Meni

Srbija

Tunel kao pećina

Prolaz kroz stene Kablara postao opasan, mada stanovnici Vidove ne veruju da je naokolo bliže

Ulaz u vidovski tunel, posle intervencije meštana (Foto G. Otašević)

Ovčar Banja – Žitelji Vidove pre nekog vremena su, bez svečanosti i dozvole, otvorili u svom selu tunel dugačak 406 metara. Vekovni prolaz kroz stene Kablara proglašen je prošlog decembra nesigurnim i zatvoren, jer se sa svoda na kolovoz sručilo dva kubika materijala, ali meštani ne haju.
Niti veruju da je naokolo bliže, pa su u stranu pomakli saobraćajni znak, sa ulaza uklonili nasuti kamen koji je bio zamišljen kao prepreka, i prolaze na svoju ruku.


– Tunel nije za upotrebu. Iz svoda se, u velikoj dužini, pojavljuje se procedna voda, stvaraju se bare, rastu ledenice i pećinski ukrasi. Rizično je tuda putovati, naša dužnost je da upozorimo – kaže inženjer Nebojša Jelušić, tehnički direktor JP "Gradac" iz Čačka, koje se stara o putevima u kraju.

Ovaj, i zatvoren i otvoren, zavisno kako ko posmatra, spaja Čačak sa Ovčar Banjom, levom obalom Zapadne Morave, kroz podnožje Kablara. Nekad je bio pruga uskog koloseka, ili "sedam – šest", kako je nazivana po broju santimetara između šina. Vidovski tunel prokopan je za železnicu i kad je, pre tri i po decenije, ćira poslednji put prošao tim pravcem, putujući ka Užicu i Sarajevu, trasa je pretvorena u kolovoz za drumska vozila.

Prolaz kroz planinu građen je četiri godine, završen 3. juna 1912. kad je otvorena pruga Čačak – Požega – Užice, i od tada nije prinavljan. Osim što je prekopan 1989. godine, kad su tim pravcem položene čelične cevi vodosistema "Rzav" od 1.100 milimetara.

– Tada je dno tunela podignuto, a odvodnjavanje poremećeno. Ovaj prolaz ima jedan podgrađen deo, drugi je u slobodnom profilu, i pretpostavljamo da je voda sa svoda prouzrokovala odron u decembru.

Iako je širok samo tri i po metra, bez ventilacije i osvetljenja, sa velikom rupom negde na sredini i još ranije propalim kolovozom, tunel je meštanima jednostavno obavljao posao. Šta će sad?

– Bolje je da koriste druge puteve, ima ih, jer je ovaj rizičan. Na opreznost dodatno upućuje i to što se pre dolaska do tunela, iz pravca Ovčar Banje na mestu zvanom Rapajlovača, pre nekoliko godina pojavio odron. Sudbina tunela biće poznata tek pošto se utvrdi pravo stanje, i na osnovu toga predlože vrsta i obim mogućne popravke – rekao je Jelušić.

Kad je, iz nekih razloga, morao da bude zatvoren glavni put kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru, desnom obalom reke preko Međuvršja, onda je drum kroz vidovski tunel bio jedino i izuzetno korisno rešenje.

Sada je Vidovcima, kad se zapute tim pravcem, potrebna i sreća, ko veruje da ona postoji. Pre pola veka, dok je tom stazom prolazio ćira, prugu je održavao železničar po imenu Milivoje, muku mučeći s vozovima kad malo iskliznu iz šina. Onda je jedne noći pozvao kaluđera iz obližnjeg manastira, pa su vozeći se na dresini sa kadionicom i bosiokom osveštali taj gvozdeni put kojeg više nema.

G. Otašević
objavljeno: 01.02.2007.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije