Meni

Šarena strana

Kuhinjske tajne

Ludo testo

Nije lako biti majstor za testo. Da bi se na trpezi našli specijaliteti koje većina ukućana, ali i gostiju, voli valja savladati tehniku pravljenja dobrog testa. Zato pri ruci uvek treba imati osnovne recepte za raznolike oblike testa.

Za testo od koga se prave pite (slane ili slatke): umesiti testo od 400 grama brašna, 3 decilitra vode, 1 kašike sirćeta, 5 kašika ulja. Pustiti da se testo odmori petnaestak minuta, razviti ga na debljinu prsta, premazati omekšalim margarinom i presaviti kao knjigu. Uz odmaranje od 20 minuta, ponoviti tri puta. Razviti, filovati nadevom od sira, jabuka, oraha

Nema dobre pice bez dobrog testa. Testo za picu: umesiti testo od 300 grama brašna, 1,5 decilitra mlake vode, 15 grama kvasca, malo soli i jedne kašike ulja. Kada je testo dobro umešano, rastanjiti ga na veličinu pice i premazati uljem, pa pustiti da kisne.

Prava domaća supa ne može da se zamisli bez rezanaca. Umesto kupovnih supu obogatite rezancima koje ćete sami napraviti. Testo za rezance:

umesiti tvrdo testo od jednog jajeta, malo soli i brašna. Formirati loptu, pokriti je salvetom i ostaviti da odmara oko pola sata. Ako posle toga testo postane mekše, dodati još brašna, premesiti, tako da testo opet bude tvrdo. Loptu razviti oklagijom, seći u trake širine 10 cm, staviti jednu preko druge i seći rezance željene širine. Slično se prave i flekice, seći testo na kvadratiće. Taranu rendati direktno iz loptice testa u brašno i povremeno je promešati sa brašnom da se ne slepi. Ostaviti da se dobro osuši pre upotrebe.

Testo za pecivo (ludo testo): podići 1 kvasac sa 2 decilitra mleka, 1 kašičicom šećera i 2 kašičice brašna.

U 1/2 kg brašna staviti 1 prašak za pecivo, promešati, pa dodati 1/2 litre jogurta, 2 jajeta, 1 kašičicu soli i već podignuti kvasac. Testo dobro izraditi, staviti ga u pouljenu plastičnu kesu, vezati gumicom, staviti u šerpu, pa u frižider da tamo kisne makar 2 sata. Od ovako pripremljenog testa praviti i peći kifle, perece, pogačice, lepinje, piroške, hleb, picu. Testo može stajati u frižideru i nedelju dana.

Nije svejedno kakve su kore za pitu. I one se mogu napraviti kod kuće. Evo recepta za domaće kore za pitu: 1 kg brašna, 1 kašika soli, 1/2 litre mlake vode, 3 kašike ulja. U posudu za mešanje staviti prvo so, preliti sa 1 kašikom tople vode i promešati da se so rastopi. Dodati ostale sastojke i umesiti testo, koje će biti meko, ali nesme da se lepi za prste. Podeliti ga u 5 loptica, svaku razvitiveličine tanjira, premazati uljem i ostaviti da stoji najmanje 30 minuta. Zatim ove lepinje razvlačiti na čistom stolnjaku tako da se dobiju tanke kore. Deblje ivice ukloniti, premesiti ih i od njih takođe praviti kore po istom postupku.

Recept za taranu: umesiti čvrsto testo od oko 300 grama brašna, 1 jajeta, malo soli i potrebne količine vode. Formirati od testa loptu i ostaviti da se odmori. Na rendetu naribati taranu željene krupnoće. Posipati brašnom i ostaviti da se tarana dobro osuši.

objavljeno: 14.02.2008.

Poslednji komentari

mamajac  | 08/10/2008 09:25

"Testo za pecivo (ludo testo): podići 1 kvasac sa 2 decilitra mleka, 1 kašičicom šećera i 2 kašičice brašna.

U 1/2 kg brašna staviti 1 prašak za pecivo, promešati, pa dodati 1/2 litre jogurta, 2 jajeta, 1 kašičicu soli i već podignuti kvasac."

Na pola kg brasna ovoliko tecnosti?! Dobicete corbu od brasna! Pre ce biti da treba 1.2 kg a ne 1/2 kg...

Pozdravi!

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije