Meni

Tajni život visokog društva

DUŠKA JOVANIĆ

Većina nas koji smo odrasli u socrealističkom ubeđenju da bogati ne umeju da vole, misli kako tu nema mesta ni gorčini, ni gadljivosti. Jedino nam, za sada, ostaje žaljenje što tih likova nije više (zaista treba da nas zabrine vest da se samo jedan predstavnik srpske finansijske elite nalazi na famoznoj "Forbsovoj" listi), jer od čega ćemo mi praviti novine!? Dobro, to što su malobrojni i uglavnom bez odgovarajuće tradicije vrlo brzo će se promeniti u njihovu korist, kao i činjenica da će oni raspoređivati i postavljati predsednike i političare, a ne predsednici njih, kao što je to bilo za vreme Miloševića.

Ne treba, naravno, zaboraviti ni sumornog Engleza Džordža Orvela koji je odavno cinično zaključio da su "neki od nas više jednaki od drugih", predviđajući da recept za ulazak u onaj deo sveta na kome piše "elita" jednostavno ne postoji, ukoliko nije naivno verovanje  u priče o mukotrpnom radu.

U zemlji u kojoj se doskora luksuzom smatrao odlazak na letovanje, pa čak i na ručak u kafanu, teško je biti subjektivan.

Što se srpske biznis elite tiče, ti momci i retke devojke su se odavno skućili, uselivši se u prave mauzoleje i Tutankamonove gajbe, tako da su u ovom tranzicionom agregatnom stanju počeli da skupljaju privatne avione, što je za svaku pohvalu, jer tako pojam srpskog džet-seta dobija pravi smisao, gotovo svi su se oslobodili loših navika, ali ne i kiparskih računa što ide na ruku piscima neautorizovanih biografija. Političari se sve uspešnije brane i bolje oblače, o kulturnoj eliti i dalje na žalost najbolje govore njihova dela, ali ne i imovinska karta, folk majstori su u fazi slikanja i prikazivanja firmirane garderobe i kubikaže silikona, preživeli kontroverzni bumbari su iz klizavih trenerki i kabriolet mokasina uplovili u neke ozbiljnije vode, a čini se da najpovlašćeniji status imaju "bogati i slavni" čiji se javni život odvija na stranicama tabloida. Njih niko ne hapsi, mada je malo kome jasno odakle im lova.

Bilo bi najlakše reći da ulaz u pojedine klubove treba zabraniti vipovcima, jer bi jedino tako rulja mogla nesmetano da ulazi a, po svemu sudeći, iz tih podruma i izlazi s glavom na ramenima. Ok, za sada se to još ne praktikuje, a i eliti bi bez običnih smrtnika bilo smrtno dosadno, veruju promoteri lokalnog noćnog života kao najvećeg srpskog brenda.

Gotovo svi viđeniji srpski tajkuni su dugo i jako oženjeni! Sezona spektakularnih razvoda nije se baš najbolje "primila" u Srbiji, ali zato lepe devojke jesu!

Većina srpskih političara i tajkuna bi najradije platila da se nikada ne sazna na koliko i kakvih adresa stanuju, što je naša greška. Zato ih pod hitno treba ohrabriti da počnu da se ponašaju kao sav bogat, opušten svet.

Glavni problem beogradskih sponzoruša nisu mesta, nego je za njih poguban zakon velikih brojeva, jer Srbija zaista nema toliko bumbara, fudbalera, menadžera i moćnika opšte prakse, koliko ima dobrih riba. Izgleda da će te pin-up devojčice morati da promene ili Srbiju, ili sebe.

Budući da sam vrlo staromodna i hedonistički nastrojena, obožavam restorane i devizu: think global, eat global

Zalutam ponekad i na neku genijalnu narodnjačku tresku s nadom da ću se makar ritualno popeti na sto u ritmu muzike za ples!

Novinar

objavljeno:

Poslednji komentari

Milos Papic | 10/04/2010 19:45

Draga Duska,gledajuci te malopre na "Pink",usi mi je zaparala tvoja recenica "da se muskarci plase da pridju jakim zenama".Tako je i kod LOTO-a. Mnogi kazu : "Ma nece bas mene". A jedna francuska izreka glasi : "Mnogi srecu nisu dobili,jer je nisu ni trazili". Da li ja upravo igram "LOTO"? Ili sam dovoljno hrabar i lud da kazem sta osecam? A pritom nisam ni manijak,ni psihopata... Samo obican momak od 35 godina koji pokusava da se ukljuci u raspetljavanje ovog problema. A moj je problem sto sam zaljubljen u tebe... Zato se vracam na pocetak svog teksta...

Josip Radeljak | 16/06/2013 23:19

Iznimno i iznenađujuće duhovito !
Complimenti !

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije