Meni

Srbija

Aronija raste u manastiru Kovilj

Monasi uzeli kredit i posadili više od 13.000 sadnica biljke budućnosti, i postavili nove standarde u razvoju poljoprivrede

Novozasađena plantaža aronije Foto A. Popović

KoviljNadomak Novog Sada, u prirodi Koviljskog rita, omeđen šumom, Dunavom i modernom saobraćajnicom autoputa E-75, na više od 1000 hektara prostire se imanje manastira Svetiharhangelau Kovilju. U monaškoj tišini, nižu se priče o plemenitim akcijama, poput osnivanja centra „Zemlja živih“ za lečenje bolesti zavisnosti kojih već ima šestširom Srbije, ali i domaćinskom poslovanju bratije. Naime, posle Drugog svetskog rata, narodne vlasti oduzele su manastiru bogato imanje – 1.000 katastarskih jutara obradive zemlje, kao i 20 hektara šuma. Zakonom o restituciji manastir Kovilj je povratio plodnu zemlju i šume. Njegovo gazdinstvo postalo je primer za ugled domaćinskog poslovanja, potvrđuje nam jeromonah Nikon.

– Imamo preko 600 hektara šume, 260 hektara poljoprivredne i oko 70 hektara vodene površine. Bavimo se voćarstvom, proizvodnjom meda, rakije, sira...,uzgajamo suncokret, kukuruz, detelinu,koju koristimo za ishranu stoke... Evo, baš smo napravili oko 4000 litara soka od paradajza. Sve što proizvodimo na gazdinstvu koristimo za potrebe manastira i šestkampova za lečenje narkomanije u kojima sada boravi oko 160 ljudi, a nešto ide i za prodaju. U srcu imanja sada smo napravili plantažu lekovite biljke aronija, na 10 hektara zemlje. Proletos smo posadili 10.000 sadnica, a sada smo plantažu dopunili sa novih 3.000, a u planu je da posadimo još 1.200 sadnica. Želja nam je bila da počnemo da uzgajamo lekovito bilje, jer svuda u svetu manastiri su poznati po zdravoj hrani –priča nam jeromonah Nikon dok čekamo da krenemo u obilazak manastirske ekonomije.

Sam put do nove plantaže aronije,koja je od manastirskog zdanja udaljena oko dvakilometra,vodi pored voćnjaka i plodnih parcela. Naš domaćin je iguman manastira episkop jegarski Porfirije. I dok sa jedne strane vidimo kako tutnje automobili autoputem E-75, sa druge već pogled puca na ograđenu i brižljivo uređenu plantažu trenutno najpopularnije lekovite biljke na planeti – Aronia melanocarpa, poznatije kao „sibirska crna borovnica“. O njenim lekovitim svojstvima govore legende o eliksirima koje su spravljali Indijanci, ali i uspesi u lečenju ozračenih u Černobilju. Smatra se najboljim prirodnim oksidansom, a koristi se u ishrani i kozmetici. Plantaža koju je osnovala bratija manastira Kovilj je najveća u celom regionu.

– Saznavši kroz razna istraživanja da je aronija jedna od najlekovitijih biljaka, a da je kod nas malo ima, uz pomoć kredita Fonda za razvoj Vojvodine zasadili smo najveću plantažu te korisne biljke u Srbiji –objašnjava vladika Porfirije i najavljuje proširenje plantaže, ali i voćnjaka pod kajsijom i kruškom.

Kako smo čuli, biznis plan zasada sibirske crne borovnice na imanju koviljskog manastira predviđa da će posao uz tridesetak stalno zaposlenih imati i stotinak sezonskih radnika.

– Kada jednom dosegne zrelost,ona više ne traži posebnu negu, a radi se o vrsti izuzetnih svojstava, koja je kvalitetna osnova za proizvodnju čitavog niza proizvoda, od prehrambenihdo medicinske kozmetike. Zato se nadam da će sličnih projekata biti još –kaže direktor pokrajinskog Fonda za razvoj Snežana Repac.

Za dve godine, kada zasadi aronije budu spremni za branje, bratija manastira imaće mogućnost da pravi zdravu hranu. Proizvodi od aronije su sada prava retkost na našem tržištu, i uglavnom ih je moguće naručiti samo putem Interneta. A o tome koliko vrede govori podatak da je, recimo, za litar soka potrebno izdvojiti 30 evra.

A. Popović

objavljeno: 22.10.2011

Poslednji komentari

Mladen Mladic | 25/10/2011 18:53

@aron a , Cifra od 30€ za nase prilike jeste enormna, a u Parizu kosta 6,70€ pakovanje(tetrapak) od 330ml,ili 21€ l, a moze se naci i za 4,5€ l ali razvodnjena. A koliko treba rada da se odgaji i obere...pa nema "hleba bez motike", ili plati pa cuti. Ja sam bas juce narucio 20 sadnica za probu od jedne firme u Velikoj Plani , i VELIKO BRAVO za Monahe!

исправите грешку | 27/10/2011 08:43

Аронија није оксиданс, како је наведено у чланку, већ анти-оксиданс, што значи да делује против процеса оксидације у организму.

nemanja brkic | 06/02/2012 14:38

Verujem da uspevate u vasem poduhvatu.Mene interesuje aronije sa proizvodima kao i ostala zdrava hrana koju vi proizvodite,za plasman u gradu pancevu., te vas molim za kontakt osobu za razgovor o tome.Zahvaljujem na odgovoru.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije