Meni

Šarena strana

Cvetne vrste

Kako se gaji kivi

Ovo voće nazivaju i biljkom večne mladosti i zdravlja

Želja mnogih čitalaca posle prošlonedeljnog članka o kiviju je bila da saznaju da li je i kako moguće gajiti ovo egzotično voće. U naše krajeve kivi je stigao iz Kine i sa Novog Zelanda. Ovo voće nazivaju i biljkom večne mladosti i zdravlja, jer sadrži mnogo vitamina i minerala. Smeđi okruglasti plodovi pokriveni su sitnim dlačicama, a veličinu im određuje prvenstveno sorta, a zatim način uzgoja i kvalitet staništa. Rodnost kivija traje 30 i više godina, što zavisi od načina uzgoja i održavanja biljke.

Kiviju najviše odgovara klima s toplim i vlažnim letima, i zimama u kojima temperatura ne pada ispod minus deset stepeni Celzijusa. Za sadnju je potrebno lagano zemljište neutralno do slabo kisele reakcije, a u slučaju da je zemljište na koje želi da se sadi prekiselo, potrebno je da mu se doda mleveni krečnjak ili dolomiti.

Kivi ne sme da se sadi na mestima gde su česti jaki i suvi vetrovi, jer mu vetar lomi grane, a i isušuje cvetove i listove. Leti mu je potrebno dosta vlage, pa možemo da ga sadimo samo tamo gde možemo da osiguramo zalivanje. Kivi je najbolje da se sadi u jesen, mada sađenje može da se obavi i u proleće. Sadnice ove biljke najčešće se gaje u plastenicima. Pre sađenja potrebno je na osnovu analize zemljišta da se sprovede meliorativno đubrenje, takođe je poželjno da se zemlja prekopa do dubine od 40 cm.

Kako je kivi biljka penjačica, potrebno je pre ili odmah nakon sađenja postaviti armaturu od stubova i žice. Razmak između sadnica bi trebalo da iznosi oko šest metara , a između svake biljke postavlja se jedan drveni ili betonski, odnosno metalni stub na koji se pričvršćuju pocinkovane žice prečnika 3,5 mm. Stubovi na kraju redova moraju da budu jači i dobro učvršćeni da se armatura ne bi srušila. Sadnice se obično već prve godine posle sađenja saviju i vežu uz prvu žicu. Tokom leta na savijenom mestu poteraju novi izdanci od kojih se jedan veže na suprotnu stranu od one savijene, a drugi se pušta da slobodno raste do druge žice ili do krova pergole na koji će se na isti način da formirati dva kraka. Ova biljka je vrlo lomljiva pa čak i slabiji vetar može da joj polomi izbojke. Zbog toga je neophodno redovno vezivanje koje prati rast. Kako kivi ima plitak koren, letnja obrada zemljišta mora da bude sasvim plitka, a kad biljke dostignu tri godine starosti prostor između redova može da se ostavi zatravljen, a trava kosi redovno i nastire ispod stabala kako oko njega ne bi rasla.

Višegodišnji razvoj drveta kao što je kivi zahteva upotrebu različitih načina rezanja. Uzgojni rez se primenjuje posle sađenja i s njim nastavljamo do početka rodnosti, čime se formira uzgojni oblik. Prolećna ili zelena rezidba se primenjuje kada biljka bujno raste i raskošno se širi na sve strane. Njome se odstranjuju previše gusti i suvišni izdanci čime se omogućava dobro osvetljenje. Rez za rodnost se sprovodi posle četvrte godine, pri čemu se pažnja posvećuje uspostavljanju ravnoteže rasta i rodnosti. Rez za oživljavanje ili podmlađivanje primenjuje se u vreme slabljenja rasta i rodnosti biljke.

Kivi je dvodomna biljka, odnosno postoje ženske jedinke koje daju plod i muške koje ih oprašuju. Zato na svakih pet–šest posađenih ženskih biljaka moramo da posadimo jednu mušku. Od ženskih biljaka najčešće se sade sorte Hayward (vrlo krupnih plodova) i rodnija ali nešto sitnija sorta Abbot, dok se kao oprašivači koriste sorte Matua i Tomura.

objavljeno: 16/07/2008

Poslednji komentari

Bogdan bogoevski | 08/07/2010 21:27

Pozdrav i pohvale za obavljenog teksta. Imao posadjeno 2 zenska i 1 mushko drvece pre 2 godine. Zanima nas, ako nam mozete odgovoriti, zashto lische pozutuje, iako redovno navodnjavamo i odrzavamo vlaznost. Dali se radi o nekom obolenju? Napominjemo, da dva put godishnje stavljamo zelezo u pochvi i tekuchina za hranenje bilja. Unapred zahvalni

Ivan Salkovic | 16/05/2013 15:46

Ja sam posadio kivi klase "arguta" 2010 godine 1 muski 4 zenske sadnice,porasli su 4 metra i odrveneli su,ali jos nisu cvetali.Inace dobro su podneli predproslu ekstremnu zimu sa minimalnim smrzavanjem vrhova grana.Inace zivim u banatu.Pozdrav ljubiteljima kivija i hvala redakciji politike.

dare dare | 01/03/2014 08:47

u zadnjih tri godina mi slabo radja jer ne znamo da ga rezemo a star je oko 10god pre 4god rodio je oko 100kg
Kako da ga rezem?

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije