Meni

Srbija

Još jedno pretresanje istorije

Vlasi (ni)su Rumuni

Profesor istorije Vojislav Stojanović predstavio knjigu u Kladovu i odmah izazvao reagovanje okoline

KLADOVO – Veliku pažnju u Kladovu pobudilo je predstavljanje knjige "Etnogeneza Vlaha, Vlasi i balkanski narodi" profesora istorije iz Negotina Vojislava Stojanovića.

Ovo delo, tvrdi autor, mnogima neće odgovarati iz ko zna kojih razloga, a najveći je greh, kako kaže poznati naučnik sa ovih prostora Đorđe Stanojević, neke istine znati i ne saopštiti ih drugima. Zar pogrešne istorijske činjenice devedesetih godina prošlog veka nisu dovele do poslednjeg građanskog rata i raspada velike Jugoslavije?

Istoriju Vlaha, etnosa kome i sam pripada, njihovo poreklo, korene i "misteriju" opstanka tokom dva milenijuma na Balkanskom poluostrvu Vojislav Stojanović je proučavao skoro tri decenije, koristeći različite domaće i inostrane izvore.

– U svom istraživačkom radu oslanjao sam se na podatke, savete i saznanja svojih profesora koji predstavljaju svetsku elitu, kao što su Fanule Papazoglu, dobar poznavalac istorije antike, zatim Georgij Ostrogorski, najveći stručnjak Vizantije, te profesori Sima Ćirković, Radovan Samardžić, Milutin Garašanin, Relja Novaković i Dragoljub Živojinović. Mnogo mi je pomoglo i znanje latinskog, vlaškog i francuskog jezika. Nesumnjivo je da su Vlasi jedan od najstarijih naroda na Balkanu. Njihove korene treba tražiti u simbiozi srednjobalkanskih tračkih plemena, Tribala, Meza, Tračana, Dačana i Kelta. U svojoj prošlosti sarađivali su i uzajamno se asimilovali sa Dačanima, Srbima, Bugarima, Grcima i Hrvatima. To je, pre svega, posledica dugotrajnog zajedničkog mirnog života, ekonomske saradnje, bračnih veza, odbrane od istih neprijatelja i viševekovne borbe za opstanak. Vlahe možemo nazvati kako god hoćemo, ali svi oni, na balkanskim prostorima, uz male razlike, govore istim jezikom, imaju iste ili slične običaje, folklor, praznoverja i mentalitet. Vlasi se jedino razlikuju od drugih naroda time što nisu težili organizaciji koju nazivamo država – objašnjava Vojislav Stojanović.

Između Vlaha i Rumuna, dodaje ovaj profesor istorije, rođen 9. januara 1946. godine u selu Srbovo, na tromeđi Srbije, Rumunije i Bugarske, ne može se staviti znak jednakosti. Istorijskim falsifikatima danas svi svojataju Vlahe kao deo svog naroda, što je naučno pogrešno i nepošteno. Istočna Srbija predstavlja jedinstven, svetski primer bliske saradnje Srba i Vlaha koji su delili dobro i zlo pod Turcima, zajedno se borili u balkanskim i dva velika svetska rata ne pitajući se ko je ko.

Navodeći velikane srpske istorije, kulture i politike, profesor Stojanović kaže da vlaškom etnosu pripadaju Miloš Obilić, Stevan Mokranjac, Mihajlo Pupin, Branislav Nušić, Miša Anastasijević, Koča Popović, Bata Paskaljević, Kosta Todorović, Stevan Hristić, Dragutin Dimitrijević Apis, ali i Spartak, majka Tereza, Branko Gavela i mnogi drugi intelektualci.

U knjizi "Etnogeneza Vlaha, Vlasi i balkanski narodi" Vojislava – Stojanovića opširno su obrađena i dva velika istorijska događaja, pohod Aleksandra Makedonskog protiv Tribala 335. godine pre nove ere i bitka na Rovinama 1395. godine u kojoj je učestvovao Kraljević Marko. Ako se ustanovi njihova verodostojnost, ovo delo imaće veliku istorijsku vrednost – rekao je na promociji u Domu kulture u Kladovu Đorđe Medić, recenzent i istoričar iz Negotina. Ovu tek objavljenu knjigu u 2007. godini štampala je negotinska Izdavačka kuća "Estetika".

S. Stanković
objavljeno: 09.01.2007.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije