Meni

Šarena strana

Cvetne vrste

Adam voli sunce

Adam je davno počeo da se gaji kao sobna biljka. Za ovu biljku karakteristično je to što jojdonji listovi izumiru, dok se vršni naizmenično jedan za drugim razvijaju. Ako se neguje dobro, adam može da ima pet do sedam, a ako se izuzetnodobro negujei oko deset listova.

Svako ko ga uzgaja uživa u njegovim džinovskim listovima na dugačkim, elegantnim drškama. Postojbina adama je zapadna Indija, odakle je prenesen u Evropu. U kontinentalnim krajevima gaji se isključivo kao sobna biljka, u dekorativne svrhe dok u postojbini dostiže džinovske razmere, tako da se ispod njegovih listova ljudi, umorni i željni hladovine, često odmaraju. Plod je jestiv i upotrebljava se za spremanje raznih jela.

Adam voli sveže, plodno zemljište. Najbolje je koristiti mešavinu vrtlarske zemlje koja se kupuje u cvećarama, jer je dezinfikovana, pa se retko može dogoditi da biljka oboli. Najbolje vreme za presađivanje je januar ili februar. Tom prilikom treba voditi računa da se ne ošteti korenov sistem, pa zemlju oko žila ne treba dirati. Ako biljka ima pelcere, mogu se skinuti. Treba znati da adam ima podzemno stablo – rizom, pa je pelcere najbolje skidati nožem, tako da se zahvati deo rizoma, čime se osigurava uspešno gajenja nove biljke. Pelcer se sadi u zavisnosti od njegove veličine, ali uvek u što manju saksiju, da bi užiljavanje bilo brže. Potrebno je, pri tome, da se nova biljka smesti u prostoriju s temperaturom od 20 do 23 stepena, da bi se što pre užilila. Dok se to ne dogodi, a i kasnije, potrebno je češće orošavati listove, da bi joj se obezbedila neophodna vlažnost. Iz istog razloga listove valja svakodnevno prebrisati mekim, vlažnim sunđerom.

Adam voli dosta vode i može se reći da ga svakodnevno treba zalivati, pogotovo ako je u stanu centralno grejanje. Inače, za razliku od mnogih sobnih vrsta, adam izvanredno dobro podnosi centralno grejanje, jer je to biljka toplih predela.

Kako je adam biljka svetlosti, trebalo bi mu obezbediti mesto s dovoljno sunca, jer ga veoma voli, mada se pokazalo da i u senovitim stanovima može dobro da napreduje, ali tada ima daleko duže lisne drške i treba ga znatno manje zalivati.

Što se tiče dodavanja mineralnih hraniva, potrebno ga je nedeljno jedanput zalivati flovitom, tečnim đubrivom koje se rastvara u vodi.

Pravilnom negom i dobrom preventivnom hemijskom zaštitom, koja se sastoji u prskanju kombinovanim insekticidima i fungicidima, adam će dobro da napreduje u svakom stanu.

objavljeno: 09/04/2008

Poslednji komentari

maja trajkovic | 21/04/2008 14:35

Imam kuci dva adama jedan je bas mali a ovaj drugu veci,svidjaju mi se ovi saveti u vezi nege adama jer nisam znala na koliko ga dana treba prehranjivati.Imam jedno pitanje.Svi znaju da postoji adam medjutim ja sam cula da postoji i eva pa me interesuje kako se ona gaji?.

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije