Meni

Region

Od nule do „Marine-Drine”

Ivo Korče iz Goražda, tokom rata preplivao do Novog Goražda, krenuo od nule i uspeo da stvori solidan porodični posao

Ivo Korče preuredio deo zapuštene obale Drine (Foto S. Heleta)

Novo Goražde – Preduzimljivi i snalažljivi Ivo Korče, jedan od malobrojnih predratnih Slovenaca u Goraždu a danas stanovnik Novog Goražda, krenuo je od nule i uspeo da stvori primeran porodični biznis. Uz dva kredita od 35.000 maraka, Ivek, kako ga svi zovu, uspeo je da na, do pre pet godina, zapuštenoj obali Drine da izgradi kuću, a zatim i ugostiteljski objekat „Marina-Drina”.

– Iz Goražda sam ratne 1994. godine, doplivao rekom Drinom u svoju marinu, ovde u Novo Goražde, gde sam iz početka počeo da se kućim sa majkom Olgom i ocem Janezom, priča Korče. Kaže, teško mu je kad se seti ratnih vremena u Goraždu i činjenice da je i on sa brojnim Srbima koji su ostali u tom gradu, morao da beži.

– Sa jednom koleginicom u leto 1994, kao što je to prethodno uradila grupa Srba, mojih poznanika iz Goražda, odlučio sam da plivajući Drinom nekih četiri kilometra prebegnem na teritoriju koju su kontrolisali goraždanski Srbi, priča Korče.

Kaže da je, za razliku od mnogih koji su podizali znatno veće kredite i trošili ih čak i na kocku, a koje im danas vraćaju žiranti, svaku marku uzidao u „Marinu-Drinu”.

– Planiram da uradim manju marinu sa vezovima za desetak čamaca, jer je ovde Drina još od 1989. pretvorena u jezero Hidroelektrane „Višegrad”, a zatim da uredim i manju ribarsku stazu. Inače, u parku uz obalu već sam postavio stolove i otvoreni roštilj, koje dajem na uslugu posetiocima, kazuje Korče.

Majka Olga i otac Janez su mu, kaže, desna ruka i pomažu u svim poslovima. Pre rata Ivo Korče je u Goraždu neko vreme radio u građevinskom preduzeću „Drina”, gde su i njegovi roditelji stekli penziju, a zatim je bio cvećar.

– Nakon poslednjeg rata u Novom Goraždu valjalo je nešto raditi od čega bi se živelo. Tako sam stvorio manju farmu koka nosilja. Ovde sam osnovao sam „Marinu-Drinu”. Bilo je teško, ali zahvaljujući radu i pomoći prijatelja, uradio sam dosta i ostvario mladalački san, zaključuje Ivo Korče.

Slavko Heleta
objavljeno: 11/10/2009

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije