Meni

Putovanja

Povoljnosti za penzionere

Po dolasku u svoju opštinsku organizaciju penzionera, odaberite destinaciju, pokažete člansku kartu udruženja, poslednji ček od penzije, dogovorite se o broju rata i putovanje može da počne

(Foto: Rade Krstinić)

Odmor, oporavak i rehabilitacija, kao i banjsko i klimatsko lečenje, spadaju u osnovne potrebe penzionera, što direktno utiče na kvalitet njihovog života. Kada se ima u vidu da najveći broj turista u celom svetu čine upravo ove kategorije stanovništa, onda je veoma važno tom segmentu posvetiti dužnu pažnju. Penzioneri u svetu najčešće putuju brodovima-hotelima po rekama i okeanima, i za taj period se pripremaju ceo život, pa imaju i dovoljno novca da treće doba prožive na najbolji način.

U našoj zemlji formiran je pre četiri godine turistički servis za penzionere Senior, koji pod posebnim uslovima radi u okviru turističke agencije Rekreaturs.

– Turistički servis Senior je koordinator svih poslova između penzionerskih organizacija i Rekreatursa i angažuje saradnike na terenu koji rade na turističkim poslovima za penzionere – kaže Dejan Živojinović, koordinator programa Senior i doajen srpskog turizma, koji je odlaskom u penziju nastavio da prenosi svoje bogato iskustvo i znanje.

– Veoma je jednostavno, javite se u svoju opštinsku organizaciju penzionera, odaberete destinaciju, pokažete člansku kartu udruženja, poslednji ček od penzije, dogovorite se o broju rata koje se oduzimaju preko penzionog fonda i putovanje može da počne. Sve veći broj penzionera putuje na ovaj način, u banje, na planine i jezera, ali i na more. Ako putuju na more, onda je to najčešće crnogorsko primorje ili Grčka u vansezoni, mada je većini penzionera naporan put autobusom, pa se najčešće odlučuju za domaće destinacije. Ono što je penzionerima veoma važno, mogu da vode pod istim uslovima i svoje unuke – dodaje Živojinović.

Pored odmora, oporavka i rehabilitacije, penzioneri vole i da se zabavljaju. Vole da uživaju u različitim muzičkim programima, da obilaze znamenitosti u okolini, ali i da idu na različite izlete u prirodu. Takođe su rado viđeni na različitim manifestacijama koje se u toku leta održavaju u svim krajevima Srbije, a vole i ponešto da kupe.

– Neki su se već dobro organizovali pa po dva-tri put godišnje odlaze na neka putovanja. Čim otplate poslednju ratu, uplaćuju drugo putovanje i odlaze na neku drugu destinaciju. Na taj način veoma lepo kombinuju različite klimatske uslove u kojima borave, što naravno, pogoduje njihovom zdravlju. Važno je da oni penzioneri koji odlaze na oporavak, prethodno konsultuju svog lekara, kako bi se dogovorili za terapije i izabrali odgovarajuću banju – kaže Živojinović.

Penzioneri najčešće idu u banje i klimatska mesta, a u zavisnosti od destinacije plaćanje je moguće na tri do šest rata. Za svaku sezonu Senior priprema katalog sa kratkim opisima mesta koja su u ponudi i sa cenovnikom, ovaj put za aktuelnu jesenju sezonu.

U ovom periodu, penzioneri idu najčešće u banje ili na planinu. Najveće interesovanje je za Vrnjačku Banju gde je u hotelu Slatina cena pansiona u dvokrevetnoj sobi, dnevno i po osobi 1.430 dinara. Na Srebrnom jezeru u istoimenom hotelu pansion je 1.380 dinara, na Zlataru u hotelu Panorama 1.450 dinara i na Kopaoniku u hotelu Olga Dedijer 1.580 dinara. Ove cene važe do 30. novembra, plaćaju se u šest rata, a na licu mesta se plaća boravišna taksa i razlikuje se od destinacije do destinacije.

Za sve dodatne informacije, penzioneri se mogu obratiti svojim mesnim organizacijama penzionera ili izvršnom organizatoru putovanja na telefon 011/32 41 784 ili 32 30 558.

Dragica Bajić
objavljeno: 05/11/2008

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije