Meni

Srbija

Markov lampek, sličan, a ipak drugačiji

Mladi „Rapidov” inženjer napravio kazan za pečenje rakije kojim skraćuje proces, poboljšava ukus i kvalitet srpskog „brenda”

Marko Miljević kraj svog savremenog lampeka Foto B. Lomović

Gornji Milanovac – Tradicionalan kazan za pečenje rakije, poznat pod imenom lampek, dobio je ozbiljnu konkurenciju. Juče je potekao prvi mlaz alkohola iz jabukove komine, pečene u prototipu kazana koji je konstruisao mladi mašinski inženjer Marko Miljević, zaposlen u akcionarskoj firmi „Rapid”. Markov lampek je sličan onom u kojem se u Šumadiji, već dva-tri veka unazad, peče šljivovica, a ipak je drugačiji.

– Pri ideji da napravim moderan kazan za pečenje rakije, namenjen voćarima na selu, kao i malim i srednjim proizvođačima alkoholnog pića, rukovodio sam se sledećim: da ubrzam proizvodnju, kontrolišem jačinu alkohola pri samoj destilaciji, podignem kvalitet i smanjim radnu snagu na samo jednog čoveka. Sve sam to postigao, a od ideje do kazana koji, evo, peče prvu kominu, proteklo je godinu i po – kaže za naš list konstruktor Miljević.

Bitna novina kod Markovog lampeka je stub nad poklopcem kazana u kojem su, da pojednostavimo, prečistači za odstranjivanje materija iz alkoholne pare koje rakiju čine slatkastom ili gorčikavom i kvare ukus i ukupan kvalitet pića. Druga odlika su termometri i ventili čijim rukovanjem podešavamo željenu jačinu, to jest, odnos vode i etilalkohola u rakiji. I još nešto: vatra ne greje neposredno kotao sa kominom, već posredstvom termičkog ulja, čime se apsolutno eliminiše mogućnost da komina zagori i pokvari ukus piću.

– Voda ključa na sto stepeni, a etilalkohol na 78,3 stepena, što znači, da sniženjem temperature dobijamo viši postotak alkohola u rakiji i obratno. Na ovaj način je prevaziđena potreba da se dobijena šljivovica, kajsijevača, viljamovka ili koja druga, poznata pod nazivom „blaga” ili „meka” rakija, ponovo peče kao do sada kako bi se dobila „ljuta”, odnosno rakija od 20 i više gradi (50 stepeni) – objašnjava Miljević.

Kotao je zapremine 150 litara, tabarka za kondezovanje je znatno manja od klasične i čini jedno telo sa lampekom. Domaćini koji su čuli za Markov izum već se interesuju za novinu, a „Rapid” se sprema da počne sa serijskom proizvodnjom.

– Lampek je namenjen za proizvodnju rakije od svih vrsta voća, a već razmišljam o proširenju asortimana pića koje bi ovaj lampek mogao da proizvodi. Ovo bi mogla da bude „fabrika” za proizvodnju viskija, mastike, votke, uza... Sve se to može postići uz još neke tehničke dodatke – zaključuje Marko Miljević, sasvim zadovoljan i ovim što je do sada napravio.

B. Lomović 

objavljeno: 12/03/2010

Poslednji komentari

zeljko smiljanic | 08/09/2010 16:38

Svaka cast.
ali gdje mozemo kupiti ovaj lampek i koja je cena ako nije tajna

Dragan Tomic | 19/10/2011 14:34

Sve cestitke za proizvod, kada i gde je moguce kupiti ovu veselu masinu, naravno i koja je cena? Hvala na odgovoru, pozdrav

Ramiz Durakovic | 06/12/2013 19:42

Poštovani!
Kao i mnoge druge uz čestitke na inovaciji,me zanima gdje se može kupiti i kolika je cijena.
Hvala lijepa i lijep pozdrav!

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije