Meni

Fudbal

Za dve decenije u rekonstrukciju Partizanovog stadiona uloženo 15 miliona evra

Direktor Partizanovog stadiona Aleksandar Stepanović govori o novom licu tog objekta. – Do nedelje kraj „šminkanja” pred mečeve Lige šampiona

Pripreme za Arsenal užurbano teku: radovi na Partizanovom stadionu biće završeni pre dolaska Uefine komisije

Strogi standardi koje je evropska kuća fudbala (UEFA) nametnula klubovima za organizaciju mečeva Lige šampiona važe za sve, i bogate i siromašne, a ko se toga ne drži neće dobiti dozvolu za takmičenje. Među onim klubovima koji se nalaze „na udaru” Uefe, jer ne ispunjavaju ove standarde, našao se i srpski šampion Partizan. Nakon inspekcije u Humskoj ustanovljeni su brojni nedostaci, pa je rukovodstvo iz kluba moralo da uloži nove napore kako bi do prvog meča u Ligi šampiona na svom terenu, 28. septembra protiv Arsenala, dobilo „zeleno svetlo”. Nova ulaganja u rekonstrukciju stadiona koštaće Partizan približno 400.000 evra!

Direktor stadiona Aleksandar Stepanović, koji će ove jeseni proslaviti 20 godina rada u Partizanu na ovoj važnoj funkciji, kaže da se pred svaku novu međunarodnu sezonu klub nalazi pred novim izazovima.

– U poslednjih 20 godina, otkada sam imenovan za direktora stadiona, Partizan je u rekonstrukciju stadiona uložio oko 15 miliona evra – tvrdi Stepanović.

Gde je toliki novac uložen?

– Ne znam odakle da počnem – kaže Stepanović. – Prvo smo napravili sanaciju stubova, uradili nov teren, nove lože, postavili stolice 1998. godine pred meč sa Njukaslom, uradili staklenu zgradu, novinarske lože iznad istočne tribine, uložili u semafore. Za mnoge će to zvučati neverovatno, ali pred svaku sezonu ulažemo po nekoliko stotina hiljada evra.

Da li u tih 15 miliona podrazumevate i izgradnju Sportskog centra u Zemunu?

– Ne. Sama izgradnja Sportskog centra košta isto toliko, negde približno 15 miliona evra – kaže Aleksandar Stepanović.

Kako ide dinamika radova, s obzirom da u nedelju stiže specijalna komisija iz Uefa za pregledanje stadiona?

– Za sada sve ide po planu. Trenutno na rekonstrukciji radi šest firmi i oko 50 radnika, od metalaca, električara, molera. Privodimo kraju konstrukciju za komentatore koja se nalazi iznad zapadne tribine. U centralnoj loži se menja osvetljenje, završeni su molerski radovi. Proširili smo teren, skinuli konstrukciju tunela za 25 santimetara, promenjene su stative…

Budžetska procena je da će svi ti radovi koštati ko 400.000 evra.

– Sve te pare Partizan mora da nađe sam, u tim stvarima Uefa ne učestvuje ni jedan evro. Međutim, ne treba zaboraviti da je naš klub samim plasmanom u Ligu šampiona dobro zaradio i da ćemo nakon završetka svih radova imati mnogo bolju infrastrukturu.

Kada svi radovi budu završeni kapacitet stadiona u Humskoj biće 29.960 mesta (prethodni 32.710), dakle nešto manje, u odnosu na ranije godine. U toku su radovi na uređenju oko stadiona. Idućeg utorka kada u Beograd stiže Arsenal, jedan od najstarijih stadiona u Ligi šampiona dočekaće engleske fudbalere u novom ruhu.

– Ponašamo se najracionalnije što možemo – ističe Aleksandar Stepanović koji u poslednjih mesec dana bukvalno na gradilištu provodi dve trećine dana.

----------------------------------------------

Pogled iz prvog reda

Pošto je skinuta metalna konstrukcija visine 2,25 metara ubuduće će gledaoci iz prvih redova imati normalne uslove za gledanje utakmica. Uefa je strogo precizirala visinu zaštitne ograde od samo 60 santimetara, pa će u naredna dva dana i taj posao biti završen.

– U skladu sa propisima i naravno sa željom da svaki naš gledalac ima normalne uslove za praćenje mečeva, prvo što smo uradili skinuli smo veliku ogradu a na istom mestu postavili znatno manju. Sve to podrazumeva i veću bezbednost – kaže direktor Stepanović.

Dragan Todorović

objavljeno: 21/09/2010

Poslednji komentari

Milovan Struja | 21/09/2010 11:38

Da li ovaj stadion izgleda kao da je u njega ulozeno 15 miliona evra u periodu koji se pominje.Nesto tu debelo nije u redu.

Tanasije Jovanovic | 21/09/2010 12:20

Steta sto nemamo barem jedan velelepni stadion u Srbiji kao sto recimo imamo Arenu za dvoranske sportove. Stadion Partizana izgleda prilicno dotrajao i nekako odise atmosferom iz sredine proslog veka (kada je i sagradjen). Semafor je posebna prica, posle 50 godina zaista je vreme da se nabavi neki malo moderniji. Sto se Marakane tice-nisam strucnjak za gradjevine ali ne mogu da se otmem utisku da nju nisu zidali od zemlje na gore nego su jednostavno iskopali veliku rupu na Autokomandi i u nju smestili stadion. Takodje zasluzuje zanavljanje semafora, reflektora i svega ostalog.

Franjo general | 21/09/2010 13:26

Što ulažete kad nije vaš?

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije