Meni

Свет

Хилари Родам Клинтон за „Политику”

Стратегија за 21. век

Сједињене Државе и Русија потписаће данас у Прагу нови споразум осмањењу стратешког наоружања (СТАРТ), смањујући бројстратешких нуклеарних бојевих глава у нашим арсеналима на ниво који није виђен још од прве деценије нуклеарног доба. Ово доказиво смањење двеју највећих светских нуклеарних сила одражава нашу посвећеност основној погодби Споразума о неширењу нуклеарног оружја (НПТ) – сви народи имају право да траже мирно коришћење нуклеарне енергије, али нањима јеи одговорност да спречавајунуклеарно ширење, а они који поседују ово оружје морају да се крећу у правцу разоружања.

Овај споразум је само један од неколико конкретних корака које Сједињене Америчке Државепредузимајуда испунеобећање председника Обаме да ће учинити Америку и свет безбеднијим и то смањењемопасности које долазе од нуклеарног оружја, његовог ширења и тероризма.

Председник је у уторак најавиоИзвештај о ставуВладе САД према нуклеарном питању, који пружа смернице за смањење улоге и броја нашег нуклеарног оружја, а у исто време ефикасније штити САД и наше савезнике од претњи данашњице које захтевају најхитнију реакцију.

Следеће недеље, председник Обама угостиће више од 40 лидера на Самиту о нуклеарној безбедности радишто бржег обезбеђивања свих осетљивих нуклеарних материјала како они не би пали у руке терориста.

Као и наши међународни партнери, САД улажу дипломатске напоре из којих произилазе реалне последице за земље као што су Иран и Северна Кореја, које одбијају да се повинују глобалномрежиму нуклеарног неширења.

Ови поступцишаљу јасне поруке о нашим приоритетима и нашој одлучности.

Нашим савезницима и партнерима, и свима онима који су САД дуго посматрали као гарант регионалне и глобалне безбедности можемо поручити да наше опредељење да бранимо наше интересе и савезнике никада није било јаче. Ови кораци ће нас све учинити безбеднијим.

Онима који одбијају да испуне своје међународне обавезе и покушавају да застраше своје суседе поручујемо да је свет уједињенији него икада и да неће прихватити њихову тврдоглавост.

Данашњи договор показује нашу сопствену одлучност да испунимо своје обавезе из НПТ и одговорности које САДи Русија сносе као две највеће нуклеарне силе.

Нови СТАРТукључује смањење броја стратешких нуклеарних бојевих глава које САД и Русија смеју да распореде за 30 одсто и снажне и ефикасне режиме контроле, који ће додатно стабилизовати однос наших двеју земаља, као и смањити ризик од лоше комуникације или лоше процене.

АСпоразум места не ограничава наше планове противракетне одбране – сада или у будућности.

Извештај председника Обамео ставу Владе САД према нуклеарном питањучини принципе који стоје иза овог споразума, али и наше шире политике неширења и контроле наоружања, које су део наше стратегије националне безбедности. Данас су ширење нуклеарног наоружања и нуклеарног тероризма замениле хладноратовску опасност од великог нуклеарног напада, као највеће претње безбедности САД и светској безбедности.НПР скицира нови приступ који ће обезбедити да се наше одбране и дипломатија усмере ка ефикасном одговору на ове изазове.

Као део овог новог приступа, САД се обавезује да неће користити или претитикоришћењем нуклеарног оружја против држава које немају нуклеарно наоружање, које су потписнице НПТ-а и које поступају у складу са обавезама о нуклеарном неширењу.

САДће употребу нуклеарног оружја разматрати јединоу екстремним условима како би одбранила својевиталне интересе или интересесвојих савезника и партнера. Међутим, не треба сумњатида ћемо узети за озбиљносваку државу, терористичку групу, или неки другинедржавниактер који подржава или омогућава напоре терориста да набаве или употребе оружје за масовно уништење.

НПР такође наглашава блиску сарадњу са нашим савезницима широм света, и потврђује нашу потпуну посвећеност узајамној безбедности. Радићемо са партнерима наојачавању регионалне безбедносне архитектуре, као што је ракетна одбрана и други конвенционални војни капацитети. Сједињене Државе ће наставити да подржавајустабилну, безбедну и ефикасну одбрану за нас и наше савезнике докле год оваквонаоружање постоји било где у свету.

Нуклеарна пролиферација и тероризам су глобални изазови, и они захтевају глобални одговор. Зато је председник Обама позвао лидере из целог света у Вашингтон на Самит о нуклеарној безбедности и затражиће посвећеност свих држава – посебно оних који уживају у предностима цивилне нуклеарне енергије – да предузму кораке за заустављање пролиферације и обезбеде осетљиве нуклеарне материјале. Ако терористи икада дођу до овихматерија, резултат би био сувише застрашујући да би се могао замислити.

Све државе морају да признају да режим неширења не може да опстане уколико се прекршиоцимадозволи да делују некажњено. Зато радимо на постизању међународног консензуса око корака који би требало да убеде иранске лидере да промене курс, а у то су укључене и нове санкције Савета безбедности УН, који ће додатно разјаснити избор пред којим се налазе –поштовање својих обавеза или суочавањесајош већом изолацијом и болним последицама. Што се тиче Северне Кореје, наставићемо да имшаљемо поруке да није довољно да сесамо врате за преговарачки сто. Пјонгјанг мора да кренепутем потпуне и доказиведенуклеаризацијеи то без могућности повратка, уколико жели нормализован односе без санкција са САД.

Сви ови кораци, сви нашиспоразуми, самити и санкције, имају исти циљ –повећање безбедности САД, наших савезника и људи широм света.

Прошлог априла, председник Обама је са тргаХрадчани у Прагу позвао свет да наставика будућности без нуклеарних опасности, које се надвијају над свима нама више од пола века. Ово је посао живота, ако не и дужи. Али данас, годину дана касније, правимо стварни напредак ка овом циљу.

објављено: 09/04/2010

Последњи коментари

Demokratikus  | 09/04/2010 16:20

Mnogo vam hvala kao i gospodi za ovaj opsirni tekst! Mada nije mi do kraja jasno sta je pisac hteo da kaze?
U svakom slucaju zapamticu i tesko da cu vam zaboraviti

Арса  | 09/04/2010 20:24

"...сви народи имају право да траже мирно коришћење нуклеарне енергије..." Али, одмах у тексту стоји и да Пјонгјанг мора да приступи потпуној денуклеризацији! Толико хипокризије од Клинтонове горе половине се могло очекивати. Добро је што је текст ауторизован, тако да остане непорецив доказ примене двоструких аршина у међународним односима, све далеко од разумевања и договора.

Mirjana Spasojevic-Tinkovich | 11/04/2010 21:23

Petru Milovanovicu, rekoste "Bilova udovica" - nisam cula da je Bil Klinton umro - mozda je tako jer ni on ni Hileri nemaju dusu, pa to ti je kao zivi mrtvac.

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније