Meni

Svet

Hipo banka menja vlasnika

Dojče banka priprema prodaju jugoistočnoevropskog ogranka Hipo grupe Alpe Adrija (SEE) u koji se svrstava istoimena srpska banka

Privatizacija austrijskog bankarskog koncerna: sedište Hipo grupe Alpe Adrija u Klagenfurtu Foto Beta

Vodeća nemačka banka Dojče banka priprema prodaju jugoistočnoevropskog ogranka Hipo grupe Alpe Adrija (SEE)  u koji se svrstava istoimena srpska banka, saopštio je predsedavajući upravnog odbora Hipo grupe Gotvald Kranebiter u Klagenfurtu.

Prodajnim planovima obuhvaćene su banke i lizing kompanije Hipo grupe u pet zemalja bivše Jugoslavije – u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori – sa ukupno 1,1 miliona klijenata.

Budući vlasnik – interesovanje su pokazali investitori iz Rusije, Turske i jugoistočne Azije, ali se imena ne saopštavaju javnosti – morao bi da ponudi najmanje 1,5 milijardi evra. Toliko iznosi, prema zvaničnim podacima, knjigovodstveni gubitak ove regionalne grupacije.

Zvanično, reč je o reprivatizaciji prinudno podržavljenog austrijskog bankarskog koncerna, zbog velikih gubitaka pretrpljenih u delimično nezakonitom poslovanju na Balkanu i u istočnoj Evropi. U četvrtak su pred Zemaljskim sudom u Klagenfurtu izrečene zatvorske kazne četvorici bivših rukovodilaca Hipo banke, uključujući bivše šefove upravnog odbora Gintera Štridingera i Volfganga Kulterera. Osuđeni su na ukupno 15 godina i šest meseci zatvora.

S obzirom na odluku nadležnog ministarstva u Beču da se novac poreskih obveznika vrati u državne kase u doglednom roku, ponovna privatizacija je neminovna. Pri tom bi matična austrijska Hipo banka u Koruškoj opstala kao samostalna banka, dok bi ogranci u Italiji, u Bavarskoj, u istočnoj Evropi, najzad i jugoistočna grupacija Hipo SEE bili ponuđeni na prodaju u odvojenim aukcijama.

Austrijancima se, naravno, ne žuri. Naum im je da se ogranak Hipo SEE konsoliduje pre prodaje, ne bi li se ostvario, kaže se, primereni suficit.

Realizacija je, shodno situaciji i željama, poverena nemačkoj Dojče banci koja važi za prvu adresu, ako je reč o takozvanom usmeravanju prodaje. Prema informacijama „Politike”, srpska Hipo banka adut je u rukama Nemaca. Nasuprot deficitarnim, nacionalnim Hipo mrežama u Sloveniji, BiH i Crnoj Gori, odnosno hrvatskoj Hipo grupi sa izjednačenim bilansom, srpska „divizija” je ostvarila značajan profit – posmatrano u skladu sa aktuelnom ekonomskom situacijom i sa finansijskom moći tržišta.

„Dvadeset miliona evra iznosila je dobit pred odbitak poreza u Hrvatskoj i Srbiji”, tvrdi izvor u Hipo centrali u Klagenfurtu. Na pitanje koliki je pojedinačni udeo Hipo banaka u dve države, izvor je ponovo ukazao na ujednačeni bilans u Hrvatskoj i dodao da se iz toga mogu izvući odgovarajući zaključci.

Početak konkretnih pregovora o prodaji Hipo SEE neće uslediti pre početka 2013. godine, ističe se u saopštenju Hipo grupe u Klagenfurtu. „Termin zavisi od preporuke koju će dati Dojče banka”, kažu Austrijanci.

Kakvu bi ulogu u toj prodaji mogla da ima srpska Komercijalna banka, nije saopšteno. U centrali Dojče banke u Frankfurtu na Majni, nedavno je, drugim povodom,  ukazano da postoje kontakti između frankfurtskog finansijskog džina i domaće banke.

„Glasine koje su neki beogradski mediji širili o predstojećoj akviziciji Komercijalne banke ne odgovaraju istini. Ipak, Dojče banka posmatra razvoj na srpskom tržištu i dugoročno je zainteresovana za saradnju, naravno i za odgovarajuće akvizicije... Komercijalna banka bi, u slučaju konkretizacije, bila jedna od mogućih adresa”, kaže izvor u Frankfurtu.

Miloš Kazimirović

objavljeno: 26.05.2012

Poslednji komentari

Vesna Rajic-Kosteski | 28/05/2012 18:55

U poslovnoj javnosti je poznato da je Hypo Alpe Adrija Banka iz Klagenfurta prodata sredinom 2007.godine Bajerise Landesbank iz Minhena sto se pokazalo kao promasaj.Interesantno je kako su vrsene izmene u Agenciji za privredne registe na zahtev Vladimira Cupica na funkciji Predsed.iizvrsnog odbora (spekulise se da je on vecinski vlasnik) od 08.05.2012. da se brise ime Hypo Alpe Adria-Bank internacional reg.br:FN 108415 na adresi Alpe Adrija -Plate 1 Klagenfurt Austrija ? I upisuje se ime: akcijski kapital
Dana 21.03.2012. APR izdaje Resenje na osnovu zahtev a Vladimira Cupica da nemacki drzavljanin Martin Kammermeir bude ozvanicen kao clan izvrsnog odbora Banke .Po Apr-u 31.12.2010. upisan je kapital
od 135.732.021,97 eura? Skupstina Hypo Alpe Adria Banke a.d.u Beogradu donosi odl.u izmeni i dopuni statuta gde se u clanu 1.reci "zatvoreno akcionarsko drustvo"zamenjuje kao "akcionarsko drustvo koje je javno".Hypo-Garant a.d. jmbg 20230240 je promenjeno ime sada je to penzijski fond .

disident @ | 29/05/2012 13:00

..ovo sam cuo, jos odavno, da je realna vrijednost precijenjena, da su Rusi ponudili tu cifru, ali odlukom Merkelove, sprijeceni su da ju kupe, ..za sada...visoki sluzbenik hypo banke iz BiH je izvor informacije

Vesna Rajic-Kosteski | 03/10/2012 00:55

Austrijski regionalni sud danas je po saopstenju austrijske agencije APA osudio na visegodisnje kazne zatvora bivse saradnike pokojnog austrijskog politicara Jorga Hajdera zbog korupcije u vezi sa prodajom Hypo Alpe Adrija banke 2007.godine .Bivsi konzervativni politicar iz Koruske Jozef Martinez, koji je u julu podneo ostavku nakon sto je rekao da su on i Hajder podelili mito-osudjen je na pet godina zatvora.
U Austiji on, u Hrvatskoj Sanader.Sta su nadlezni otkrili ili sakrili u HypoAlpeAdrija a.d.Beograd u Beogradu?

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije