Meni

Potrošač

POTROŠAČ PITA

Kako dekodirati mobilni telefon

Kada istekne ugovorna obaveza ili korisnik promeni operatera, uređaj je moguće koristiti i u drugoj mreži

Mobilni telefoni koje korisnici kupe kod operatera uz pakete usluga kodirani su samo za korišćenje u toj mreži, međutim, postavlja se pitanje šta se dešava kada istekne ugovorna obaveza ili kada korisnik promeni operatera.Da li u takvoj situaciji telefon može da se otključa i da se koristi u mreži drugog operatera?

Evropska je praksa, navode u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS), da kada ugovorna obaveza istekne, korisnik se obrati operateru sa zahtevom i bez naknade mu stiže kod za otključavanje.

Kako objašnjavaju u NOPS-u, najvažnije je to da operater mora da obavesti potrošača pod kojim uslovima kupuje telefon (da li je zaključan ili nije), kao i da li je moguće nakon isteka ugovora koristiti ga izvan matične mreže.

Kakva je praksa kada je reč o dekodiranju telefona, da li korisnik može da zatraži dekodiranje ukoliko prelazi kod drugog operatera i koliko to košta? Da li dekodiranje obavi novi ili stari operater i da li obaveštavate potrošače pod kojim uslovima kupuju telefon, pitali smo sva tri operatera mobilne telefonije.

TELEKOM:

Svim korisnicima „Telekom Srbija” se prilikom kupovine mobilnih telefonskih aparata daje informacija da su oni kodirani i da ih je moguće koristiti isključivo u našoj mreži. Za kodiranje mobilnih telefona zaduženi su zastupnici konkretnih proizvođača u Srbiji. Ukoliko podnese zahtev za prelazak u drugu mrežu, korisnik ima mogućnost da „Telekomu Srbija” podnese zahtev za dobijanje koda za otključavanje kako bi svoj mobilni telefon mogao da koristi u drugim mrežama. Izdavanje tog koda za naše korisnike je besplatno.

VIP:

Naši korisnici potpisuju pretplatnički ugovor u kome je navedeno da terminalna oprema radi isključivo sa vip sim karticom i naša praksa nije da uređaje otključavamo automatski nakon isteka ugovorne obaveze. Usluga dekodiranja telefona nije regulisana Pravilnikom o prenosivosti broja u javnim mobilnim telekomunikacionim mrežama, tako da svaki operater postupa u skladu sa svojim opštim pravilima poslovanja. Kao i drugi mobilni operateri, VIP od proizvođača telefona poručuje zaključane i slobodne telefone. Naše je iskustvo da su zaključani bolje tehnički zaštićeni i korisnicima obezbeđuju kvalitetno korišćenje svih mogućnosti uređaja. Dodatni razlog za zaključavanje telefona su različite zloupotrebe uređaja koje takođe utiču na korisničko iskustvo, među kojima je i nasilno dekodiranje mobilnih telefona i njihova preprodaja na crnom tržištu.

U šest godina komercijalnog poslovanja na srpskom tržištu imali smo malo zahteva korisnika za otključavanje telefona kako bi mogli da budu korišćeni u drugim mrežama. Zato ovu uslugu nismo uvrstili u svoju redovnu ponudu, ali smo izlazili u susret korisnicima koji su, nakon isteka ugovorne obaveze, poželeli da otključaju svoj telefon i za to nismo tražili nadoknadu.

TELENOR:

Nakon isteka ugovorne obaveze, korisnik koji nema dugovanja prema operatoru može da traži dekodiranje telefona, a „Telenor” je prvi operater koji je ovo počeo da praktikuje.Korisnik može da zatraži dekodiranje aparata i ukoliko je ispunio uslove za prelazak kod drugog operatera. Dekodiranje obavlja operater od koga je korisnik kupio aparat.

Pre kupovine korisnik dobija sve informacije u vezi sauređajemkoji kupuje, pri čemu seinformacija o kodiranju nalazi i u opštim uslovima koji su dostupni svim  postojećim i potencijalnim korisnicima. Nakon dekodiranja takav uređaj može da se koristi u svakoj drugoj mreži.

S. D.
objavljeno: 12.04.2013.

Poslednji komentari

ZORAN  | 07/05/2013 00:15

Svi su operateri isti, TELENOR, VIP, MTS, do pre par meseci sam bio u VIP-u, nisam sreo i video vecu pljacku na delu. Ugovore koje su sacinili za post peid, je napravljen tako da samo vi i uvek vi imate stetu, cak i kada uggovor istekne, u ubavezi ste da im platite jos jedan racun. To nema nigde. Tipican nacin pljacke i razbojnistva. Nadlezni organi cute i ne reaguju. neznam samo do kada ce to biti tako. Ja sam bio kod njih ali vise nikad u zivotu. U pravu su nasi ljudi, drzi se ti onoga sto je nase i mirna glava. Koliko god bio los MTS, ipak je on Srpski i ako nista drugo pare su tu u Srbiji a ono je drp sistem

Milica M | 29/05/2013 14:46

Sto se tice VIP-ovog objasnjenja o dekodiranju i
da oni ipak izlaze u susret korisnicima apsolutno nije tacno.Ja sam vec 4 godine njihov korisnik i trazila sam otkljucavanje tel.i prvi put *pre dve godine i tada su mi u poslovnici u Zemunu rekli kako je to nelegalno.Zacudili su se sto nesto tako trazim.Sada mi je istekao i drugi dvogodisnji ugovor i na zahtev da dobijem kod za otkljucavanje ,uputili su me u bilo koji servis za mobilne telefone gde rade uslugu dekodiranja i to se naravno placa.!!!Lepo je sto postoji mogucnost izbora pa ja vise sa njima ne obnavljam ugovor...

Marko Radosavljevic | 25/02/2015 15:03

U VIp,u su mi izasli u susret i poslali kod za otkljucavanje telefona na koji sam cekao 3 meseca,i vidi cuda,ne moze da se dekodira tel,posle silnih pokusaja,sto mojih sto njihovih,rekli su mi da to nije njihova usluga te da su hteli samo da pomognu i da se obratim servisu za dekodiranje naravno za koji mora da se plati,Jedino sto su mi ostavili 2 pokusaja za validan kod....

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije