Meni

Sportske priče

Turci nudili Antiću četiri puta više para

Advokat fudbalskog selektora Miodrag Ražnatović, koji zastupa i košarkaškog selektora Ivkovića, potvrđuje za „Politiku” da je juče napravljen novi ugovor po kome su definisani Antićeva plata i premije do završetka „Evra 2012”

S dve najvažnije lopte u rukama: Miodrag Ražnatović (Foto D. Jevremović)

Jedan advokat – dva selektora! I to kakva.

Miodrag Ražnatović, vlasnik agencije „Beobasket”, može da se pohvali da je advokat i fudbalskog i košarkaškog selektora, Radomira Antića i Dušana Ivkovića. Neki su verovatno iznenađeni što je poznati fudbalski trener svoje poslovne poteze vezao za jednog od najuspešnijih košarkaških „menadžera” u Evropi, međutim, Ražnatović već ima dovoljno iskustva da može da otvori i „Beosoker”. Pored ostalog, on je jednom od naših najtalentovanijih fudbalera Filipu Đuričiću napravio ugovor s holandskim Herenvenom.

– Radomira Antića znam od ranije. Bio je upoznat s mojim poslom, a na našu saradnju je uticao i njegov sin Dušan. Kad je prošle godine odlučio da se vrati u srpski fudbal i to kao selektor, smatrao je da bi ja trebalo da mu napravim ugovor. Taj ugovor je bio vrlo jednostavan, mada se na kraju ispostavilo da su određene klauzule bile vrlo značajne, a ovaj novi, čiji je tekst usaglašen pre otprilike dva sata, ima mnogo više detalja – rekao nam je juče oko 12 časova Miodrag Ražnatović (43 god), bivši košarkaš Radničkog, koji je 1988. završio Pravni fakultet u Beogradu a 1995. otvorio agenciju „Beobasket”.

Na pitanje kada bi ugovor trebalo da se potpiše, odgovara da je to pitanje trenutka jer sve što treba da bi se to dogodilo jeste da se sretnu oni koji stavljaju potpis. Po našim saznanjima, o čemu je Ražnatović odbio da priča, Antić je prema prvom ugovoru imao mesečnu platu od 30.000 evra ali novi će biti neuporedivo povoljniji za njega, što i ne čudi posle plasmana u Afriku u velikom stilu i novca koji se slio u kasu FS Srbije (samo od učešća na mundijalu 6,05 miliona evra).

– Nije u redu da kao njegov advokat govorim o njegovim primanjima, ali tvrdim da će ona i dalje biti znatno manja nego što on vredi na svetskom tržištu. Plata će biti veća nego pre jer su i savez i igrači profitirali od njegovog rada. Posle uspeha u kvalifikacijama mnogi u Evropi su se interesovali za njega. Recimo, Fudbalski savez Turske, zemlje u kojoj je on igrao za Fenerbahče, bio je spreman da plati i tri-četiri puta više nego FSS, ali selektor nije hteo da pregovara ni sa kim drugim osim sa FSS. Smatrao je da treba da nastavi da radi u svojoj zemlji i da zajedno s našom reprezentacijom postigne još više.

Novi ugovor je bio i složeniji od prvog…

– Novi ugovor obuhvata dva ciklusa – Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi i Evropski šampionat u Ukrajini i Poljskoj 2012. godine. Predvideli smo sve do najsitnijih detalja, a pre svega platu i nagrade zaključno sa završetkom Evropskog prvenstva, jer cilj je da i na njemu učestvujemo. U fudbalu je nešto drugačije nego u košarci, jer ovde, da tako kažem, naručilac posla (FSS) ima mogućnost da u slučaju dobrih rezultata zaradi ogroman novac pa je samim tim logično da deo tog novca pripadne neposrednim proizvođačima, što nije slučaj u košarci.

Ražnatović je ušao takoreći slučajno počeo da se bavi ovim poslom, kad je preuzeo na sebe da štiti jednog košarkaša, a prvi „njegov” igrač potpisao je ugovor na 35.000 nemačkih maraka. Danas njegova kancelarija zastupa 10 odsto košarkaša u najboljem klupskom takmičenju Evroligi. Sa Dušanom Ivkovićem sarađuje od 2002. godine, kada je sklopio trogodišnji ugovor sa moskovskim CSKA. Na pitanje kako se oseća kao advokat dvojici tako uspešnih trenera, odgovara:

– Ovo je jedinstven osećaj i jedinstvena situacija, ali i velika čast za mene jer u pitanju su verovatno dvojica najboljih naših selektora. Ovo je kruna moje advokatske karijere, da budem advokat trenerima koji su vratili dve naše najvažnije reprezentacije na staze uspeha. U košarci, koja je nezadrživo tonula, samo je Ivković mogao da donese uspeh koji je možda veći od svih koje je imao, jer veći je podvig biti viceprvak sa današnjim klincima nego šampion sa Divcem i Kukočem.

Da li je Antić možda odskočna daska za prodor „Beobasketa” na fudbalsko tržište?

– Bio bih neiskren kad bih rekao da me to ne privlači, ali nije mi prioritet. To je svakako veliki profesionalni izazov za mene jer u košarci sam sve postigao što se vidi i po broju igrača koje zastupam od naše lige do NBA. Imao sam priliku da vidim kako se to radi u fudbalu i ovde i u svetu i tvrdim da su pravni servisi koje ja pružam u košarci na daleko višem nivou od tog.

-----------------------------------------------------------

Nema sukoba interesa

Da li Vam iz sveta košarke zameraju što kao „vlasnik” većine košarkaša na domaćem tržištu imate i svoj klub u Srpskoj ligi Mega vizuru.

– Da, čuo sam te zamerke, ali tu, ma koliko oni tvrdili, nema sukoba interesa. Moj klub je dobit i za moju agenciju i za srpsku košarku jer u njemu su svoje karijere spasli Kešelj, Peković, Tadija Dragićević, Božović, Punić… Svi oni su sa 18 godina, na prelasku iz juniora u seniore bili bez „boce za kiseonik” a ovde su dobili šansu da igraju.

-----------------------------------------------------------

Švajcarska banka garantovala za Ivkovićev ugovor

„Ivkovićev ugovor sa CSKA 2002. godine postavio je nove standarde u evropskoj košarci. Za njegov trogodišnji ugovor uspeo sam da dobijem garanciju švajcarske banke mada u tom trenutku nisam ni bio svestan da to mogu da uradim”.

-----------------------------------------------------------

FSS ga hteo za svog advokata

Kada je Miodrag Ražnatović napravio prvi ugovor s Radomirom Antićem, iz Fudbalskog saveza Srbije čim su videli taj ugovor ponudili su mu da bude njihov advokat. On je to odbio.

Aleksandar Miletić

objavljeno: 11/12/2009

Poslednji komentari

aleks pavlovic | 11/12/2009 15:51

"Uspeh u neuspesnim sredinama smatra se izdajom" (Vladimir Pistalo)

Milan Miletić | 11/12/2009 17:02

Nemojte samo pogrešno da me shvatite. Smatram da su i Antić i Ivković dobro odradili svoj posao. Ali, što je mnogo-mnogo je. Nismo mi baš tako bogati da se razbacujemo sa lovom, ili je možda imamo na pretek?
kakvu poruku šaljemo mladim generacijama? Da znači uče za selektora, a devojčice za pevaljke, da ne kažem kafanske namiguše. E, daleko će mo dogurati. Uh, još nešto- nemojte zaboraviti da ovima obezbedite i nacionalne penzije.

zoran matic | 11/12/2009 17:23

Dejan Udovicic?Njega si zaboravio,pa on je jedini tvoj klijent koji ima svetsko ZLATO i najbolji je trener ove godine po svim kriterijuma,uz veliko postovanje prema anticu i ivkovicu

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije