Meni

Srbija

Sremski pulini čuvaju ovce i kamile u Kuvajtu

„Prethodnica” je već na Bliskom istoku: Slobodan Simić i Jova Vukadinović sa sremskim pulinima Foto J. Slatinac

Sremska Mitrovica – Dva sremska pulina – ovčarska psa stigla su i na Bliski istok, da na imanju Valida Abdulrahmana, službenika ministarstva odbrane Kuvajta, čuvaju veliko stado ovaca i kamila koje drži ovaj veleposednik. Puline, koje uzgaja Specijalni rezervat prirode „Bara Zasavica” kod Sremske Mitrovice, poklonio je ovom Kuvajćaninu upravnik rezervata Slobodan Simić.

– Abdulrahman je bio u gostima kod našeg sugrađanina Jove Vukadinovića, posetio „Baru Zasavicu” i kad sam mu objasnio kako su pulini izvanredni čuvari stoke, posebno ovaca, Valid je poželeo da nabavi par njih i da ih drži na imanju. Poklonio sam mu dvoje mladih pulina, Citru i Bojtara, i oni su već u Kuvajt Sitiju, gde čuvaju veliko stado ovaca i kamila, a njihov vlasnik je veoma zadovoljan, pa verujem da će biti nove potražnje za vrednim sremskih pulinima, a može to postati i dobar izvozni posao, ko zna – kaže Slobodan Simić.

Valid je, inače, obećao upravniku rezervata da će ga pismom obavestiti kako se pulini snalaze u novom podneblju. Slobodan kaže da nije ni sumnjao da će se kerovi dobro pokazati i to se obistinilo.

– Zašto bi tamo bili lošiji čuvari stada nego ovde, kad se sremski stočari zaklinju u ovu rasu pasa, oni su im desna ruka pri čuvanju stada – dodaje Simić.

Koliki značaj Slobodan Simić pridaje ovoj rasi pasa govori i podatak da je u samom centru Sremske Mitrovice, ispred kancelarija rezervata „Bara Zasavica”, podigao spomenik svinji rase mangulica i sremskom pulinu, koji je bio večiti pratilac krda mangulica na ispašama širom sremskih polja.

– Uz sve što radimo na „Bari Zasavici”, uzgajamo i puline i do sada smo poklonili 88 štenadi, ali svi su na prostorima bivše Jugoslavije. Citra i Bojtar su prvi „izvozni pulini”, nadamo se, i prethodnica ove rase pasa na Bliskom istoku – naglašava Slobodan Simić.

J. Slatinac

objavljeno: 19/03/2009

Poslednji komentari

Безпослен  | 19/03/2009 12:01

Ето, Сремска Митровица више није позната само по затвору, царској палати из IV века нове ере, него и по Мангулици у сред центра града.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije