Meni

Razvod braka

Srbi ne veruju predbračnom ugovoru

Za dve godine, koliko postoji ovakva zakonska mogućnost, zaključeno je svega nekoliko desetina predbračnih ugovora na teritoriji cele Srbije.

– Ranije je Zakon o braku i porodičnim odnosima imovinu stečenu u braku smatrao zajedničkom, dok novi zakon dozvoljava da se ona unapred, sporazumno, reguliše. Predbračni ugovor podrazumeva podelu postojeće, ali i buduće imovine pre sklapanja braka. Pojam „buduće imovine” sam po sebi izuzetno je interesantan s obzirom na to da se, praktično, deli imovina koja još nije stečena. Pojednostavljeno, to bi moglo da se svede na ono narodno „sada nemamo ništa, a sve što budemo stekli podelićemo kako nam odgovara” – objašnjava Vesna Sekulić, sudija i portparol Prvog opštinskog suda u Beogradu.

– Predbračnim ugovorom se, najpre, zaštićuju oni koji su već stekli izvesnu materijalnu sigurnost, a izvesno je da će se to nastaviti i u nekom narednom periodu. S druge strane, potpisivanje dokumenta je i neka vrsta sigurnosti da se brak ne zaključuje iz interesa. Verujte, veliki je broj onih koji nemaju šta da dele, pa ni ne razmišljaju o zaključivanju ugovora – objašnjava sudija Sekulić.

M. Derikonjić

-------------------------------------------

Poznati i predbračni ugovori

Najpoznatiji par koji je svoj imetak podelio pre nego što je stao pred matičara jesu fudbaler Nemanja Vidić i njegova supruga Ana. Mediji su spekulisali da je, neposredno pre sklapanja braka, „u igri” bilo čak 25 miliona evra. Nije utvrđeno ko je inicirao sklapanje ugovora – Ana, Nemanja ili njihovi advokati. U svakom slučaju, sadašnja gospođa Vidić je pristala. Tražila je samo da, u slučaju razvoda, Nemanja nastavi da se stara o deci i obezbedi im stan u kojem će živeti.

Javnost spekuliše i da je još jedna Srpkinja potpisala predbračni ugovor. Reč je o Slavici Eklston, ženi kralja automobilizma i multimilijardera Barnija Eklstona. Njih ovaj papir nije sprečio da im brak traje više od 20 godina.

--------------------------------------------

Koliko košta razvod

Administrativna taksa koju su supružnici koji su odlučili da se razvedu dužni da plate iznosi 1.800 dinara. Ne plaćanje takse, ne odlaže razvod braka, ali odlukom sudije ona može da bude prinudno naplaćena.

objavljeno: 10.02.2008.

Poslednji komentari

 | 11/02/2008 20:30

Ni ja ne verujem u predbracni ugovor; mi smo sklopili BRACNI ugovor.

 | 12/02/2008 00:54

to u srbiji potrebno da bi zena stekla neko pravo na zivot u braku a ne samo muskarac da se pita za sve da trosi lumpuje i kocka a onda nasrne na zenu i udri batine,pravi manijaci.

nik nik | 12/02/2008 10:07

Колико кошта развод

Административна такса коју су супружници који су одлучили да се разведу дужни да плате износи 1.800 динара. Не плаћање таксе, не одлаже развод брака, али одлуком судије она може да буде принудно наплаћена.

Ovo samo dokazuje tragediju tz. savremenog drustva koje ne samo da ne stiti porodicu kao osnovnu celiju drustva, ne sankcionise nebrigu o porodici i deci, nego cak sarkasticno pravi lakrdiju od braka sa "niskom CENOM razvoda od 1800 dinara"...!? Svako na svoju stranu a deca na ulicu! Svaka "cast" tz. modernim zakonodavcima i pravosudju! NO COMMENT! (Pa znamo da i dileri droge kod nas dobijaju u 90% slucajeva uslovnu kaznu!? To je "briga" za decu i omladinu... TUZNO, UZASNO!)

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije