Meni

Sezonski radnici

Berači malina na ceni

Branje malina na parceli Stojića u Mirosaljcima (Foto S. Jovičić)

AriljeVlasnicima malinjaka u ariljskom kraju, srcu srpske malinarske proizvodnje, nije nimalo lako kad nastupi sezona berbe. Silno "crveno blago" valja prvo obrati, pa ga za izvoz spremiti... a do sezonaca berača se baš teško dolazi. Uzalud beračka nadnica od 10 do 15 evra, tri obilna obroka, obezbeđen smeštaj, odmori tokom branja i razne druge pogodnosti. Onih koji bi trebalo da, i po žezi, vredno rade u malinjacima – nikad dovoljno.

Gazde tragaju za sezoncima još pre nego što počne berba. U ariljskom kraju, inače, mnogi imaju parcele pod malinama i spremni su da plate za pomoć u radu, ali ovde slobodne radne snage gotovo da nema, pa se angažuju berači iz drugih mesta Srbije, katkad i preko Drine. "Sezonac" neretko obeća gazdi da će doći da radi, a potom ne dođe, neki drugi posao ga odvuče. Onda se vlasnici malinjaka snalaze kako znaju i umeju, berački posao nude i onima za koje znaju da su loši radnici, nužda ih na to natera. Ili cela porodica vlasnika zavrne rukave i posveti se malinjaku, a sve drugo dok berba traje jednostavno zapostavi.

U domaćinstvu svetskog rekordera u prinosu malina po hektaru Milomira Stojića iz Mirosaljaca ovih dana malinu na četiri hektara bere čak 80 sezonskih radnika. Dok se druge gazde muče kako da do berača dođu, kod Stojića ih uvek ima dovoljno, a i vredno rade. Najviše ih je iz Republike Srpske, pa iz gradova Srbije. Recimo, iz Priboja, gde je standard zbog stanja u privredi opao, rado dolaze da u ariljskom kraju dodatno zarade.

A cela porodica Stojić, vidljivo je to, baš se trudi da u svemu ugodi beračima. Gazde-rekorderi kažu: "Ne odvajamo ih od nas, zajedno obedujemo (što nama na trpezi, to i njima), peremo im veš, družimo se, nastojimo da primete pažnju i da se osećaju kao članovi porodice. Tokom berbe omogućimo im češće pauze zbog vrućine, odmore se kad žele. Plaćanje je uredno, uvek prema dogovoru. Naravno, posao se mora obaviti. Dakle, prihvatamo ih kao svoje, jer jedino tako znamo da će dobro odraditi i ponovo doći."

Da je tako, svedoči to što su kod Stojića uvek uglavnom "stari" berači, oni koji ovde godinama dolaze, očigledno zadovoljni odnosom porodice prema njima. Ovih dana više od pola sezonaca u ovom domaćinstvu ranijih leta brali su na ovim rekorderskim, natprosečno rodnim parcelama malinu. U razgovoru sa jednom beračicom koja je kod Stojića došla čak iz Konjica, ženom srednjih godina, čuli smo da je veoma zadovoljna odnosom ove porodice prema radnicima.
objavljeno:

Poslednji komentari

Andreja Prvanovic | 24/06/2015 12:15

Kako doci u konrakt i da li trebaju jos beraci?

ANA MARKOVIC | 08/07/2015 23:46

ja sam upravo dosla iz berbe malina i zelim da podelim svoje iskustvo.Kao prvo nasla sam coveka preko interneta sve smo se super dogovorili dok nismo otisli tamo.kao prvo smestaj je bio ocajan,presli smo nekako preko toga,radili smo po 15 sati dnevno,nikad nisu bili zadovoljni i uvek je nesto smetalo,gazdarica ima 25 god,vikala je na sve radnike svaki dan,a da ziveli smo iskljucivo na sendvicima i hamburgerima.Gazda je realno bio ok,ali nikad nije bio kuci i nije mnogo obracao paznju na nas.Bilo je uvek napeto,pustali su nam struju samo po 3 sata a kupali smo se u nekoj drugoj kuci ma strasno,nije je zanimalo dali je jako sunce ili kisa moralo je da se radi.Sve smo izdrzali ali njen teror nismo mogli i vratlli smo se posle 10 dana.Zelim da kazem da svi koji idu u ivanjicu da se prvo dobro raspitaju pa onda krenu da rade

mirko popović | 28/07/2015 23:29

Kao prvo obećano je: plaćen put, tri obroka i rad od 6 do 6, isplata svako veče...
REALNOST, nema kupatila, grejali smo vodu u loncu, rad od 4,30 do 20 i 30, prvi obrok u 11 sati ( do tada nema odmora) drugi u 22 sata I TO JE SVE pauze nema , cigareta samo radeći. Kiša od 1 sat odbijena 1000 dinara , Isplata na kraju posla DAKLE NIŠTA OD DOGOVORENOG Mesto je Erčege kod Ivanbjice. Na kraju je bilo stani pani za plaćanje jer NI NJEMU MALINE KOJE JE PREDAO NISU PLAĆENE PA DA MU OSTAVIMO ADRESU DA POŠALJE NOVAC. Na pitanje kada će to biti rekao je da ne zna jer ni ona od prošle godine nije plaćena. Jedva smo uzeli svoj novac. Ali nam je odbio čak i po kilogram malina koje smo poneli deci.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije