom, vec su deo istoka dok ce svilajnac, koji donekle ima veze sa homoljem i koji je sonu stranu morave da bude sa sumadijskim opstinama. mora da je ove granice crtao svestrucni dinkic. covek se razume u regioje i poznaje sve srpske regione. zato i osniva regionalnu stranku. tako vam je to kad granice crta neki teoreticar. ubaci par statistickih podataka u kompjuter i napravi podelu. to sto to nema veze sa zdravim razumom i sto tako stvara probleme narodu, nije bitno. narod se u srbiji ne pita, a narocit ne onaj deo koji pripada vecini. zata izbori vec sutra da oteramo ovu propalu i prodanu gamad koja ne radi za srbiju i srbe vec radi za neke njihove nalagodavce

anja  | 13/03/2010 17:50

Ako neko kojim slucajem, "zaluta" u opstine Ada, Senta, Coka ili Kanjiza, bice zbunjen jer, na prvi momenat nece znati u kojoj drzavi se nalazi: svuda madjarske zastave i natpisi na madjarskom.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije