Meni

Svet

Berluskonijev privatni raj sa veštačkim vulkanom

U ekskluzivnom intervjuu za nedeljnik „Ođi” arhitekta Đani Gamondi predstavio je unutrašnjost vile Ćertoza italijanskog premijera, otkrivajući tajne od početka realizacije projekta do trenutka kada su paparaci postali nepodnošljivi

Kompleks od 2.600 kvadratnih metara vile Ćertoza

Naoružani policajci, koji čuvaju vilu za odmor italijanskog premijera Silvija Berluskonija (72) na Sardiniji, uhapsili su nedavno trojicu paparaca, preneo je britanski list „Telegraf”.

Fotoreporteri, svi Italijani, uhvaćeni su u trenutku kada su slikali prostrani kompleks za odmor. Na zahtev karabinijera, morali su da predaju memorijske kartice iz svojih kamera gde su bili snimci premijera koji se uputio na svoju jahtu ukotvljenu u Kosta smeraldi (Smaragdna obala), 55 kilometara dugoj obali na severnoj Sardiniji, koja pokriva površinu veću od 30 kvadratnih kilometara.

Berluskoni je, kako se navodi, bio besan što su paparaci pokušali da slikaju njega, njegovu porodicu i ostale goste na multimilionskom kompleksu i vili Ćertoza gde provodi godišnji odmor.

Samo oni dovoljno lepi ili moćni (među njima ruski premijer Putin, koji je ovde boravio u aprilu 2008) imaju sreću da im vrata famozne vile Ćertoza budu otvorena. I svi oni, bez izuzetka, ovo mesto opisuju kao raj na zemlji.

Gosti italijanskog premijera govore o bajnom kompleksu, čiji vlasnik nije samo čovek koji vodi zemlju, već i pevač, botaničar i velikodušni domaćin, o mestu punom magije, gde devojke slobodno igraju, a svetski lideri uživaju u kupanju kao od majke rođeni.Ukratko, sve je ovde „kao na filmu” pa onda i ne iznenađuje što je premijer sebi napravio privatni, veštački – vulkan.

Svojim gostima Berluskoni nudi obilazak imanja na koji ih lično vodi. Dok šetaju između eukaliptusa i kaktusa, on otkriva mnogima nepoznatu činjenicu da je Sardinija zona aktivnih vulkana. I dok se grupa približava jezeru, obično se začuje snažna eksplozija i vulkan, kao po komandi, počinje da bljuje – spektakularni lajt-šou.

Prvi koji je nedavno dobio ekskluzivnu dozvolu da zaviri u privatni raj najuticajnijeg i drugog po bogatstvu u Italiji (prema „Forbsu”, imovina vredna 6,5 milijardi dolara u 2009. istovremeno ga je svrstala na 70. mesto najbogatijih ljudi u svetu) i nacionalnog fenomena Silvija Berluskonija, zvanog Vitez, na obali Sardinije bio je italijanski nedeljnik „Ođi”.

Park od 75 hektara sa oko 5.000 biljaka, jezero na površini od dva hektara okruženo sa 1.200 palmi, staklenik od 900 kvadratnih metara sa akvarijumom koji sadrži 80 tona vode, hiljadu stvorenja među kojima su i ribice, korali, sunđeri i biljke. Amfiteatar sagrađen od 600 tona granita. Tu su još i ribnjaci, skulpture, staklene bašte i botanička bašta. Sve ovo deo je vile Ćertoza, rezidencije premijera Berluskonija na Sardiniji.

Ceo ovaj impozantan arhitektonski projekat delo je arhitekte Đanija Gamondija (72), koji je tokom devet godina ostvarivao kreativne ideje Viteza u zaista jedinstvenom prostoru i koji je savršeno uokvirio kompleks od 2.600 kvadratnih metara vile Čertoze.

I upravo je arhitekta Đani Gamondi u ekskluzivnom intervjuu za nedeljnik „Ođi” predstavio unutrašnjost vile Ćertoza, otkrivajući tajne od početka realizacije projekta pa nadalje, na način na koji ni sami paparaci nisu u stanju da ga vide.

Prema rečima Gamondija, Berluskoni je vilu kupio krajem osamdesetih godina prošlog veka, a zajedno su je prvi put posetili 1991. Arhitekta ističe da premijerova namera nikada nije bila da promeni karakter kuće, već da zadrži sve njene lepote. Jer, kako je rekao Berluskoni, „ono što je lepo ne treba preraditi, već nadgraditi”.

Tokom godina, posed je proširivao svoje granice, pa je 2001. dokupljeno 30 hektara šume. Ideju za ime vile Berluskoni je dobio zahvaljujući kartuzijanskom tremu koji je bivši vlasnik projektovao 1971. Tako je premijer odlučio da se zove Ćertoza (certosa = kartuzijanski manastir; figurativno – mesto mira, prim. prev.).

Na pitanje da li među svim lepotama kojima obiluje prostrani park oko vile postoji neko omiljeno Berluskonijevo mesto, arhitekta kaže da je to jezero palmi. Ono se prostire na dva hektara i okruženo je sa 1.200 palmi, a u njegovoj sredini izdiže se pošumljeno ostrvo. Ideju za njegov nastanak takođe je dao sam premijer.

Ćertoza je, kako kaže Gamondi, Berluskonijev ponos i utočište, mesto na kome se najugodnije osećao. Malo je onih koji znaju da je tamo skoro 20 godina provodio vikende, čak i zimi.

Sada je sve drugačije. U njemu Berluskoni više ne uživa.

„Nekada je voleo ovo mesto, a sada počinje da ga mrzi jer oseća da ga progone paparaci”, kaže arhitekta.

Da li će ga prodati?

„Stalo se sa svim daljim preuređenjima jer je premijer izgubio volju za daljim arhitektonskim avanturama. Za sada se samo radi na njegovom održavanju”, objašnjava Gamondi i dodaje: „Verujem da nikada nije bio bliži prodaji vile, ali se nadam da će promeniti mišljenje”.

-----------------------------------------------------------

Pinokio u pećini

Čim krenu u obilazak imanja, goste zasene kuće za leptire, jezera puna barskih kornjača, amfiteatar i prirodna pećina isklesana u obliku kita sa statuama Pinokija i Đepeta koji čuče na njegovom trbuhu.

Sanja Stijović
objavljeno: 30/08/2009

Poslednji komentari

гром  | 30/08/2009 10:25

Шта ћеш! Има се, може се!
А и његова ће да догори.
Док је пара биће и другара.
Ееееееееееее!Ко уме да буде срећан, срећан је.

Neša N. | 30/08/2009 14:23

Vrlo brzo,počeće da ga kopiraju srpski "kontraverzni" biznismeni!Avala je kao rodjena da se od nje napravi veštački vulkan!Pare za ekskluzivne vile su već nakrali!

Tamara  | 30/08/2009 14:26

@Neša N.: Ako dobro prokopaju, možda nađu i pravi.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije