Meni

Svet

Gaf za istoriju

Iako je izjavom da su 47 odsto Amerikanaca paraziti smanjio svoje izborne šanse, Romni još nije sasvim eliminisan

Još je rano za uzmicanje: Mit Romni

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – Kandidat se žestoko sapleo, ali to ne znači da ne može da se pridigne i trku nastavi.Predstoje još dva izveštaja o nezaposlenosti koji bi mogli da naškode Obami, ne treba isključiti ni nove incidente na Bliskom istoku, a postoji mogućnost, ma kako daleka bila, da Romni bude mnogo ubedljiviji u predstojeće tri predsedničke debate. Sve to, po oceni američkih analitičara, ukazuje da trka za Belu kuću još nije odlučena, mada su šanse njenog sadašnjeg stanara da tamo ostane porasle.

Čak i komentatori koji obično podržavaju republikance slažu se da Romnijeva izjava da su 47 odsto Amerikanaca „paraziti”,  jer sa jedne strane ne plaćaju federalni porez na svoje prihode, dok sa druge koriste razne državne benefite – kojom je uvredio polovinu birača – „gaf za istoriju”.

Iako se opisuje kao „politički grom”, on ne dolazi iz vedra neba, već je samo najnoviji biser u već impresivnoj kolekciji. Mediji su ga, naravno, jedva dočekali i u poslednja dva dana analiziraju svaki detalj, zbog čega ih konzervativci optužuju da su pristrasni.

U odbranu profesije (i industrije), najciničniji argument je po svoj prilici izneo kolumnista „Vašington posta” Dejna Milbank. „Ako se ne bavimo ovim gafovima, on bi mogao da ih pravi još četiri godine, umesto samo u još sedam nedelja” (koliko je ostalo do izbora).

Šokirani su i neki republikanci; njihovi kandidati za kongresmene u nekim liberalnim državama distanciraju se od svog predsedničkog kandidata. Pegi Nunan, uticajna kolumnistkinja konzervativcima naklonjenog „Volstrit džornala”, tim povodom iznela je sumornu konstataciju: „Vreme je da se prizna da je Romnijeva kampanja nekompententa”.

Bil Kristol, urednik„Vikli standarda”, glasila neokonzervativaca, Romnijevu izjavu, datu na skupu bogatih donatora na Floridi, za koji je ulaznica bila 50.000 dolara, ocenio je „glupom i „arogantnom.

Romni je, misleći da govori samo „svojima”, ustvari potvrdio svoj imidž arogantnog i bezdušnog bogataša, i to u najgore vreme, kada je dejstvo „dopinga” –koji je Obami doneo odlično realizovan partijski kongres na kojem je ozvaničena njegova kandidatura – počelo da iščezava.

Glavna dilema je međutim da li je ovim gafom Romnijeva kampanja ušla u fatalnu spiralu iz koje ne može da se oporavi.

Mišljenja o tome su podeljena. Po jednoj teoriji, „ako kampanje imaju devet života, Romni je upravo potrošio osmi”. Neki republikanci međutim i dalje smatraju da će to biti tema za najviše nekoliko dana i u prvi plan ističu argument da je otvaranje teme o socijalnoj ulozi države dobrodošla.

Sam Romni je rešio da brani svoju izjavu (priznao je jedino da se nije baš „elegantno izrazio”), jer bi mu drugačiji stav sigurno doneo još veću štetu. Poslednja dva dana proveo je bez javnih skupova, obilazeći donatore, jer je novac za kampanju – pre svega za skupu televizijsku propagandu – jedna od njegovih prednosti nad Obamom.

Najnovije istraživanje „Volstrit džornala” pokazalo je da je Obama odmakao za pet procenata, ali prosek svih većih sondiranja koji izračunava sajt „Ril klir politiks” pokazuje da razlika između dva predsednička kandidata ostaje na nivou statističke greške. Obama vodi sa 48,1 prema 45,4 – ali je u prednosti u svim ključnim državama u kojima se odlučuje predsednička trka.

Oni koji glasaju svojim parama, kladioničari, mahom su za Obamu: na „Intrejd” berzi odnos uloga je 67,5 prema 32,6 u korist kandidata demokrata, što je ubedljivije nego što je bilo pre mesec dana.

Milan Mišić
objavljeno: 20.09.2012.

Poslednji komentari

Gojko Bura | 20/09/2012 13:22

Svi do sadašnji predsednici SAD dali su ikada menjali svoju politiku prema spoljnoj politici ??? Svi su obećavali, a da se nisu promenili prema spoljnoj politici već su preuzimali od predhodnika. Nastavljajući tamo gde je predhodnik stao. Dali je onda svet video išta dobrog od Američke politike ???

Prvoslav Filimonovic | 20/09/2012 14:28

Romni jeste napravio gaf, medjutim to ne znaci da bi on bio losiji predsednik od Obame. Obama je obecao da ce zatvoriti zloglasni zatvor Gvantnamo Bej ali to nije ucinio.Obecao je da ce se boriti za mir u svetu i za to obecanje dobio Nobelovu nagradu, potom je ubrzo poslao 30,000 vojnika u Avganistan da nastavi taj rat. Ucesce u svrgavanju Libiskog predsednika Gadafija i,sada Siriskog al Bashara, nimalo ga ne karakterise kao mirovnjaka.

Teca Peca | 21/09/2012 11:35

Barak Obama :"Next please!"Steta po Baraka sto ce imati samo dva mandata!Ja bih promenuo americki izborni zakon i omogucio mu da bude izabran jos najmanje tri-do cetiri puta, kao pok.Roosevelt, da brate malo sredi tu Ameriku!Taman covek zapocne, kad eto isece mandat!
Steta!! Obama Serbia salutes you!

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije