Meni

Fudbal

Koliko država pomaže Partizan i Zvezdu

„Politika” istražila koje su državne firme sponzori klubovima iz naša dva najveća sportska društva. – EPS glavni sponzor FK Partizan, a generalni direktor Marković član Zvezdine uprave

Od kako je generalni menadžer KK Crvena zvezda Mirko Pavlović nazvao „večite rivale” u košarci „državnim projektom” pokrenuta je polemika u javnosti oko toga ko je miljenik države – Partizan ili Crvena zvezda? Pavlović je apelovao na državu da pomaže i Crvenu zvezdu, a ne samo Partizan. Ova izjava je prvo izazvala burnu reakciju sportskog direktora košarkaša Partizana Dragana Todorića, koji je odbio optužbe iz tabora „crveno-belih” da su „državni projekat”, a oglasio se i generalni sponzor košarkaša Partizana kompanija Telekom Srbija, naglasivši spremnost da u „svakom trenutku podrži uspešne klubove, članove oba sportska društva”.

Koliko država zaista pomaže Partizan i Crvenu zvezdu i da li zaista jedan klub ima privilegije u odnosu na drugi? „Politika” je pokušala da istraži ko su državni sponzori klubovima iz naša dva najveća sportska društva.

Glavni sponzor FK Partizan je JP Eleltroprivreda Srbije, koja izdvaja 800.000 evra godišnje, a Dunav osiguranje i Galenika pomažu klub sa oko 100.000 evra, kao i Jat, koji svoje sponzorstvo daje u kompenzaciji za avio karte. Fudbaleri Crvene zvezde nemaju državnih sponzora, a generalno sponzorstvo s ruskim energetskim gigantom Gaspromnjeftom, potpisano je u Moskvi i nema nikakve veze sa domaćom kompanijom Naftna industrija Srbije! Zanimljivo je i da je generalni direktor EPS-a Dragan Marković, odnedavno član Zvezdine uprave!

Generalni sponzor košarkaša Partizana je telekomunikaciona kompanija Telekom Srbija koja izdvaja oko 650.000 evra godišnje. Ugovor je potpisan letos na tri godine i to pred najavljenu prodaju Telekoma. Košarkaši Partizana su pre dve godine na sličan način dobili kao sponzora tada državnu kompaniju Naftna industrija Srbije. Ugovor je potpisan neposredno pred prodaju NIS-a Rusima, tako da su novi vlasnici nastavili da sponzorišu košarkaše Partizana.

Zvanični bankovni računi oba košarkaška kluba, Partizana i Zvezde, već dugo su u blokadi. KK Crvena zvezda ne tako davno imala je veliku pomoć državnih sponzora, ali sada nijedan nije uz nju. Od 2002. do 2007. generalni sponzor Zvezdinih košarkaša je bio Telekom Srbija, a onda je prestao da ih sponzoriše i postao je sponzor košarkaške reprezentacije Srbije, a od ove godine i Partizana.

Nedavni „večiti rukometni derbi” završen je teškim optužbama trenera Crvena zvezde Igora Butulije, koji je i član upravnog odbora našeg najtrofejnijeg fudbalskog kluba, na račun Partizana. Gledaoci su mogli da primate da je dres Partizanovih rukometaša pun sponzora, dok je Zvezdinih bio prazan. Državni sponzori „crno-belih” rukometaša su kompanija Dunav osiguranje, sa više od 100.000 evra godišnje, kao i Poštanska štedionica.

Farmaceutska kompanija Galenika koja je u državnom vlasništvu, sponzor je košarkašicama Partizana, dok košarkašice Zvezde nemaju državnih sponzora. I vaterpolisti Partizana imaju budžet od skoro milion evra godišnje, koji se dobrim delom popunjava od pomoći Beograda i države. Ipak, najveća pomoć vaterpolistima Partizana je što je država dala ovom klubu na korišćenje bazen na Banjici. Vaterpolisti Zvezde do ove godine nisu ni postojali, jer se klub ugasio pre nekoliko godina. Sada je Zvezdinim vaterpolistima sponzor državna kompanija Telekom Srbija, ali oni i dalje nemaju svoj bazen i za razliku od „crno-belih delfina” plaćaju termine za utakmice i treninge. Zanimljivo je da veoma uspešni klubovi kakvi su odbojkaši i odbojkašice Zvezde nemaju državnih sponzora, a odbojkašice „crveno-belih” su pre dve godine ostvarile veliki uspeh i na evropskoj sceni.

Lazar Delić

objavljeno: 08.12.2010.

Poslednji komentari

Loki Adzic | 08/12/2010 13:15

Ne razumem cemu uopste bavljenje izjavama tamo nekih Pavlovica i Butulije. Pa ni oni sami ih ne shvataju ozbiljno. I poslednjem glupanu je jasno zasto su sponzori stali uz KK Partizan (visegodisnji rezultati u Evropi i regionu), FK Partizan (Liga sampiona) i vaterpoliste (nepotrebno pominjati). Prica o zaveri protiv Zvezde potekla je da bi se prikrio katastrofalan rad i odsustvo rezultata u tom sportskom drustvu. Zvezdasi bi pre padanja na tako nebulozne price trebalo da prvo vide ko im vodi klubove i da pokusaju tu da nadju uzrok. I daleko je smekerskije kada su Grobari prozivali KKCZ da je drzavni projekat dok ih je Partizan razbijao u svakom derbiju nego sto sada rade Delije, jer je ovo vise kuknjava kao znak nemoci.

sanchez68 delija | 09/12/2010 01:06

grobari da ste vi nama zivi i zdravi a bice ono ko se zadnji smeje ......velicajte vi sebe do mile volje a u maju cemo ponovo pricati,pozdrav od velikog delije

Zeljko a | 14/08/2011 11:51

Ovaj tekst je toliko obojen da je to smesno... Pa i vrapci sa grana znaju da je sponzorstvo Gasprom-a politicka stvar i da je citav posao zavrsio Skundric a sve u vezi sa olaksicama koje je GP dobio u Srbiji za uzvrat. I to jos vajni nam novinar stavlja uzvicnik na kraju te recenice... u sta se pretvorilo tzv nezavisno novinarstvo.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije