Meni

Srbija

Promena u vrhu kragujevačke policije

Moj odlazak nema nikakve veze sa sukobima sa gradskom vlašću, jednostavno sam smatrao da, posle gotovo deset godina, rukovođenje kragujevačkom policijom treba da preuzme neko drugi, rekao je Ivan Đorović

Ivan Đorović

Policijska uprava u ovom gradu uskoro će dobiti novog načelnika, pošto je dosadašnji prvi čovek kragujevačke policije Ivan Đorović imenovan za savetnika direktora policije Milorada Veljovića. U Direktoratu policije u Beogradu, Đorović će se ubuduće baviti koordinacijom rada svih policijskih uprava u Srbiji. Novi šef ovdašnje policije je već poznat, a njegovo imenovanje će uslediti uskoro, po saopštenju MUP-a o promenama u vrhu PU Kragujevac.

U izjavi za naš list, Đorović je rekao da je na višu funkciju u Direktoratu policije premešten na lični zahtev.

– Direktor policije je, posle konsultacija sa ministrom Dačićem, uvažio moj zahtev da budem premešten u Beograd. Ne postoji neki poseban razlog zbog kojeg odlazim iz Kragujevca. Jednostavno sam smatrao da, posle gotovo deset godina, rukovođenje kragujevačkom policijom treba da preuzme neko drugi – kazao je Đorović, koji je za načelnika PU Kragujevac imenovan još aprila 2004.

Promene u vrhu kragujevačke policije dogodile su se godinu dana nakon što je u ovom gradu, u jeku naprednjačke euforije i priča o upodobljavanju lokalnih vlasti po uzoru na republičku, uhapšeno više funkcionera vladajuće stranke Zajedno za Šumadiju, čiji je lider Veroljub Stevanović, gradonačelnik Kragujevca i zamenik predsednika URS-a Mlađana Dinkića. Privođenja lokalnih čelnika, osumnjičenih za zloupotrebu položaja i finansijske malverzacije, izazvala su žestoke sukobe na relaciji grad – PU Kragujevac.

Stranački funkcioneri optuživali su Đorovića da kao „produžena ruka” političkih moćnika u Srbiji sprovodi „hajku” protiv legalno izabranih organa lokalne samouprave, s ciljem da se u Kragujevcu zavede diktatura koja bi dovela do nasilne promene vlasti. U nekoliko navrata, predstavnici grada su zatražili i intervenciju nadležnih republičkih organa, navodeći da je u Kragujevcu na delu „državni udar otuđenih centara moći”.

– Važno mi je da se na kraju pokazalo ko kadruje u policiji, da su to direktor policije i ministar, a ne ulica i kafana. Odlazim iz Kragujevca bez trunke gorčine, pun vere da sam, zajedno sa kolegama, ostvario izuzetne rezultate. Kragujevac je najbezbedniji grad u zemlji, zato što smo radili profesionalno – rekao je Đorović.

I pored više pokušaja, juče nismo uspeli da dobijemo komentar stranačkih i gradskih funkcionera povodom Đorovićevog odlaska sa mesta načelnika PU Kragujevac.

Promene u vrhu kragujevačke policije najavio je direktor policije Milorad Veljović prilikom prekjučerašnje posete „Fijatovoj” fabrici, gde je boravio sa šefom italijanske policije Aleksandrom Pansom.

– Izašao sam Đoroviću u susret i vrlo brzo će biti postavljen novi načelnik– kazao je Veljović za Tanjug, navodeći da zna ko će biti novi šef kragujevačke policije, ali da o tome neće da govori dok se MUP ne oglasi tim povodom.

Prema informacijama do kojih je došao naš list, umesto Đorovića, za načelnika PU Kragujevac najverovatnije će biti postavljen Goran Živković, dosadašnji vršilac dužnosti načelnika za upravne poslove.

------------------------------------------------------

Konkursom do novog načelnika?

Ivica Dačić, premijer i ministar unutrašnjih poslova u sredu je najavio mogućnost da se načelnici lokalnih policijskih uprava u Srbiji ubuduće biraju na konkursu. Dačić je rekao da je tako odlučio, uz obrazloženje da se svuda u Srbiji ide na izbore i konkurse, a jedino se u policiji smatra da će onaj ko je izabran za policijskog funkcionera ostati na tom mestu zauvek.

Milorad Veljović, direktor policije, reagujući je na ovu premijerovu izjavu naveo je da nema ništa protiv toga da se načelnici policijskih uprava biraju na konkursu, ali da trenutno takva mogućnost po Zakonu o policiji ne postoji.

– Odavno sam zagovornik depolitizacije policije, mislim da je to za nju najbolje. Siguran sam da ministar Dačić nema drugo mišljenje i u tom delu očekujem njegovu punu podršku. Nemam ništa protiv toga da se u okviru Direkcije policije raspišu konkursi za izbor načelnika policijskih uprava u sedištu direkcije i područnih uprava u Srbiji. Ali kada se budu raspisivali takvi konkursi moraju da se utvrde kriterijumi – ocenio je Veljović.

Prema Zakonu o policiji, načelnike policijskih uprava imenuje ministar unutrašnjih poslova na predlog direktora policije. D. S. V.

B. Kartalović
objavljeno: 12.10.2013.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije