Meni

Buđenje Rusije

Nafta pumpa mišiće

U januaru 2005. ruski predsednik Vladimir Putin prihvatio je Državni program naoružavanja do 2015. godine, inače vrlo poverljiv dokument u kojem su precizno navedene vrste i količine oružja i opreme, kao i rokovi njihove isporuke ruskim oružanim snagama. Prethodni petogodišnji plan bio je skoro isključivo baziran na istraživačkim i razvojnim programima.

Kako je rast ruskog bruto društvenog proizvoda od šest do sedam odsto godišnje, kako je Rusija premašila i Saudijsku Arabiju u proizvodnji organskih goriva finansijski rezultati od prodaje nafte povećavaju i ruski vojni budžet. On je za 2006. godinu iznosio 667 milijardi rubalja, odnosno 24,6 milijardi dolara, ili oko tri odsto BDP. Za nabavku nove opreme i oružja 2006. godine odvojeno je 236,7 milijardi rubalja, što je povećanje od 188 milijardi u odnosu na 2005. godinu.

Najveći deo finansijskih sredstava i najviši prioritet u naoružavanju dobijaju strateške snage za odvraćanje koje garantuju "nepodnošljivu štetu" za bilo kojeg agresora koji bi prvi napao Rusiju. U arsenal strateških raketa ulaze novi interkontinentalni projektili "topolj-M" (SS-27), kao i mornaričke verzije rakete "bulava" (SS-N-30). Planirano je i uvođenje jedinstvene rakete za sve vidove oružanih snaga, koja će se razviti iz porodice projektila "topolj" i "bulava". Ipak, do 2012. godine balističke rakete RS-18/20, podmorničke rakete RSM-50754 i bombarderi Tu-95MS činiće glavninu ruskih strateških nuklearnih snaga za odvraćanje.

Rusija i sa arsenalom nuklearnih sredstava iz vremena SSSR-a još može da parira Americi kako u pogledu tehnologije tako i veličinom atomskog arsenala. Čak i američki program "rata zvezda" ne brine previše Moskvu jer ruske rakete "topolj" i "bulava" imaju mogućnost aktivnog manevrisanja duž putanje i sposobnost zaštite od laserskog i nuklearnog protivdejstva. Te ruske rakete napravljene su upravo da bi mogle da prođu kroz američki antibalistički raketni štit. Moskva trenutno ima oko 350 mobilnih lansera raketa RT-2PM "topolj" (SS-25 "sikl") od kojih svaki poseduje po jednu nuklearnu bojevu glavu RS-12M. U silosima je smešteno, osim drugih sistema, i 300 interkontinentalnih balističkih projektila RS-20, ili po NATO kodifikaciji SS-18 "satana" sa više nezavisno usmerenih bojevih glava. To su projektili od kojih Zapad najviše i strahuje, iako je general Vitalij Linik, zamenik komandanta raketnih strateških snaga Rusije, nedavno izjavio da se sistemi RS-18 i RS-20 postepeno povlače iz borbenog dežurstva, a na njihovo mesto dolaze rakete "topolj".

Ruske mornaričke nuklearne snage uvode u upotrebu tri nove atomske podmornice tipa "borej" i dve modernizovane klase "tajfun". Mornarica će do 2012. godine raspolagati sa 16 nuklearnih balističkih podmornica opremljenih interkontinentalnim raketama. Na podmornici "Dmitrij Donski" u toku je isprobavanje raketa tipa "bulava", a naoružavanje atomskih podmornica tim projektilom očekuje se u 2008. godini.

Što se tiče kopnene vojske, Rusija sada forsira proizvodnju balističkih raketa kratkog dometa tipa "iskender-M", protivoklopnih raketa "hrizantema" , tenkova tipa T-90, pešadijskih borbenih vozila BMP-3M, oklopnih transportera BTR-80, višecevnih raketnih bacača od 300 mm "smerč", a tu je i novo desantno vozilo BMD-4.

Ratno vazduhoplovstvo Rusije nabavlja nove jurišne avione Su-34, modernizuje aparate Su-27 na model Su-27SM, kao lovce presretače Mig-31 na model Mig-31BM. Strateška avijacija modernizuje i oprema bombardere Tu-160 raketama Kh-555 "raduga". Godišnje se napravi po jedan novi strateški bombarder Tu-160.

Helikopterske jedinice sada dobijaju nove helikoptere Mi-28N, transportna flota avione Il-76MD sa novim motorima. Protivvazdušna odbrana uvodi u operativnu upotrebu raketni sistem S-400 "trijumf", a ratno vazduhoplovstvo trenutno ima 35 pukova opremljenih raketama zemlja–vazduh tipa S-300.

Ruska ratna mornarica ubrzano se modernizuje, jer ima i posebnu naklonost predsednika Putina, njegov otac bio je podmorničar u Baltičkoj floti, a deda oficir u Severnoj floti. Mornarica dobija nove fregate tipa 22350 "Admiral Gorškov". Treba da bude izgrađeno pet takvih modernih fregata "stelt" tehnologije ("nevidljive" za radare, odnosno smanjen radarski odraz). Deplasman tih fregata biće između 4.000 i 5.000 tona. U planu je i izgradnja nove klase razarača razvijenih iz tipa "sovremeni" težine oko 8.000 tona, kao i novih fregata tipa "gepard". Mornarica kupuje i rakete tipa Kh-35 "uran", protivtorpedne sisteme "paket", dizel podmornice klase "Sankt Peterburg". Nosač aviona "Admiral Kuznjecov" dobiće jaču užad za kočenje aviona, a mornarička avijacija usavršene avione Il-38N sa radarskim sistemom "novela".

Kosmičke snage Rusije kupuju 12 raketa–nosača za lansiranje novih satelita iz sistema "GLONASS". Taj sistem ima trenutno 18 satelita u orbiti i skoro svi su deo vojnog programa, jer od 97 ruskih satelita u svemiru njih 60 ima vojnu namenu.

Moskva je za svoje oružane snage odredila i povećanje plata od 67 odsto za period do 2008. godine i izgradnju novih 150.000 stanova...

objavljeno:

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije