Meni

Srbija

Đina Lolobriđida u jezeru pored Barande

I ranije je ovde svoj trag ostavljala filmska industrija, a snimanjem popularne TV serije o ovom mestu se daleko čulo

Meštani Barande u filmskom gradu

Baranda – Selo se samo po sebi i nije mnogo promenilo, ali se o njemu danas drugačije priča. I ranije je ovde svoj trag ostavljala filmska industrija, a snimanjem popularne TV serije za Barandu se daleko čulo. Kada kažeš odakle si ljudima to nešto znači, pričaju meštani koji su se već navikli na filmske kamere. Sa njima se nije stalo jer je u centru sela podignut filmski grad. Serije se nastavljaju.

Popularnost filmskog grada selo Baranda je doživelo nakon emitovanja serije „Vratiće se rode“, a veze sa filmom počele su daleko ranije. Dušan Markov sa nadimkom Šanin, kome je 76 godina, seća se da je u Barandi i okolini šezdesetih godina prošlog veka sniman italijanski film „Rimske device“.

– Ko se toga ne seća? Pa u filmu je igrala Đina Lolobriđida. To je bila lepota. Ja sam je lično video kada se šetala kroz selo – priča Dušan Šanin. Tih dana i noći u selu niko nije spavao od silnih uzbuđenja izazvanih pojavom poznatih lica sa filmskog platna. Doduše, glumci su ponekad, navodno, i spavali po seoskim domaćinstvima, a posle se pročulo da je divu o kojoj je reč zapalo da konači kod Drage Kostinog. Ovaj je bio seoski šeret koji je često reklamirao svoje sposobnosti, naročito ljubavne. Tako se hvalio da „kad on vodi ljubav drma se zabat na kući i sa krova padaju crepovi“. To možda i nema konkretne veze sa Đinom koja je u Barandi snimala i film „Tvrđava samograd“.

Tada su Baranda i njena okolina bile pune kulisa, a po tavanima seoskih kuća još se vuku zarđale ratničke sablje zaostale od snimanja koje je trajalo skoro godinu dana. U filmu su se Đina i njen partner, čijeg imena Baranđani ne mogu da se sete, kobajagi davili u jezeru pored Barande.

– Moj brat Steva je bio dete statista u filmu „Danak u krvi“, a ćale je vodio konje. U tom filmu je bukvalno bilo angažovano celo selo i svi seoski konji – seća se Sava Vasić, danas predsednik Saveta MZ. Steva je bio darovito dete, a zbog govorne veštine prozvali su ga Ciceron. Danas je advokat u Pančevu i bavi se i pisanjem.

U Barandi je delom sniman i film „Pop Ćira i pop Spira“ , a Bane Vitolić, kome su danas 62 godine, veli da su snimanja filmova obeležila njihova detinjstva i mladost.

– Nekada je pred Sefkerinom, takođe selom u opštini Opovo, stajala tabla „Teksas“, valjda zbog čestih tuča i svađa, a na ulazu u Barandu stajao je natpis „Holivud“ – priča Bane. On je kao dete lično u kafani video čuvenog glumca Stiva Rivsa koji je po Banatu snimao filmove.

Prepričavanje dogodovština iz filmske produkcije u Barandi je stalno aktuelno, pa i kad ovde ne borave filmske ekipe. Baranđani koji su veći deo života već ostavili iza sebe sećaju se da se među dečijim prašnjavim licima koja su provirivala iz oblaka banatske prašine pojavljivao i dečačić Dragan Bjelogrlić. Njegova majka je rodom iz Barande, a on i brat su ovde provodili duga leta. Ne zna se da li je filmska istorija ovog sela uticala da Dragan postane glumac i producent. Tako su se u Barandu „vratile rode“, a nedavno je podignut i filmski trg, odnosno obrisi i kulise koji treba da predstavljaju beogradsku Čuburu. Sve za potrebe snimanja filma „Montevideo, Bog te video“.

Baranda ostaje na putu za Holivud.

Dušan Markov se seća Đine Lolobriđide Foto Đ. Đukić

Ali seosko rukovodstvo ne zasniva budućnost sela samo na filmu. Isplanirana je industrijska zona gde će biti izgrađene fabrike drvenih gajbica, za obradu dekorativnog kamena, za proizvodnju keksa. Ali, najveći je adut banja, to jest SPA centar za koji Baranda ima glavne preduslove – nalazišta termalne vode i lekovito blato. Dokazano je da je ono najlekovitije u Srbiji. Nekada su na periferiju sela, odnosno na slana jezera dolazili kupači iz cele zemlje.

– Tu je stizalo na stotine zaprega, a posetioci su se valjali goli u blatu, a mi smo virili iz trske kao kada se Đina Lolobriđida, tobože, davila u jezeru – nadahnuto priča Jovan Novakov zvani Čop, nekadašnji golman seoskog tima. Barandsko blato, tvrde meštani, toliko je lekovito da su ga odvozile druge banje i predstavljale kao svoje. Nekada su ga konjskom zapregom vozili u Novi Sad.

„Kirijaši bi pretovarili kola pa su se konji umarali i onda bi ga bacali pred Novim Sadom. Zatim bih ja naišao sa polupraznim kolima i odmornim konjima, tovario blato i stizao u Novi Sad sa punim kolima”, pričao je svojevremeno neki deda Živa Radojev zvani Čore, a danas to prepričavaju njegovi unuci.

I bez banje, koja će sigurno biti podignuta kada se pronađe investitor, Baranda je danas popularnija od Opova, opštinskog središta, i od Čente. Sada su ta mesta pored Barande, a ne obratno.

Televizija i film su pravo čudo, poručuju Baranđani svojim komšijama.

Đuro Đukić

objavljeno: 08/04/2010

Poslednji komentari

Srdjan Dobric | 19/04/2010 13:38

Iz razgovora sa starijim mestanima, poznato mi je da je u nekoliko navrata snimano u, i oko Barande. Na zalost, sami Barandjani nemaju velike koristi od svih tih desavanja, jer se niko nije dosetio i organizovao posete scenografiji, niti snimanjima. A ni sama Mesna zajednica nema nikakve materijalne koristi od snimanja... A o podrsci iz Opstine Opovo da i ne pricamo, jer Baranda pretstavlja "trn u oku" Opovcanima, i rukovodecim strukturama u Opovu.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije