Meni

Svet

Skejtbord sveštenik hit na Internetu

Umesto iza oltara, mađarski sveštenik širi reč Božiju na skejtbordu

Sveštenik Zoltan Lendva vožnjom na skejtbordu privlači mlade vernike Foto AFP

„Da li se sećate onih čuvenih majica na kojima je pisalo: Vožnja skejtborda nije zločin? Sudeći po jednom mađarskom svešteniku, to ne samo da nije zločin, već nije ni greh”, započinje poznati muzički MTV kanal svoju priču o jednom rimokatoličkom svešteniku koji je postao apsolutni hit na Internetu, nakon što je njegova propoved pre izvesnog vremena „osvanula” na popularnom vebsajtu Jutjub. Iako u njegovoj propovedi nema ničeg novog što bi moglo da privuče pažnju katoličkih vernika ali i brojnih znatiželjnika, sveštenik je postao senzacija zbog načina na koji širi Božiju reč – tačnije, umesto iza oltara Zoltan Lendvai se odlučio da veru propoveda uz pomoć skejtborda.

Kako je izvestio britanski dnevnik „Telegraf”, kao glavni glumac u video-snimku „Smešni sveštenik na skejtbordu” pojavljuje se Lendvai (45), rimokatolički sveštenik iz Rediča, malog mađarskog grada na granici sa Slovenijom. Obučen u klasičnu dugu crnu mantiju, on kao pravi profesionalac upravlja skejtom i pri tom podučava (prvenstveno) mlade katoličkoj veri. Mediji se slažu da ga upravo takav način propovedi izdvaja od ostalog klera, a brojni poznavaoci prilika kažu da bi Lendvai mogao da bude pravi uzor svojim kolegama po mantiji, koji već duže vreme muku muče s praznim crkvama i nedostatkom pastve.

„Mnogo puta sam osetio da je upravo to način na koji mogu veliki broj osoba da približim Isusu”, istakao je Lendvai za agenciju Rojters i dodao kako je skejt naučio da vozi još kao tinejdžer, s nepunih 14 godina. Međutim, „tek kada sam postao sveštenik shvatio sam da ova veština može biti mnogo efikasnija od klasičnih propovedi i da može mnogo više da mi pomogne da mlade privučem u crkvu i da im pokažem ’put do Boga’”.

I očigledno to mu je pošlo za rukom. Jer, kako prenose javna glasila, veliki broj uglavnom mladih vernika prisustvovao je nesvakidašnjem događaju – Lendvai na skejtu na jednom parkiralištu propoveda i pokazuje svoje „znanje” – koji je snimljen i koji je već za nekoliko dana završio na Internetu gde ga je pogledalo više od 200.000 ljudi iz čitavog sveta.

Inspiraciju za ovo prilično neobičajeno ponašanje, „šašavi sveštenik” je dobio od, kako kaže, svetog Đovanija Boska, italijanskog sveštenika i učitelja iz 19. veka koji je čitav svoj život posvetio siromašnoj deci i mladima, a koje je katoličkoj veri podučavao upravo pomoću raznih igara.

„Veoma uživam u vožnji skejtbordom. Moja ljubav prema vožnji je samo jedan od načina da se približim ljudima, a zatim da sve njih približim našoj veri”, objasnio je Lendvai.

U tome ima mnogo uspeha, pa Bi-Bi-Si ističe da je mađarskom svešteniku pošlo za rukom da, između ostalih, „trojica tinejdžera, koji nikada ranije nisu kročili u crkvu, počnu redovno da dolaze i to nakon što im je Lendvai pokazao nekoliko trikova na skejtu”.

Konačno, ostrvska glasila ističu da se Vatikan još nije oglasio povodom ove novotarije. Ostaje nejasno da li Sveta stolica ćuti zato što je nezadovoljna, pa svoje nezadovoljstvo ne želi da deli s javnošću, ili im prija da, nakon dužeg perioda u kojem se crkva spominjala samo po zlu (slučajevi pedofilije koji su prijavljeni širom sveta i ostavke brojnih biskupa i sveštenika), mediji počnu da izveštavaju i o nečemu što je svakako nesvakidašnje, ali rimokatoličku crkvu predstavlja u najboljem svetlu.

R. Škorić

objavljeno: 22/08/2010

Poslednji komentari

Vlada Serdarevic | 22/08/2010 17:56

...haa, pa nisu jos nista probali, moze se rec Bozija siriti i iz nekog cepelina ili direktno iz bolida F1.
Dobar komercijalni pristup, sad ce deca umesto na zvake i video igre, trositi pare na prilog u crkvu.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije