Meni

Srbija

Stipendijom vezuju talente za Valjevo

Po završetku fakulteta u ovaj grad se vrati mali broj mladih, pa ih Fondacija za stipendiranje talentovanih učenika i studenta ugovorom obavezuje da vrate stipendiju ako ne uzmu „povratnu” kartu

Upornost se isplati: Branko Matić Foto B. Novović

Valjevo – Bez obzira na ekonomsku krizu i besparicu već 17 godina u Valjevu radi Fondacija za stipendiranje talentovanih učenika i studenta. Jedna od njenih karakteristika je da svi školarci koji ispunjavaju propisane uslove mogu računati na stipendiju. Korisnici novčanu podršku dobijaju tokom cele godine uz mogućnost da za svaki vanredni napor budu dodatno nagrađeni. U nameri da privole talentovane studente da se posle diplomiranja vrate u Valjevo, od prošle godine ugovorom su ih obavezali da, ako ne uzmu „povratnu” kartu, moraju stipendiju da vrate.

U ovoj godini za stipendiranje 178 studenata i učenika iz gradske kase je izdvojeno 11 miliona dinara. Ta suma je dva puta manja od one koja se potroši mesečno za javnu rasvetu, odnosno tri puta manja od troška za održavanje cveća ili pranje ulica. Profesor mr Branko Matić, upravitelj Fondacije navodi da se ulaganje u mlade isplati i pominje da u ovoj godini od 147 stipendiranih studenata sedam ima prosečnu ocenu 10, njih 58 ima prosek 9,60, dok su u indeksima 74 studenta upisani proseci od 9,0 do 9,50. Stipendije dobijaju i devojke i mladići koji se upisuju na master, odnosno doktorske studije. Skromnu finansijsku podršku, 50 evra dobija i troje studenata koji su na masteru u Belgiji, Nemačkoj i Švedskoj kao i jedan doktorant na Učiteljskom fakultetu u Beogradu.

Sve vreme iz ove ambiciozne Fondacije koja ima status pravnog lica i čiji Upravni odbor radi bez ičijih pritisaka pokušavaju da što veći broj talentovanih đaka po završetku studija privole na povratak i zaposlenje u svom gradu. Upravitelj Matić za naš list kaže da to nije ni malo lako, da rezultati nisu zadovoljavajući, ali da oni nemaju nameru da odustanu da ih motivišu.

– U tom smislu Fondacija je sačinila predlog politike, odnosno strategije stipendiranja talentovanih učenika i studenata za period od ove do 2017. godine. Ne kao u pesmi „ostajte ovde”, već sa jasnim predlogom aktivnosti i mera kao što je ona da se sadašnji iznos stipendija sa 50 za studente i 30 evra za osnovce i srednjoškolce u dinarskoj protivvrednosti svake godine povećava za 10 odsto. Predviđeno je da grad u svojim i državnim ustanovama, organizacijama i preduzećima čiji je suosnivač obezbedi prioritet pri zapošljavanju i odrađivanju pripravničkog staža stipendista koji su završili studije. Moje razočarenje po ovom pitanju su privredne organizacije sa ovog područja za koje sam računao da će naprosto pući od radoznalosti da zavire u bazu podataka Fondacije. Nažalost, oni kao da ne shvataju da su u pitanju mladi i energični vlasnici najviših znanja i veština bez kojih nema razvoja i napretka. Mi naše korisnike od 2008. godine približavamo potencijalnim poslodavcima i afirmišemo pred najširom javnosti tako što one najvrednije predlažemo za nagradu grada Valjeva. U vrlo jakoj konkurenciji ovim visokim priznanjem ovenčali su se pobednik na matematičkim takmičenjima Mladen Radojević, pretprošle godine studentkinja elektrotehnike Marija Janković u čijem indeksu je prosečna ocena 10, a u prošloj bez nagrade je zbog razmirica u gradskom parlamentu ostao student Aleksej Drino, koji je kao brucoš Prirodno-matematičkog fakulteta dobio priznanje Beogradskog univerziteta za istraživački rad – kaže profesor Matić.

Za mesec dana Fondacija će raspisati novi konkurs čiji je jedini uslov da osnovci i srednjoškolci, pored odličnog uspeha, budu pobednici od prvog do trećeg mesta na nekom od republičkih takmičenja iz znanja, umetnosti i sporta. Srednjoškolci koji se upisuju na fakultet dobiće apanažu ako se nađu na rang-listi do petog mesta. Što se tiče studenata za njih je uslov prosečna ocena 9 i da studiraju na nekom od državnih fakulteta.

Budo Novović

objavljeno: 08.09.2012

Poslednji komentari

DALE  | 08/09/2012 07:56

O kako je divno zapoceti jutro citanjem ovog teksta o mladim,pametnim ljudima,a jos je lepse kad je to neko sagledao i pomaze im u ovim teskim vremenima.Ove njihove ocene sigurno to i zasluzuju,pa me cude privrednici koji tu pamet i znanje ne zele da iskoriste.Lepo je sto grad Valjevo zele dase talenti vrate,ali ako u tom gradu treba samo da "tavore"bez odgovarajuceg posla i bez uslova u kojima mogu da se iskazu ne treba ih prisiljavati na povratak.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije