Meni

Политика

Уставни суд: Нови Сад не може да буде главни град Војводине

Фото Ж. Јовановић

Уставни суд Србије је на јучерашњој седници донео одлуку којом је утврдио да поједине одредбе Закона о утврђивању надлежности АП Војводине нису у сагласности са Уставом. Тиме је „у проблему” и Статут Војводине који ће тек бити предмет разматрања „уставобранилаца”.

Реч је и о неким одредбама које су у време доношења статута и закона (а текст статута је написан пре него што је усвојен закон) привукле велику пажњу јавности и изазвале жучне полемике на политичкој сцени, као што је питање да ли покрајина може да има главни град.

Према одлуци са јучерашње седнице УСС, којој је председавао председник суда др Драгиша Слијепчевић, Нови Сад изгледа не може да се зове главним градом Војводине. Члан 4. Закона о утврђивању надлежности покрајине, став 5. у делу који гласи „главни” („Град Нови Сад је главни, административни центар и седиште органа АП Војводине”), није у сагласности са Уставом.

УСС је огласио неуставним укупно 22 одредбе закона (у појединим деловима или у целини). Међу њима је и део члана 3. који гласи „АП Војводина, као регија у којој се традиционално негују европски принципи и вредности, може бити члан европских и светских удружења региона и у оквиру своје надлежности може основати представништва у регионима Европе, односно у Бриселу, у складу са законом и Статутом”. УСС је утврдио да делови овог става „као регија у којој се традиционално негују европски принципи и вредности” и „ у оквиру своје надлежности може основати представништва у регионима Европе, односно у Бриселу” – нису у складу са Уставом. Неуставан је и први став члана 4. у делу који гласи „у њеним географским областима (Бачка, Банат и Срем)”.

Предлог за оцену уставности овог закона (и статута покрајине) поднело је 30 посланика ДСС-а и НС-а у децембру 2009. године. Суд је јуче одбио предлог за утврђивање неуставности више одредаба, а према незваничним информацијама одлука о оглашавању неуставним неких од „најгласовитијих” тачака закона донета је са великом већином гласова судија Уставног суда.

Б. Б.
објављено: 11.07.2012

Последњи коментари

Djile Drndic | 11/07/2012 23:34

"Danas kad im je EU digla rep, poceli su da pomaljaju svoje pnjuske iz blata u kom su zivili." Pa, Alekso Rakicu (02:03), superiorni i prepotentni stvore, sasvim je jasno iz tvog komentara ZASTO izvesni ljudi (da ljudi, s dostojanstvom) iz manjina ne zele da imaju ista zajednicko sa takvima kao sto si ti. A Politika neka pise kako se govor mrznje toboze ne tolerise -- naravno, samo ako neko digne glas protiv velikosrpskih fasista, e onda je to govor mrznje, nikada obrnuto.

Saša Macić | 12/07/2012 10:49

Da li mi se to čini da počinjemo da poprimamo obrise države? Konačno da se vojvođanski separatizam privede zakonu. Oni misle da sve mogu. I mogli su, dok nije bilo države. Sada se situacija menja. Odvratni su sa svojom uobraženošću. Narod je nahuškan od strane nemoralnih političara željnih vlasti bez kontrole. Uostalom, u "Pokondirenoj tikvi" nije opisan Šumadinac, već Vojvođanin.

Milorad Krsmanović | 12/07/2012 11:25

Pošto je poreski obveznik u Srbiji umro, a državna kasa prazna novi saziv Narodne Skupštine Srbije mora doneti: „Lex specijali“ Zakon o privremenom ukidanju Vlade Vojvodine i Skupštine Vojvodine. Ekonomska situacija u državi je katastrofalna zbog svetske ekonomske krize, a i Evropska unija nam predlaže smanjenju državnog aparata ...,

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније