Meni

Svet

Makedonija iznajmljuje vojnu bazu Krivolak

Krivolak, čuveni poligon nekadašnje JNA biće preuređen sa namerom da se rentira za sofisticiranu armijsku i policijsku obuku zainteresovanim zemljama

Skoplje sprema adaptaciju svojevremeno najvećeg poligona u Evropi (Fotodokumentacija „Politike”)

Specijalno za „Politiku”

Skoplje, 18. januara – Krivolak, nekadašnji najveći i najreprezentativniji vojni poligon u Evropi, ključna baza za uvežbavanje ondašnje JNA, od osamostaljenja Makedonije, za poslednjih osamnaest godina doživeo je više transformacija nego za pola veka prethodnog postojanja.

Ovih dana u Ministarstvu odbrane Makedonije najavljuju njegovo novo prilagođavanje za iznajmljivanje zainteresovanim zemljama i njihovim armijama. Znači, Krivolak neće menjati namenu, ali će sve njegove prirodne prednosti – položaj, konfiguracija terena, rasprostranjenost i udaljenost od urbanih naselja, uz adekvatnu novčanu nadoknadu – biti ponuđene zainteresovanim zemljama odnosno njihovim armijama.

O ovakvoj nameri javno je ovih dana govorio ministar odbrane Zoran Konjanovski, obelodanivši da će u naredne dve godine Krivolak biti uređen i snabdeven svim tehničkim pomagalima neophodnim za sofisticiranu obuku vojnih i policijskih snaga.

Projekat će biti realizovan u dve faze, u prvoj će domaćim sredstvima biti izgrađena sva neophodna infrastruktura: prilazni putevi, naselje za stanovanje i objekti za stacioniranje najmodernije vojne tehnologije.

U drugoj fazi, planiranoj za narednu godinu, koja će biti realizovana uz pomoć stranih investitora, na Krivolaku će biti instalirana moderna vojna tehnika neophodna za treninge pripadnika vojske i policije.

Ministar Konjanovski se pohvalio da je ideja za adaptaciju Krivolaka njegova, a da su je prihvatili domaći vojni stratezi i da je Ministarstvo odbrane već izdvojilo sredstva za za realizaciju prve faze.

Konjanovski je rekao da je sa svojom idejom upoznao makedonske saveznike, odnosno predstavnike Kancelarije za veze Sjedinjenih Američkih Država, i da su oni „bili oduševljeni”.

Kako je naglasio ministar Konjanovski, o preuređenju Krivolaka on je pri nedavnoj poseti SAD razgovarao i sa zvaničnicima u Vašingtonu, kad je i dobio njihovu načelnu saglasnost o spremnosti da finansijski i na svaki drugi način pomognu da se ideja realizuje.

M. Radenković

objavljeno: 19/01/2009

Poslednji komentari

vratnicausa vratnicausa | 20/01/2009 06:53

Makedonija drzava???? Pa onaj ko tako misli, da je makedonija drzava,valjda taj ne prati kretanja u makedoniji! makedonija nikad bnije bila drzava i nikad nece je biti.popsle raspada SFRJ .Makedonija je prva postala vazalna zemlja,a ne drzava!U potpunosti slazem se, sa gospodinom Breskovskim-Tearce.

Skenda  | 21/01/2009 03:26

Krivolak je stvarno "Oaza" za ratne vezbe,bio sam pijanac... a sad vise ne, lumpovao, ludovao i sa kalasom drugovao.... imam samo jedno neizvesce o vezi dopustanja "tudjih vojnika" za treniranje i usavrsavanje borbene gotovnosti ..molim vas vazi li to i za Odbrambene snage Kosova !!???

lendjel  | 21/01/2009 22:34

E kad se samo setim koliko sam puta bio tamo na gadjanju 1991 godine muka me hvata od silnih zmija leti u onim poluozidanim kampovima i komarcima koji dusu pojedose ali u sustini nosim lepa secanja

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije