Meni

Eko oko

Plava špilja na Kapriju – zatvorena za posetioce

Ponos i ukras čuvenog italijanskog mondenskog letovališta, ostrva Kapri u Napuljskom zalivu, jedno od brojnih čuda prelepog Apeninskog poluostrva, zagađena je oskrnavljena i zatvorena za turiste!

Zagađen plavi dragulj Italije

Vest je u rekordnom vremenu obišla svet – čuvena „Plava špilja (GrotaAzura), ponos i ukras čuvenog italijanskog mondenskog letovališta, ostrva Kapri u Napuljskom zalivu, jedno od brojnih čuda prelepog Apeninskog poluostrva, zagađena je, oskrnavljena i zatvorena za turiste!

Šta se dogodilo? Između mesta Amakapri i Marina Grande, na ovom divnom ostvru koje je bilo inspiracija švedskom lekaru za njegov roman „San Mikele“, ostrvu koje je meta turističkih hodočasnika iz celog sveta tokom cele godine, krajem avgusta na površini mora pojavila se pena, zapravo mrlja, praćena neprijatnim mirisima, isparenjima koja su bila toliko jaka da su štipala za oči! Lokalni vlasnici brodica koji prevoze turiste do „Plave špilje“ odmah su signalizirali lokalimvlasti da se nešto čudno događa i da je more u okolini Špilje, sve, samo ne čisto. Nakon prvog uvida u okolinu čuvene pećine, karabinjeri operativne ekološke jedinice i lučka straža, zabranili su posete „Plavoj špilji“ i naložili hitnu intervenciju nadležnih institucija, a od eminantnih biologa zatražili detaljnu analizu stanja mora u neposrednoj blizini pećine.

Odmah su se oglasile nadležne vlasti i objasnile da su morske struje, ali i plima i oseka, donele tečne zagađivače, koji su, očigledno, ilegalno izbacivani i odlagani na morsko dno. Na osnovu prvih rezultata istrage, koju je naložio pomoćnik državnog tužioca Aldo De Kjara, po svoj prilici, iza svega stoji potpis napuljske mafije, koja je poznata pod imenom „Komora“.

Napulj je jedna od najvećih evropskih luka, preko koje gotovo sva roba sa Istoka ulazi u Evropu. Napuljska mafija, njeni poslovi sa otpadom, doneli su joj visoko mesto na listi jedne od najbolje organizovanih kriminalnih organizacija u svetu. Svet još pamti rat koji je u januaru 2007. Komora vodila sa italijanskom vlašću kako bi zadržala monopol u trgovini otpadom. Slike Napulja koji je se mesecima gušio u otpadu, tada su obišle svet. Ishod tog rata, između ostalog, bio je i pad vlade Romana Prodija, koji nije uspeo da iz njega izađe kao pobednik.

Ovog puta je na Kapriju, ruka napuljskog kriminala uz pomoć lokalnog stanovništva, neometano nanela štetu životnoj sredini, morskom dragulju kojim se Italija diči, samo i jedino zato da bi izvukla ličnu korist, navedeno je u prvom saopštenju sudskih istražitelja, nakon saslušanja svedoka. Dvojica radnika firme zadužene za kanalizacioni otpad, prema prvim nalazima, optuženi su da su zagađujuće materija izbacili u zonu koja je pod specijalnom zaštitom zbog prirodnih lepota, dakle, uradili su to sa predumišljajem, dakle, preti im ozbiljna zatvorska kazna.

 Nekoliko dana pre nego što se u okolini „Plave špilje“ pojavila mrlja u moru, u neposrednoj blizini jedne od najčuvenijih plaža na ostrvu Kapri, Banjo Tiberio, na pučini, na otvorenom moru, uhvaćen je izgrednik koji je izbacivao veliku količinu stakla u more. Karabinjeri su ga odmah uhapsili. Izgrendik je odmah smešten u kućni pritvor, gde očekuje suđenje, koje će svakako prekršiocu zakona doneti teške konsekvence, koje za ovu vrstu devastacije životne sredine predviđa italijanski zakon.

Zorica D. Marković
objavljeno: 28/09/2009

Poslednji komentari

milana  | 30/09/2009 21:03

Da nije u pitanju radioaktivni otpad?

mihajlo simić | 07/10/2009 04:51

Iako ekološka svest polako ulazi čak i u one najtvrdokornije glave ipak se planeta zemlja sve više
zagađuje, to je (gotovo) ne rešiv problem, porast stanovništva i brza (nezaustavljiva) industrijalizacija
uzimaju svoj danak u ekološkoj devastaciji planete,
zato se i pojavila globalizacija kao jedan oblik svesti
čoveka pred opasnošću koju on (čovek) sam predstavlja za prirodu (živi svet) pa samim tim i za sebe. Mnogi
lokalni političari to neshvataju ili pokušavaju nekom
(svojom) "antiglobalističkom" demagogijom da zavode
birače i tako "plivaju" (ostanu) u politici, naravno
svaka medalja ima dve strane, ali treba znati šta je neminovnost a šta je mogićnost izbora.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije