Meni

Region

Bacanje pasulja pred TV kamerama

Makedonija je preplavljena vidovnjacima i gatarama a najbrojnija klijentela najpoznatijih u ovom poslu, Sabine i Saše Faktora X su biznismeni, političari i estradne zvezde

Skoplje – Za razliku od nekih ranijih vremena kad su ljudskom nadom gospodarili Baba Vanga, Baba Dosa i Deda Petko, koji su uz Pitijinih rekvizita vidali rane i na licu mesta presretali nečiju budućnost, njihovi današnji sledbenici taj posao obavljaju uz pomoć kompjutera i pred televizijskim kamerama. Dakle, na daljinu.

Makedonija je, inače, preplavljena „čitačima sudbine” a oni su, zahvaljujući novinskim oglasima i mobilnim telefonima, dostupni svakom, a priče o redovima pred kućom Sabine u skopskom naselju Taftalidže ili pred stanom gospodina Saše – Faktora X, redovna su tema ovdašnjih medija.

Ovih dana u Skoplju je boravila i čuvena „balkanska proročica Kleopatra” a njeno učestvovanje na jednoj ovdašnjoj televiziji, u zabavnoj emisiji, predmet je čaršijsko-kafanskih diskusija. Valja podsetiti da je gatanje javno legalizovano pre desetak godina kad je tadašnji makedonski premijer Ljubčo Georgievski u svom kabinetu zaposlio poznatu makedonsku proročicu Minu, nekada popularnu najavljivačicu na Makedonskoj televiziji.

Pritajeni, ilegalni vidovnjaci su se odmah dokopali skopske Sitel televizije, a uvedena je specijalna emisija u kojoj je jedan simpatični momak, uz pomoć mistične scenografije i Biblije vidao rane i muke gledalaca.

U Makedoniji zaslužno mesto ima izvesna Dragica Stefkovska, koja je takođe posredstvom jedne ovdašnje televizije, tumačila snove a za sve zainteresovane organizovala „grupne posete svetim mestima” i manastirima.

Iz iskrene ispovesti najpopularnije makedonske proročice Sabine, saopštene kroz mnogobrojne intervjue, kao na dlanu se može videti dubina krize u kojoj je makedonsko društvo. U intervjuu skopskom „Večeru” Sabina je priznala da je iznenađena što se „namnožio” broj bogatih pojedinaca koji joj se obraćaju za pomoć, moleći je da vidi šta će biti sa njihovim parama i biznisom. „I šta ću drugo nego da im pomognem”, rekla je dodavši da se sve vidi u stopljenom olovu ili razbacanim zrnima pasulja.

I Saša – Faktor X se javno pohvalio da glavu ne diže od biznismena, političara, estradnih umetnika. „Njihov broj je u odnosu na prošlu godinu veći za 70 procenata”, rekao je.

O slučajevima kad su putujuće gatare iz svih balkanskih država ojadili svoje klijente, širom Makedonije, uzevši im svu gotovinu, nekom drugom prilikom.

Mile Radenković
objavljeno: 20/02/2009

Poslednji komentari

stefan  | 19/02/2009 22:32

pa posto su "obradili" vas u srbiji sad ce dolaze kod nas
boze im oprosti neznaju sta rade

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije