Meni

Srbija

General gradi „nove Koštuniće”

Nekadašnji direktor „Jugoimporta SDPR” Jovan Čeković, za koga se vezuje period procvata ravnogorskog sela Koštunići, rešio je da tom području udahne novi život gradnjom zdravstveno-turističko-proizvodnog centra

Na novom razvojnom položaju: general Čeković kraj zgrade budućeg centra za fizikalnu terapiju (Foto B. Lomović)

Ravna gora – Čitavu deceniju je ravnogorsko selo Koštunići bilo posebna poslastica za turiste, znatiželjnike i novinare. Najpre kao prvo ekološko selo u Srbiji u kojem su nicale fabrike zdrave hrane i pića, komforni vajati, etno-kuća sa preljama i tkaljama koje su tu stvarale, kačara-muzej etnoloških znamenja... Ime sela bilo je kao sinonim za dobar odmor u prirodi, odličnu kuhinju, jednom rečju, za mesto u kojem „ima šta da se vidi i doživi”. Potom je sve najpre utihnulo, a onda počelo da stagnira i propada, sve dok Koštunići ponovo nisu postali ono što su nekada bili – selo „bogu iza leđa”. Uloženih 15 miliona dolara, najvećim delom, postalo je mrtav kapital.

Period procvata vezuje se za direktora „Jugoimporta SDPR” generala Jovana Čekovića, i ulaganja koja je ta firma imala u Koštunićima, kao i što se početak kraja tog zlatnog doba poklopio sa njegovim odlaskom sa direktorske funkcije.

– Posle nekoliko godina, Udruženje domaćina Srbije, na čijem sam čelu od njegovog osnivanja, ponovo je stalo na noge i odlučili smo da sa sunčane strane Tomovića brda, gradimo „nove Koštuniće”. To će mi pomoći da lakše prebolim ono što se desilo i još se dešava na severnoj padini brda. Poslednje što smo bili planirali da tamo uradimo bio je zdravstveni dom sa hipobaričnom komorom, a upravo smo tim objektom otpočeli gradnju novog zdravstveno-turističko-proizvodnog centra – kaže za „Politiku” Čeković, koga smo zatekli na novom gradilištu, na kome su majstori upravo okončavali ukrovljavanje budućeg centra za fizikalnu terapiju reumatskih bolesnika. Prema planu, već na proleće će ugostiti prve pacijente. Uz zdravstvene prostorije, pod krovom su i četiri apartmana, a pridodaće im se još 20 komfornih vajata na južnoj padini.

Uporedo sa ovim, milanovački „Proting” radi na projektu zgrada i opreme za proizvodnju bio-hrane, a reč je o pogonima sličnim onima koji već postoje na kilometar-dva udaljenosti. Kada započne proizvodnja, tržištu će se odavde godišnje isporučivati 50 tona rakije, 110 tona marmelade, džema i pekmeza 20 tona meda, jabukovo sirće, pečurke, flaširana planinska voda... Predviđa se da će 70 odsto produkcije biti plasirano u izvoz, budući da inostrani kupci visoko cene voće i povrće, a naročito šumske plodove, koji se dopremaju sa područja Srbije.

Na naše pitanje zašto se dupliraju kapaciteti, kad gotovo sve to isto postoji u komšiluku (istina, proizvodnja u „Etnoartu” je svedena na minimum), Čeković odgovara:

– Ima onih koji mi savetuju da kupimo tu fabriku, koja će se uskoro opet naći na licitaciji, ali treba znati da je ona predmet višegodišnjeg sudskog spora, da je njen većinski vlasnik jedna firma iz Atine. Ne verujem da će iko kupiti „Etnoart” pre okončanja spora, a kad će to biti, teško je prognozirati.

B. Lomović
objavljeno: 27/10/2008

Poslednji komentari

Simke  | 09/05/2010 22:52

Da li neko moze da nas informise sta je bilo sa krivicnim prijavama protiv g.dina generala Cekovica? Mi smo mu komsije i dobro poznajemo megalomaniju ovog coveka, njegovo kriminalno upravljanje Jugoimportom odnosno trgovinom oruzjem.. Zar je moguce da ovakvi ljudi setaju slobodni, da nesto privredjuju i da budu nekome primer neimara? Dodjite u selo Kostunici da vam mi srpski seljaci domacini objasnimo ko je general Cekovic..

Marko Loznicanin | 12/05/2010 14:29

Bas lepo da se ulaze u zivot stanovnika Ravne Gore.
Pola veka su trpeli najprimitivniju komunisticku represiju pa sve do pre deceniju, nisu imali ni struju.

Za takvo sikaniranje bi u normalnim zemljama neko zavrsio na sudu ( iako takve stvari i ne mogu da se dese u normalnim zemljama) a kod nas je cudo i ako se delimicno ispravi nepravda.

zarije bulatović | 14/11/2013 07:51

Izgleda ima još naivnih, svima ostalima je poznato da braća ne vraćaju dugove, nikada.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije