Meni

Region

Dug za struju potresa bilećki vodovod

Čeka se odluka Okružnog suda u Trebinju: Bileća (Foto S. Pešut)

Bileća – Bilećko preduzeće AD Vodovod distributivnom preduzeću Elektro-Hercegovina za struju utrošenu na pumpnom postrojenju vodovodnog sistema duguje oko milion i sto hiljada maraka. Suočeni sa presudom Osnovnog suda u Trebinju, koja nalaže izmirenje duga prema distribuciji, u Vodovodu kažu da je moguće i povećanje cene vode za čak 100 odsto, ukoliko se ne nađe drugo rešenje.
Milionski dug nastao je u periodu od februara 2004. godine. Do tada je, naime, ovu obavezu prema elektrodistribuciji izmirivalo preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici.

Izmenom zakonskih propisa, usklađenih sa pravilima Regulatorne komisije za energetiku, ova obaveza HET-a je pre tri godine prestala da važi. Nakon toga dug se nagomilavao, a u Vodovodu kažu da iz skromnog budžeta nisu mogli da ga izmiruju. Kako bi se našlo rešenje, formirana je i posebna radna grupa, problem su razmatrali i odbornici Skupštine opštine Bileća, a pitanje se potezalo i iz klupa Narodne skupštine. Opšti je stav da izmirenje duga i dalje preuzimanje ove obaveze ni u kom slučaju ne bi trebalo da padne na teret krajnjih potrošača, tim pre što je Bileća nerazvijena opština sa lošom socijalnom slikom.

– Cena vode koja je sada 0,44 pfeniga bez obaveza PDV-a i doprinosa bila bi 0, 90 pfeniga, što je neizdrživo za standard građana Bileće. Načelnik opštine i nadležne institucije problem mogu da reše tako što će ili odobriti novu cenu, kao krajnje rešenje, ili ga premostiti subvencijama iz budžeta opštine, iz sredstava koja Hidroelektrane uplaćuju kao naknadu za potopljeno zemljište, kaže Borislav Vukoje, direktor bilećkog Vodovoda.

– Mislim da bi trebalo naći način da se obaveze oko plaćanja struje za vodovodno postrojenje vrate na Hidroelektrane. Ukoliko nema dogovora, mi ćemo pristupiti sudskom procesu sa Hidroelektranama – smatra načelnik opštine Bileća Miladin Samardžić.

U Elektro-Hercegovini su jasni – ne postoji zakonska mogućnost da neki potrošač, pa ni Vodovod, bude oslobođen obaveze plaćanja računa za struju. Ko će i kako izmiriti dug, drugo je pitanje.

U Hidroelektranama kažu da ne beže od bilo kakvih obaveza preuzetih prema starim saglasnostima prilikom gradnje sistema. Ipak, trenutno pravni osnov za prevazilaženje ovog problema ne postoji, ali još nisu iscrpljene sve mogućnosti za dogovor. U međuvremenu, čeka se odluka Okružnog suda u Trebinju o žalbi koju su iz bilećkog Vodovoda dostavili na prvobitnu presudu Osnovnog suda. Ukoliko žalba bude odbijena, Bilećani bi zbog duga za struju mogli da ostanu – bez vode.

objavljeno:

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije