Meni

Svet

Izraelci napali brod za Gazu: 19 mrtvih

U sukobu izraelskih komandosa i propalestinskih aktivista povređeno nekoliko desetina osoba

Zbrinjavanje ranjenika u Izraelu Foto AFP

U međunarodnim vodama istočnog Sredozemlja odigrala se repriza velike kubanske raketne krize, samo, ovog puta, sa tragičnim posledicama. Poginulo je, po dosadašnjim podacima, 19 ljudi, 36 osoba je ranjeno. Naravno, uvek je bolno kada dođe do takvih žrtava, nijednoj vladi nije lako da na međunarodnom planu objašnjava zašto je došlo do ovakve primene sile sa kobnim krajem. Posebno ako se radi o upotrebi sile protiv mirovnih aktivista, iz raznih zemalja, među kojima je i jedan nobelovac i neki evropski poslanici koji, svi, nose humanitarnu pomoć blokiranoj oblasti Gaze. Shodno tome, logično je pretpostaviti da nijedna vlada u takvim okolnostima neće posegnuti za silom ako već nema „debelih” razloga, jer to je uvek na granici kontraproduktivnog. Zašto i kako je, dakle, došlo do tragedije u istočnom Sredozemlju?

Protest palestinaca u gazi Foto AFP

Oblast Gaze, u kojoj živi oko 1,5 miliona Palestinaca, već duže je pod blokadom Izraela, ali i Egipta. Razlog su raketni napadi pripadnika „Hamasa” na obližnje izraelske gradove i naselja. Izrael poziva palestinske vlasti u Gazi da obuzdaju „Hamas” u njegovom ekstremizmu, što ne nailazi na odgovarajuće razumevanje, jer palestinske vlasti ili to ne mogu, ili to ne žele. Sa egipatske strane granice, kroz prokopane tunele, pripadnici „Hamasa” švercuju delove za rakete koje se sklapaju i zatim ispaljuju iz područja Gaze. I sve to traje već prilično dugo.

Kako izraelske vlasti na kopnenim kontrolnim punktovima kontrolišu sve što ulazi u područje Gaze, to su aktivisti raznih humanitarnih organizacija smislili način da morskim putem organizuju spektakularan dotur humanitarne pomoći u Gazu. Bez kontrole izraelskih vlasti. Šest brodova, sa ukupno 10.000 tona humanitarne pomoći, sa oko 700 propalestinskih mirovnih aktivista krenulo je noću da probije izraelsku pomorsku blokadu. Izraelske vlasti su danima upozoravale organizatore konvoja de neće dozvoliti ulazak brodova u Gazu bez prethodne kontrole tereta. Izrael je predložio da svi brodovi iz „Flotile slobode”, kako su organizatori nazvali konvoj, prethodno uplove u izraelsku luku Ašdod, da se teret tamo pregleda i onda krene za Gazu. Organizator je to odbio.

Organizator je tursko humanitarno udruženje Insami Yardim Vakfi, IHH, inače registrovano u Istanbulu 1995. godine. Glavni štab te organizacije je u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, jedan od regionalnih štabova je u Nemačkoj, a kancelarije su, čak, i u Zagrebu i Sarajevu. Dobre veze ove humanitarne organizacije su sa određenim ekstremističkim krugovima u Alžiru i u Iranu, naravno i sa „Hamasom”, a godišnji budžet udruženja je oko 150 miliona dolara. U Sarajevu za ovu organizaciju rade i iranski operativci. Podružnice ove humanitarne organizacije u BiH su u Teočaku, Živinicama, Banovićima, Tuzli, Kalesiji... Američke obaveštajne službe tvrde da ta organizacija ima dobre kontakte i sa Al Kaidom.

Ako su organizatori konvoja „Flotile slobode” znali da sve to znaju Izraelci, a to su morali da pretpostave, onda je odbijanje da se prvo ide na pregled tereta u izraelsku luku Ašdod sračunata provokacija radi izazivanja svetske javnosti. Kada neka ozbiljna država, a Izrael je ozbiljna država, proglasi pomorsku blokadu – onda nema šale.

Po međunarodnom pomorskom pravu, kršenje te blokade je rizik onog ko krši blokadu. Kada su Amerikanci u velikoj kubanskoj raketnoj krizi proglasili pomorsku blokadu Kube, a Kuba je međunarodno priznata država, sovjetskim brodovima je preostalo ili da se podvrgnu kontroli tereta, ili da se vrate odakle su došli. Ili da rizikuju treći svetski rat. I odlučili su da se okrenu i vrate kući.

Organizatori „Flotile slobode” nisu tako razmišljali i krenuli su ka Gazi. Izraelska ratna mornarica uputila je svoje ratne brodove i specijalne komandose „Komando Jami” iz jedinice „Flotila 13”, odnosno „Šajetet 13”. Pod okriljem noći, komandosi su na brzim patrolnim čamcima klase „dabur” i „superdvora”, i uz pomoć helikoptera, izvršili desant na brodove „Flotile slobode”. Došlo je do fizičkog kontakta sa obezbeđenjem konvoja, do razmene vatre i žrtava na obe strane. Akcija je potpuno uspela, jer su izraelski mornarički komandosi elita elite izraelskih oružanih snaga.

Naravno, biće sada protesta i ogorčenih istupa raznih političara i organizacija u svetu. Žrtve su pale, a nije moralo biti tako da su brodovi „Flotile slobode” pristali da idu na prethodni pregled tereta u luku Ašdod. Kada je Jugoslavija u vreme rata za slobodu Alžira slala brodovima oružje alžirskom pokretu otpora, francuska ratna flota zaustavila je na otvorenom moru naša dva trgovačka broda. Bila je proglašena pomorska blokada alžirske obale i morali su da stanu. Francuzi su pronašli oružje i mi smo ostali bez dva trgovačka broda.

Kada je u septembru 1991. godine SFRJ proglasila pomorsku blokadu svih naših luka na Jadranu, jugoslovenska podmornica „Sava-831” bila je u zasedi pred lukom Ploče. Dobijen je obaveštajni podatak da ka luci ide brod pod panamskom zastavom koji prevozi ilegalan tovar oružja. Rat je već besneo u SFRJ, i komandant podmornice je imao ovlašćenje da potopi brod sa ilegalnim tovarom. Imao ga je na periskopu, torpeda su bila u cevima. Danas, kada god ga sretnem, kažem mu da je mogao da bude jedini Srbin u istoriji koji je torpedovao neki brod.

„Kakva je bila država iza mene, hvala ti, sada bih bio u Hagu.”

No, Izrael je ozbiljna država. Neki to zaboravljaju.

Miroslav Lazanski

-------------------------------------------------------------

Kol: Odgovornost na prohamasovskim aktivistima

Sukob između izraelske mornarice i propalestinskih aktivista, koji su nosili pomoć za pojas Gaze, u kojem je poginulo 19 ljudi, izazvalo je brojne oštre osude u Ramali, Ankari i Damasku, dok su predstavnici Evropske unije zatražili hitnu istragu o ovom slučaju .

Objašnjavajući kako je došlo do incidenta na brodovima koji su nosili pomoć, ambasador Izraela u Srbiji Artur Kol za „Politiku” kaže da je Izrael u oružanom konfliktu sa Hamasom, koji kontroliše Gazu, jer su „Hamasovi teroristi bombardovali raketama izraelske građane, a oružje je krijumčareno u Gazu različitim kanalima po zemlji i moru.

„Pomorska blokada je, prema međunarodnom pravu, priznato i legitimno sredstvo za vreme oružanog sukoba, a Izrael ima obavezu da ga primeni u cilju zaštite svojih građana od terorističkih napada. Nažalost, grupa prohamasovskih aktivista, čiji je jasan cilj bio provokacija, pokušao je da probije blokadu upotrebom nasilja. Izrael je ponudio organizatorima flotile da isporuče pomoć noseći je kroz Izrael, ali oni su to odbili”, kaže ambasador Kol.

On ističe da su izraelske vlasti delovale uz puno poštovanje međunarodnog prava, ali da su se susrele sa nasilnim otporom prohamasovskih aktivista, koji su koristili otvoreno vatru, kao i druge vrste oružja. Prema njegovim rečima, oni (prohamasovski aktivisti) jedini su odgovorni za posledice.

Upitan šta misli da li će ova situacija ugroziti poziciju Izraela u mirovnim pregovorima, budući da su izraelsku operaciju osudili Turska i mnoge članice Evropske unije, ambasador Kol je rekao da je važno istaći da oni nisu izazvali sukob.

„Nadam se da ovo neće biti na pameti nikome u regionu i širom sveta. Naš glavni cilj, kao države, ostaje to da postignemo održiv i trajni mir sa našim susedima. Nadamo se da nedavni događaji neće omesti aktuelne pregovore sa Palestinskom upravom. Tako ometanje bi samo služilo ciljevima Hamasa i ostalih radikalnih terorističkih organizacija”, rekao je za „Politiku” ambasador Izraela u Beogradu.

Jevrejska država nema nameru da odustane od blokade pojasa Gaze u kome živi milion i po stanovnika, kako oružje ne bi došlo do Hamasa.

Palestinski predsednik Mahmud Abas nazvao je masakrom ubistvo najmanje 19 propalestinskih aktivista na konvoju brodova i proglasio trodnevnu žalost na palestinskim teritorijama.

„Ono što je Izrael počinio na flotili slobode jeste masakr koji osuđujemo”, izjavio je Abas zvaničnoj palestinskoj novinskoj agenciji Vafa, pri čemu je najavio da će na sastanku palestinskog rukovodstva biti donete „teške odluke”.

Evropska unija je zatražila pokretanje istrage o pogibiji ljudi u konvoju brodova sa humanitarnom pomoći koji je zarobila izraelska mornarica i zatražila od Izraela da dozvoli slobodan prolaz humanitarne pomoći u pojas Gaze.

Prema najavama, juče posle podne, prema lokalnom vremenu u Njujorku, Savet bezbednosti UN je trebalo da održi hitnu sednicu zbog ovog slučaja

N. Radičević

-----------------------------------------------

Na napadnutim brodovima bilo i državljana Srbije

Tel Aviv, Kairo – Među propalestinskim aktivistima koji su se nalazili u humanitarnom konvoju od šest brodova koje je juče napala izraelska armija bilo je i državljana Srbije, saopštio je Pokret za slobodnu Gazu. Na brodovima je bilo oko 700 ljudi, od kojih je većina turskih državljana, ali je bilo i građana SAD, Britanije, Australije, Grčke, Kanade, Malezije, Alžira, Belgije, Irske, Norveške, Švedske, Kuvajta i Makedonije. Među putnicima bila su i dva nemačka parlamentarca, kao i dva palestinska člana Kneseta.

Tanjug

-----------------------------------------------

Ankara opozvala ambasadora u Izraelu

Tursko-izraelski odnosi, posle jučerašnjeg oružanog incidenta u istočnom Mediteranu, našli su se na velikom ispitu, istorijskoj proveri. „Ovo je akt za žaljenje. Izrael će morati da snosi posledice za svoje ponašanje koje je u suprotnosti sa međunarodnim pravom”, ističe se u protestu koji je Ministarstvo spoljnih poslova u Ankari uručilo izraelskom ambasadoru, dok je Vlada Turske odlučila da iz Tel Aviva opozove svog ambasadora.

Turska je potvrdila i da će zatražiti održavanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN povodom današnjeg oružanog napada izraelske armije na konvoj u kome je u istočnom Mediteranu stradalo 19 humanitarnih aktivista koji su brodovima nosili pomoć građanima Gaze. Turska je trenutno nestalni član Saveta bezbednosti.

U napadnutom konvoju tri broda su plovila pod turskom zastavom. Ovu akciju podržale su mnoge humanitarne grupe u Ankari, a 400 od ukupno 580 aktivista bili su turski državljani.

U Istanbulu je ispred izraelskog konzulata demonstriralo više od deset hiljada građana koji su osudili oružani napad izraelske armije na humanitarni konvoj pod izgovorom da želi da spreči dostavljanje oružja pripadnicima radikalnog Hamasa. Građani traže da vlada prekine odnose sa Izraelom. Policija je imala pune ruke posla da spreči razjarenu masu da upadne u zgradu konzulata

Ministar odbrane Turske Muhamed Gunal napustio je NATO sastanak koji se održava u Bitolju i vratio se u zemlju. Povodom nekih spekulacija, zamenik premijera Bulent Arinč je demantovao tvrdnje da je Ankara već uputila ratne brodove u istočni Mediteran. Ali, potvrđeno je da će Turska otkazati ranije dogovorene vojne manevre sa izraelskom armijom.

Sve do pre godinu i po dana Turska je bila jedna od retkih islamskih zemalja koja je imala veoma razvijene odnose sa Izraelom, čak i vojnu saradnju. Ankara je zbog toga često kritikovana u islamskom svetu da pomaže „cionistički režim” u Tel Avivu. Preokret je usledio krajem 2008. godine kada je izraelska armija napala pojas Gaze kako bi se tamo obračunala sa pripadnicima ekstremnog Hamasa koji raketama gađaju Izrael. Stradalo je 1.400 Palestinaca uglavnom civila.

„Vi ste ubice žena i dece”, izjavio je tada premijer Tajip Erdogan i optužio Izrael da je glavna prepreka miru na Bliskom istoku.

Prema navodima lokalnih medija, predsednik vlade Erdogan je odlučio da skrati sadašnju turneju po Latinskoj Americi i sutra se vraća u zemlju.

V. Lalić

objavljeno: 01.06.2010.

Poslednji komentari

Đerđ Juhas | 06/06/2010 10:03

Nek niko ne uporedjuje zidove sa srbima!
Srbi od vajkada zive na svojoj teritoriji! I jeste: KOSOVO je srpsko, uprkos tome da tamo zivi albanci t.j. siptari. To je istorijska teritorija i jezgro Srbije!
Albanci na Kosovu NEMAJU PRAVO za tu teritoriju! Oni imaju svoju drzavu, nek se presele tamo kod svojih.
Ja, licno, nikako ne mogu da priznam samostalnost takozvane kosovske siptarske drzave!
Ali je Srbija kriva za to sto je doslo do sve ovog, jer za srpski zivalj nije bila komforna ta teritorija i napustila, dok su siptari urazmnozavali se u tu teritoriju.
No, cak ni onda ne moze odseci od Srbije!

Sasvim je drugacija situácija sa zidovima i palestincima. Izrael je 1947. godine stvorila Velika Britanija (sumnjam, da su britanski jevreji u to imali veliki pritisak a Britaniju). Sa tim su oduzeli teritorije od palestinaca (koji su bili sefard jevreji, dok nisu presli na islamsku veru).
Pogledajte a Google-u grad Gazu. Ocaj. Kao crni ski-fi.

Bog i batina  | 07/06/2010 13:31

Quod licet Iovi, non licet bovi. To je sva istina: zakon jačega.

Dajan  | 07/06/2010 22:45

@Đerđ Juhas, 06/06/2010, 10:03-"
Izrael je 1947. godine stvorila Velika Britanija" - To NIJE tacno! Kao da Vam nije poznato da su Britanci svim silama pokusavali da sprece stvaranje jevrejske drzave. Britanci su imali i vojni okrsaj sa Izraelcima zbog toga. Slavnom Mosi Dajanu su Britanci cak iskopali oko: dok je dvogledom osmatrao bojiste britanski metak je pogodio u dvogled i Mose Dajan je izgubio oko!

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije