Meni

Posao

Vodič za nezaposlene žene

U nameri da pomognu nezaposlenim ženama, novinarke „Politike” objavile Vodič za nezaposlene žene

„Da nije bilo finansijske krize možda nikada ne bismo napisale ovu knjigu. Nepravda koja je zadesila mnoge naše rođake, prijateljice, koleginice, ali i one koje ne poznajemo, navela nas je da pomognemo nezaposlenim ženama da što bezbolnije prevaziđu debakl svetske ekonomije čije su se posledice uveliko odrazile i kod nas.”

Ovim rečima započinje knjiga „Dobila sam posao, a vi?” autorki dr Zorice Karanović i Irene Jekić koju je objavila izdavačka kuća „Finesa”.

Tema se, kažu one, nametnula spontano. U oktobru prošle godine iz sveta su počele da pristižu prve vesti o ekonomskoj krizi, a ubrzo su stigle i posledice u vidu otpuštanja radnika i najave novih otpuštanja. Kao novinarke najstarijeg lista na Balkanu sarađivale su sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, mnogim sajtovima i agencijama koji su im pružili stručnu podršku u pisanju ovog vodiča. Tako im je, na primer, sajt Infostud, dostavio zapažanja poslodavaca, ali i kandidata za zaposlenje, a sve u cilju da se čitav proces potrage za radnim mestom olakša i usavrši.

Prva zamisao bila je da pomognu ženama koje su dobile otkaz, kažu autorke ovog vodiča. Međutim, sve je preraslo u širu priču pa je knjiga „Dobila sam posao, a vi?” u konačnom izdanju namenjena svim ženama bez obzira na to da li su otpuštene ili žele da promene radno mesto, zatim budućim preduzetnicama, ali i devojkama koje tek treba da se prvi put zaposle.

Rezultati mnogobrojnih istraživanja ukazuju na neravnopravnost polova kada je polje rada posredi. Na prste se mogu nabrojati domaće kompanije koje su upravljačko kormilo prepustile ženi. O zaradama da i ne govorimo – za iste pozicije primanja jednog muškarca i žene se razlikuju, tvrde autorke. Osim toga, žene su emotivnije i mnogo teže podnose stresne situacije među kojima je i gubitak posla, pa otuda želja da knjigu namene baš njima. Muškarci su naučeni da ne plaču, ne kukaju, dok je ženama sve to dozvoljeno.

– To ne znači da smo knjigu prvenstveno napisale zato što smo sažaljive prema ženskom rodu, napominju autorke, donekle i jesmo, ali pre svega zato što želimo da ih podstaknemo da budu jake. Bar približno jake kao što su muškarci.

Knjiga daje praktične savete. Na primer, u delu „Zaposlenje” govori se o neophodnosti pripreme za susret sa poslodavcem. To počinje pisanjem i slanjem biografije i propratnog pisma, a može se završiti testiranjem. Mnoge žene koje su posle decenija radnog staža dobile otkaz ne umeju da napišu biografiju, jer im to nikada nisu tražili. Kako da se obuku i odgovaraju na pitanja, šta da izbegavaju, samo su neke od tema koje autorke rasvetljavaju u ovom delu vodiča.

Preduzetnici smatraju da ih nedostatak novca sprečava da se upuste u privatni biznis, kaže se u delu „Samozaposlenje”. Ima i toga, ali istraživanja pokazuju da je pre reč o nedostatku potrebnih znanja i veština koje preduzetnik treba da poseduje, dodaju autorke. Virtuelna preduzeća i biznis inkubatori predstavljaju dobar trening za buduće preduzetnice. Tamo mogu naučiti sve – od vođenja knjiga, preko poslovne komunikacije do menadžmenta i marketinga. NSZ, Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća organizuju obuke. Uz podršku grada Beograda – Gradske uprave – Sekretarijata za privredu u okviru Programa za podsticanje zapošljavanja, Poslovno-tehnološki inkubator tehničkih fakulteta organizuje seriju besplatnih treninga koji su namenjeni mladima.

Rešenja su svuda oko nas, samo ih treba videti. Osnovno je da upoznate sebe, a rešenje će se nametnuti kada budete načisto sa sobom šta želite. Istorija nam pokazuje da svaka kriza jednom prođe. Porazi jesu tu da nas nauče da budemo jači i sposobniji, kažu dr Zorica Karanović i Irena Jekić i dodaju da je doba recesije možda pravi momenat za poslovni, ali i životni preokret.

R. D.
objavljeno: 08/10/2009

Poslednji komentari

Mila  | 17/11/2009 11:53

Nisam pročitala knjigu a i ne verujem da želim ,jer imam 49 godina.To je činjenica koja me sprečava da me bilo ko pozove na razgovor.Govorim engleski i ruski,na kompjuteru radim od 92,godine,poznajem računovodstvo ,trgovinu ali....kako se čini ni jedan poslodavac kome sam slala i CV i propratna pisma nije mislio da mogu da odgovorim njegovim očekivanjima.
Kao i prethodne dve sagovornice i ja sam diskriminisana godinama.Moj osećaj zdravog razuma vredja ideja da savetima tipa "kako da se obučem ili našminkam kada odem na intervju"može bilo ko da dobije posao.Pa naravbno da se na razgovor ne ide u trenerci.
Pohvalno je da ste vas dve obezbedeile same sebi prihod pišući knjigu ,ali licemerno je govoriti da je to ono što je potrebno da bi se posao dobio.

jelisaveta sokovic | 25/11/2009 16:37

Ha ha sta da kazem ja sam primer, relativno mlade osobe od 32 god,koja je obrazovana i koja je ostala bez posla...u kojem izuzetno strucna cak i strucnija od onih koji su me ispitivali...ali prepreka je ta sto imam 32 god iako sam mladolika...svaki razgovor koji sam obavila sveo se na to da nema sanse da radim jer sam starija od 25 god.Sta vise da kazem nego da mi ni jedna knjiga ne moze pomoci, sem ako nece da me vrati na tih 25 god.

ceca davidovic | 17/11/2011 16:57

Poucan tekst,u svakom slucaju.Samo ,mislim da mu nesto nedostaje.Sta je sa zenama koje imaju preko 50 godina zivota i koje nemaju dovoljno mogucnosti da zapocnu samostalan posao?Mislim da je neophodna rubrika bas o ovim zenama,koje su uspele u sopstvenom poslu.Ako nemamo sopstveni posao,nijedan poslodavac nam nece ponuditi mogucnost ni da se pojavimo na razgovoru za zaposlenje.Mislim da je ova kategorija stanovnistva potpuno zaboravljena.Meni licno nije potrebna obuka,kako da napisem cv,kako da napisem biznis plan...Obrazovana sam ali i spremna da prihvatim ponudjeni posao koji nema nikakvu vezu sa mojim obrazovanjem...Znam i za prilican broj zena koje su prihvatile prekvalifikaciju,a opet su nezaposlene.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije