Meni

Svet

Seks za novac: muškarcima je teže

Afrikanci koji naplaćuju jednopolne odnose, skrajnuti su u bici protiv pošasti side

Afrika: žene su manje ugrožene od muškaraca

„Bolesni od side u sobu broj devet. Tuberkulozni u sobu 12. Zaraženi sifilisom u osam.” U krcatoj čekaonici doma zdravlja u Mombasi u Keniji, grlate medicinske sestre ovako razvrstavaju prisutne pacijente.

Javna prozivka obolelih – rutinska je praksa u državnoj bolnici luke, koja slovi za centar seks-turizma na istočnoj obali Afrike. Nametnuta diferencijacija ispred ordinacija teško pada tinejdžerima koji su zaglavili u Opštoj obalskoj bolnici u Mombasi, nakon upuštanja u seksualne odnose sa strancima i strankinjama na egzotičnoj obali Indijskog okeana, otkriva zajednički izveštaj UN Programa za razvoj (UNDP) i Radne grupe za obrazovanje i zaštitu seksualnih radnika Južnoafričke Republike.

„Svet malo zna o zdravstvenim mukama muškaraca koji stupaju u jednopolne odnose. Ako svet hoće da iskoreni sidu, mora biti smeo da se suoči i sa ovim osetljivim temama, o kojima priznajem nisam bio vičan da govorim na početku karijere na Ist Riveru. Ali, milioni života su u pitanju, pa je razgovor svakako neophodan”, upozorio je ovih dana generalni sekretar UN Ban Ki Mun u Njujorku.

Broj zaraženih sidom u svetu danas ponovo raste, posebno među muškarcima koji biraju jednopolni seks. Čak 71 odsto nosilaca neizlečivog virusa u SAD spadaju u grupu poznatiju pod akronimom MSM (men who have sex with men – muškarci koji imaju seks sa muškarcima), navodi izveštaj UN. Istovremeno, trećina novih slučajeva sifilisa 2009. godine registrovana je u redovima grupe MSM. Slična zastrašujuća statistika važi za Južnoafričku Republiku, ali i dobar deo Podsahare – neslavnog rekordera po broju zaraženih, nelečenih i umrlih od side u svetu, tvrde tri odvojena istraživanja u Johanesburgu, Durbanu i Mombasi.

Od početka milenijuma Afrika je snizila broj novih HIV infekcija sa 2,2 miliona godišnje 2001. godine na 1,8 miliona novih slučajeva 2009, radikalnom izmenom stava država i vlada o značaju lečenja obolelih. Ipak, od 50 miliona stanovnika JAR 5,7 miliona „nosi” smrtonosni virus, 7.000 novozaraženih registruju dnevno, dok je u Sovetu – najvećem prigradskom naselju petomilionskog Johanesburga – polovina homoseksualaca HIV pozitivno.

Gde se leče Afrikanci koji biraju jednopolne odnose, kao i oni koji taj seks naplaćuju na plažama u Mombasi, Durbanu, Marakešu, zimbabveanskim i kongoanskim rudnicima, na parkinzima duž transkontinentalnih saobraćajnih ruta na Crnom kontinentu?

Prva međunarodna konferencija o sidi među muškarcima koji održavaju (redovne ili povremene) seksualne odnose sa drugim muškarcima, održana nedavno u Durbanu (JAR), otkrila je da Crni kontinent, ali i ostatak međunarodne zajednice, zna veoma malo o prostituciji među Afrikancima.

„Ako vam otkriju sifilis u analnoj zoni, bolničari vas često javno izvrću ruglu, pitajući pred svima šta i sa kim skaredno radite. Lečenje postaje golgota u konzervativnom okruženju”, istakao je mladi seksualni radnik na konferenciji u Durbanu.

Dobrovoljna jednopolna naklonost, homoseksualni odnosi zbog ćara ili zbog izbegličkog preživljavanja u stranoj zemlji, među glavnim su razlozima koje muškarci na Crnom kontinentu navode kao ulazak u svet strasti bez žena.

Siromaštvo i manjak znanja o opasnostima seksa sa pohotnim klijentima koji nude alkohol i drogu, zahtevajući analni užitak bez „gumice”, otvaraju prostor za širenje side koji izmiče statistikama.

„Zovemo ih ’mušterije posle devet sati uveče’. To su obično oženjeni muškarci, koji mogu da pobegnu od kućnih obaveza tek kad padne mrak. Imaju vremena samo za ’brzinski snošaj’, obavezno traže da niko ne nosi kondom, i za to dobro plaćaju”, prenosi južnoafrički dnevnik „Mejl end Gardijan” ispovest jednog seksualnog radnika iz Johanesburga.

Obolele muške prostitutke u JAR odskora imaju na raspolaganju specijalizovane klinike za lečenje MSM populacije širom zemlje.

Sidom zaraženim tinejdžerima oko ekvatora još nema ko dostojanstveno da pomogne.

Tanja Vujić
objavljeno: 27.06.2011.

Poslednji komentari

Vladislav MARJANOVIC | 27/06/2011 11:18

Sokantno je sto se ovakvi stavovi o seksualnim odnosima javno propagiraju i silom namecu javnosti samo da bi se iz toga izvukao politicki kapital odn. materijalni profit. Za slobodu trgovine drogom vodjen je u 19. veku opijumski rat. Pokrenula ga je tada najveca kolonijalna sila, Velika Britanija. U XX veku su "Koka Kola" i duvanske kompanije sistematski radile na tome da zadobiju potrosace. Pritom su njima poznate stetne posledice pusenja i pjenja koka kole decenijama skrivane od javnosti. Od osamdesetih godina proslog veka sistematski se propagiraju jednopolni odnosi kao simbol demokratizacije drustva i oslobadjanja licnosti, iako su posledice po zdravlje odavno poznate. Danas jednopolni odnosi, sutra incest, prekosutra zoofilija, a onda nekrofilija. U (neo) liberalizmu sve je dozvoljeno sto ide na ruku atomizaciji drustva, jer sta ako se drustvene snage osveste i objedine?

Maximum Overdrive | 27/06/2011 11:45

Nemam sex.,nemam probleme.Igram igrice od jutra do mraka s pauzama za obroke,tu i tamo pogledam neki film,slusam muziku,procitam strip,knjigu - milina! A vi,kako hocete..Srecno vam bilo sa vasim nacinima zivljenja! Ja sam se izdiferencirao na vreme! Ko sa ljudima tikve sadi...

Гоца Сликарка | 27/06/2011 13:41

Потпуно се слажем са предавачем којег је слушала госпођа Ана Давид, али , увек постоји али, да је здравство какво треба не само код нас већ свугде у свету а ето нарочито у Африци не би било толико проблема, било би али мање, ако то што раде мушкарци не би рецимо радили, него да раде само са женама , мислим на аналне односе, да ли мислите да исто не може да се добије, може наравно, и где смо опет код здравства, страшно је што се стално појављују све неке нове болести приликом ступања у сексуалне односе, а здравство и лабораторије не прате баш тако добро, неке и прате али су ретке , можда их треба имати више, а те здравствене раднике у Африци који такве ствари коментаришу на тај начин Бан Ки Мун звани "јегуља" би требао одмах да их отпусти ако већ неће неко од њихових шефова, а и такве шефове који то толеришу, треба тако уредити здравство да све што не ваља може доћи и до УН и да УН у циљу заштите становништва могу да одреагују, иначе зашта постоје.
Ево ово је Бан Ки Мун лепо покренуо

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije