Meni

Регион

Новом пругом од Никшића до Подгорице за 50 минута

Од нашег дописника

Никшић – Сви радови на реконструкцији пруге од Никшића до Подгорице у дужини од преко 50 километара биће завршени до 15. септембра. Вредност инвестиције започете пре седам година је око 70 милиона евра. Само три дана касније 18. септембра, на дан ослобођења Никшића, крећу возови према Подгорици и Бару. За само 50 минута они ће прећи деоницу између два највећа града у републици, рекао је јуче у Никшићу Зарија Франовић, директор Железничке инфраструктуре Црне Горе.

„Срећни смо због реализације пројекта који је, истина, дуго трајао. Предстоје други планови и пројекти на јачању црногорске железничке инфраструктуре, али и дуго најављивана изградња пруге од Никшића до Чапљине, што ће омогућити и развој међудржавног саобраћаја”, рекао је Франовић.

Путнички возови пругом Никшић–Подгорица због дотрајалости пруге нису саобраћали готово једну деценију.

Реконструисана је и зграда железничке станице у Никшићу која је саграђена 1938. новцем Краљевине Југославије. Једанаестог септембра пругу и станичну зграду на великој народној свечаности у Никшићу отворио је Милан Стојадиновић председник краљевске владе. Све до средине седамдесетих године била је то једина и прва пруга која је Црну Гору повезивала са Европом.

Р. Вукићевић
објављено: 22.06.2012.

Последњи коментари

Svaka cast | 23/06/2012 10:30

Зашто ли је требало 7 година? Зашто су прекидани радови на пола? Да ли и Црна Гора има посланике друмске шпедитере, који диктирају антижелезничку политику као у Србији?

Dragan M. | 24/06/2012 11:20

Zna li neko koliko je to rastojanje Niksic - Podgorica da bih shvatio sta znaci tih 50 minuta? Zivim u jednom mestu u Evropi gde jos uvek nema super brzih vozova ali gde voz ipak predje 200km za 1h10min.

Prosrpski Hrvat | 25/06/2012 17:36

Dragan M. | 24/06/2012 11:20
Zivim i ja u NL koja ima mozda najsavremeniju i najrazvijeniju zeljeznicu na svijetu, pa ipak dionicu od moga ''sela'' do obliznjeg grada od 25km voz predje za citavih 30 min., naravno sa ukupno 6 medjustanica, a mozda je i ovdje slucaj?? Kako god okrenes za citavih 10 min. su brzi od Holandjana, a Crnogorci, ko bi rekao?

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније