Meni

Ostali sportovi

Vreme je za brendiranje srpskog sporta

Reprezentativci Srbije i pet godina posle osamostaljenja takmiče se u opremi različitih boja, sa svim mogućim varijantama državnog grba, ili sa grbovima sportskog saveza

Nedavno je Državni savet za sport podržao ideju o ustanovljavanja zajedničkih simbola pod kojim bi na međunarodnim takmičenjima nastupali svi reprezentativci Srbije. Danas su njihovi dresovi različiti do neprepoznatljivosti.

Ljubitelji sporta, bez ikakvih teškoća mogu po dresovima da prepoznaju Francuze, Italijane, Brazilce, Mađare, Nemce, Grke... ali kad su u pitanju reprezentativci Srbije, pogotovo u individualnim sportovima, moraju da se dobro zagledaju. Ni u ekipnim sporovima situacija nije mnogo bolja. Nekad su „plavi” bili prepoznatljivi, po dresu, grbu, natpisu. Bili su pravi sportski brend po izgledu, obeležjima i rezultatima.

Po razdvajanju Srbije i Crne Gore 2006. počeo je period svaštarenja. U nekim sportovima do kraja 2006. državni timovi su se takmičili pod imenom SCG, iako su ih činili samo sportisti iz Srbije, jer su tako započeli takmičarski ciklus.

Dresovi i simboli bili su svakojaki. Neki su zadržali plave dresove, neki su požurili da stečenu samostalnost obeleže crvenom bojom. Sportski savez Srbije nije reagovao na to šarenilo ni preporukom, Olimpijski komitet Srbije je nadležan samo za olimpijska takmičenja pod okriljem MOK, a država se nije oglašavala. Uostalom niko nije znao ko je i kada odlučio da jugoslovenski sportisti nose plave dresove.

Prećutno, prihvaćeno je mišljenje da oprema za takmičenje treba da bude u nekoj od boja koje se nalaze na zastavi (crvena, plava, bela), a kombinacije su prepuštene čelnicima sportskih saveza.

Prvi su fudbaleri, odmah po osamostaljenju, promenili boju dresova i simbole. Tadašnji predsednik je čak najavljivao da će himna „Bože pravde” zajedno sa crvenim dresovima na kojima će biti nacionalni grb sa dvoglavim orlom, a ne grb Fudbalskog saveza, plavim šorcevima i belim štucnama „vratiti pobednički moral na teren i tribine”. Da li su nova obeležja doprinela novim uspesima znate i sami, a ubrzo je državni grb ostao bez orla i krune. Ostao je samo štit sa belim krstom, ocilima i ubačenom fudbalskom loptom i mnogi su tvrdili da liči na skandinavske grbove, a kad je crveni dres dobio veliki beli krst, istina s pomerenim središtem na levu stranu, blogeri su ga proglasili kopijom danske zastave...

Tek na insistiranje Olimpijskog komiteta Srbije, koji je naručivao opremu za naše olimpijce za Igre u Pekingu, Vlada Srbije je 10. januara 2008. donela „ZAKLJUČAK” kojim se „PREPORUČUJE” način upotrebe državnih simbola na međunarodnim takmičenjima. Zastava i himna nisu bili sporni, a preporučeno je da se „na dresovima reprezentativaca koristi Mali grb Republike Srbije” a da „boje dresova jesu boje zastave Republike Srbije (crvena, plava, bela, što znači:
crveni dres, plavi šorts i bele čarape, ali treba postupati i u skladu sa pravilima i praksom održavanja sportskih takmičenja (pravila međunarodnih federacija), tj. upotrebljavati rezervni beli komplet opreme”.

U zemlji u kojoj se često ne poštuju ni obavezujuće Vladine uredbe, nije poštovan ni „zaključak”, ne samo zbog pravila međunarodnih federacija, već i zbog drugačijih stavova sportskih saveza, ili besparice koja je prisiljavala saveze i sportiste da koriste stare komplete dresova, ili sponzorsku opremu koja nije odgovarala preporukama Vlade.

Savezi su posebno maštoviti bili kada je u pitanju grb na grudima. Korišćene su sve moguće varijante državnog grba – s krunom i bez nje, sa crvenom, belom i plavom podlogom. Grb je štampan, našivan ili vezen. Često se umesto grba koristila i državna zastava, ili znak sportskog saveza, a oprema i simboli menjali su se od takmičenja do takmičenja...

Državni savet za sport podržao je i predlog Olimpijskog komiteta Srbije da raspiše javni konkurs za dizajniranje sportske opreme u kojoj će na 30. letnjim olimpijskim igrama u Londonu nastupiti naši sportisti, kao i za idejno rešenje simbola pod kojim će u budućnosti učestvovati naši reprezentativci u svim sportovima na međunarodnim takmičenjima. Naravno, uz poštovanje propisa međunarodnih sportskih federacija, koja se odnose gotovo isključivo na dresove. Trenerke i ostala odeća mogu da imaju istovetne boje i simbole.

Ž. B.

-----------------------------------------------------------

Razlikuju se i plivačke kapice

„Crveni, crveni”...

Skandiranje „Plavi, plavi” proterano je sa sportskih arena, a poklič „Crveni, crveni” nikad se nije zaorio sa tribina. Po svemu sudeći ni neće, jer ga sportska publika ne oseća kao svoj, a tu su i praktični razlozi. I Crnogorci su crveni, Makedonci takođe, kao i Albanci, da pomenemo samo susede...

Zbog toga mnogi ljudi u sportu zastupaju povratak plavom dresu u kojima su naši sportisti, bez obzira da li su nastupali za SFRJ, SRJ ili SCG, postizali najveće uspehe na svetskoj sceni i bili prepoznatljivi kao „plavi”.

Teza, koju je „preporučila” i Vlada, da boje trodelne opreme prate tri boje zastave je suviše „pravolinijska”. Mnoge zemlje ne prate bojom opreme redosled boja na zastavi, a mnoge se takmiče u dresovima čija boja se ni ne nalazi na državnoj zastavi. Novozelanđani su crni, Holanđani narandžasti, Italijani azurni, Slovenci zeleni, Nemci beli, a tih boja nema na njihovim zastavama. Naravno, upotreba dresova drugačije boje od zastave ima logično objašnjenje, vezano za tradiciju (npr: Viljem Oranski utemeljivač holandske kraljevske dinastije prezivao se bukvalno rečeno „narandžasti”), a naši sportisti su u plavim dresovima ostvarili najveće uspehe. Uz to srpski sport je i sukcesor jugoslovenskog sporta i ima pravo na plavu boju.

Međutim, mnogo važnije od boje majice je da ubuduće državne reprezentacije i sportisti Srbije na međunarodnim takmičenjima nastupaju u opremi i simbolima koji neće ostavljati dilemu o kome je reč.

-----------------------------------------------------------

Odbojka kruto, košarka labavo

U većini sportova sportisti i državni timovi mogu da se takmiče sa državnim grbom na grudima, ili grbom nacionalnog sportskog saveza, obično izvedenog iz državnog grba. Mnoge federacije nemaju ništa protiv ni ako sportisti nose male državne zastave na dresu, a Međunarodna odbojkaška federacija (FIVB) ima vrlo kruta pravila.

Odbojkaši moraju da imaju na levoj strani grudi nacionalnu zastavu i – tačka. Ta „tačka” postoji i u košarci, ali na poštovanju propisa se ne insistira. Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) propisala je da je na reprezentativnim dresovima obavezan znak FIBA, visoko na levoj strani grudi, a da se umesto nacionalnih simbola koristi isključivo ime zemlje ispisano na grudima iznad naziva glavnog sponzora.

Pre dve godine na Evropskom prvenstvu naši košarkaši su na dresovima imali državni grb, a prošle na Svetskom prvenstvu samo znak FIBA. Međutim pet zemalja na šampionatu sveta u Turskoj je na dresovima imalo i državni grb i niko ih nije sprečio da izađu na teren.

Ove godine Evropski šampionat u košarci biće u Litvaniji i KSS je već nabavio plave i bele dresove (bez crvenih!) sa grbom na desnoj strani grudi. Na levoj prednost ima znak međunarodne košarkaške organizacije...

-----------------------------------------------------------

Vladin zaključak

Zaključak naše vlade o upotrebi grba, zastave i himne Srbije na sportskim takmičenjima objavljen je u „Službenom glasniku” (br. 03/08 od 11. januara 2008), a potpisao ga je tadašnji potpredsednik Božidar Đelić. Donesen je na osnovu trećeg stava 43. člana Zakona o vladi i glasi:

„1. Preporučuje se sportskim savezima da se na sportskim takmičenjima na kojima učestvuju reprezentativci, odnosno reprezentacije Republike Srbije grb, zastava i himna Republike Srbije upotrebljavaju na sledeći način:
1) na dresovima reprezentativaca koristi se Mali grb Republike Srbije;
2) kao zastava Republike Srbije koristi se Državna zastava Republike Srbije;
3) himna Republike Srbije „Bože pravde” izvodi se sviranjem, pevanjem ili sviranjem i pevanjem, i u tekstu i melodiji himne ne mogu se prilikom izvođenja vršiti nikakve izmene;
4) boje dresova jesu boje zastave Republike Srbije (crvena, plava, bela), što znači: crveni dres, plavi šorts i bele čarape, ali treba postupati i u skladu sa pravilima i praksom održavanja sportskih takmičenja (pravila međunarodnih federacija), tj. upotrebljavati rezervni beli komplet opreme.”

 

objavljeno: 01.05.2011

Poslednji komentari

Vojkan Antic | 02/05/2011 13:51

Nadam se da ce na dresovima i celokupnoj opremi stajati natpisi na cirilici kao autenticnom i jedinom srpskom pismu ili na engleskom jer cemo jedino tako ispravno i istinito pokazati ko smo i odakle smo i kakva nam je tradicija jer latinicu na srpskom jedino cita ex yu a cirilica pokazuje nasu jedinstvenost i autenticnu tradiciju i jedina je u potpunosti prilagodjena srpskom jeziku kao i njegovim fonetskim glasovima dok bi engleskim pravopisom i fonetikom postigli da sve mogu da procitaju vide i prepoznaju ko smo i odakle smo jer engleski jezik jeste univerzalni svetski jezik dok nasu(hrvasku)latinicu niko ne razume a cirilicom bi prikazali nasu tradiciju i autenticnost u kombinaciji sa engleskim pravopisom.Dovojlno je da pogledamo da sve EX YU zemlje koriste engleski jezik u predstavljanju svojih naroda.

Милан Јанићијевић | 02/05/2011 20:11

Неке особе изгледа још увек нису свесне да Југославије више нема и да прва боја на нашој застави више није плава, него црвена. Чињеница да БЈР Македонија, Албанија и Црна Гора имају црвену боју на својој застави и дресовима, нас не треба да занима, јер треба да гледамо себе и своју традицију, а које ће националне боје имати те државе, њихова је ствар. Не бих никога да вређам, али државност Србије је много старија неголи државност БЈРМ и Албаније, док хтео то неко да призна или не, са Црном Гором имамо вишевековну заједничку историју. И Србија и Црна Гора су кроз поједине периоде имале идентичне заставе, а црвена боја датира још од времена Немањића и Црнојевића, када су обе владарске породице имале за грб белог двоглавог орла на црвеној подлози. Такође се грб са четири огњила ( четири „С“), већ више векова приказује на црвеном штиту. Хоћу да кажем да су ми у лепом сећању остали сви успеси наших спортиста у плавим дресовима, али да је држава Србија папрено платила своје учешће у пројекту званом „Југославија“ и да мора под хитно одбацити све симболе који је везују за ту творевину.

pjer vukelic da | 11/05/2011 18:16

molim vas dami pojasnite sta znaci brend i otakle
ta rec dolazi. zahvalan Pjer

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije